Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας κ. Άξελ Βέμπερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε τρεις αυξήσεις του βασικού της επιτοκίου το 2011 – της τάξης του 0,25 της ποσοστιαίας μονάδας η κάθε μία.
“Δεν θα κάνω τίποτε για να προσπαθήσω να διορθώσω τις προσδοκίες της αγοράς σε αυτό το σημείο”, είπε ο κ. Βέμπερ σε δηλώσεις που έκανε στο πρακτορείο Bloomberg, όταν ρωτήθηκε για τα στοιχήματα των επενδυτών ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιό της στο 1,75% έως το τέλος του έτους, προσθέτοντας: “Δεν βλέπω κανένα λόγο σε αυτό το στάδιο να διαφωνήσω με την προεξόφληση των μελλοντικών πολιτικών από τις αγορές”. Στη συνέντευξη που έδωσε την περασμένη Πέμπτη, ο επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ είπε ότι η αύξηση του επιτοκίου τον Απρίλιο είναι πιθανή, προσθέτοντας ότι μία τέτοια κίνηση δεν πρέπει να θεωρηθεί αναγκαστικά ως η αρχή ενός γύρου αυξήσεων. Ο κ. Βέμπερ, από την πλευρά του, είπε ότι ΕΚΤ προχωρά στην ομαλοποίηση των επιτοκίων από τα επίπεδά τους στην περίοδο της κρίσης.
Ο κ. Βέμπερ, ο οποίος αποχωρεί τον Απρίλιο από την ηγεσία της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, τόνισε ότι ο πληθωρισμός μπορεί να έχει μεγαλύτερη διάρκεια και μεγαλύτερη βάση σε σχέση με αυτό που δείχνουν οι τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ. “Υπάρχει μια σειρά από βασικά οικονομικά μεγέθη στις αναδυόμενες αγορές και μια σειρά αποτελεσμάτων, που επιδεινώνουν τη μεσοπρόθεσμη έως μακροπρόθεσμη προοπτική του πληθωρισμού”, είπε, προσθέτοντας: “Αυτό πρέπει να αντιμετωπισθεί έγκαιρα. Βλέπω σημαντικές πιέσεις στις τιμές στο μέλλον”.
Αναφερόμενος στα έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών, ο κ. Βέμπερ είπε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάσει την απόσυρσή τους “στους επόμενους μήνες”. Σημειώνεται ότι ο κ. Τρισέ ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι θα διατηρήσει τα μέτρα αυτά – που περιλαμβάνουν τη χωρίς όριο παροχή ρευστότητας στις τράπεζες – και στο δεύτερο τρίμηνο του 2011. “Με τη βελτίωση της υγείας των χρηματοπιστωτικών αγορών, πρέπει να εξετάσουμε το σύστημα πλήρους κάλυψης των αιτήσεων για ρευστότητα”, είπε ο κ. Βέμπερ, ο οποίος είναι και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ.
Ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί δήλωσε σήμερα από το Ντουμπάι ότι η ΕΚΤ ρισκάρει να υπονομεύσει την ανάπτυξη σε ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης αυξάνοντας “πολύ γρήγορα” το επιτόκιο της. “Η άποψή μου είναι ότι η ΕΚΤ ανησυχεί υπερβολικά για τον πληθωρισμό”, είπε ο οικονομολόγος, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει κάποιο σημαντικό κίνδυνο δευτερογενών επιπτώσεων στον πληθωρισμό.