Η μετάθεση των εκποιήσεων για το 2015 είναι ο άσος που ετοιμάζεται να βγάλει από το μανίκι η κυβέρνηση της Κύπρου, για να αποτρέψει το διαφαινόμενο ναυάγιο του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις και να αποτρέψει τον εκτροχιασμό του προγράμματος.
Μετά τα χθεσινά «όχι» που εισέπραξε από τα αρμόδια όργανα του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να αποδεχθεί αξίωση κομμάτων της αντιπολίτευσης για εφαρμογή του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων παράλληλα με το πλαίσιο αφερεγγυότητας, από το 2015.
Με βάση το μνημόνιο, το πλαίσιο αφερεγγυότητας θα πρέπει να εγκριθεί και να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2015. Το νομοσχέδιο εξαιρεί την πρώτη κατοικία μέχρι το 2015 και σε περίπτωση μετάθεσης της εφαρμογής του, οι εκποιήσεις θα μετατεθούν για όλα τα ενυπόθηκα ακίνητα αντί μόνο για την πρώτη κατοικία.
Το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, όπως μεταδίδει το Stockwatch, θα τεθεί ενώπιον της ολομέλειας της βουλής την ερχόμενη Δευτέρα προς ψήφιση, αντί την Παρασκευή, όπως είχε προγραμματιστεί, με τροποποίηση ώστε να τεθεί σε εφαρμογή από το 2015, μετά την ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας.
Με την κίνηση της, η κυβέρνηση ευελπιστεί να πείσει τα κόμματα που αντιτίθενται στο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, να ρίξουν νερό στο κρασί τους και να υπάρξουν συναινετικές λύσεις.
Επί όλων των χθεσινών εξελίξεων η τρόικα είναι ενήμερη καθώς ο διάλογος με το υπουργείο οικονομικών συνεχίζεται. Ανώτατη πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανέλαβε χθες βράδυ στη StockWatch ότι το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις δεν επιδέχεται οποιωνδήποτε αλλαγών.
Σημείωσε ωστόσο ότι η τρόικα, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, θα είναι έτοιμη να ακούσει τα επιχειρήματα των κυπριακών αρχών και αν χρειαστεί θα βοηθήσει στο μέτρο που επιβάλλεται. Εκτίμησε ότι η μετάθεση της ημερομηνίας για σύγκληση της ολομέλειας, θα δώσει τη δυνατότητα να εκτονωθούν, οι έντονες αντιδράσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων και με νηφαλιότητα να υπάρξει συναίνεση.
Αν χρειαστεί, σημείωσε, οι πιστωτές θα παρέμβουν και με σχετική ανακοίνωση, στις προσεχείς μέρες.