Στη Γερμανία βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάϊτνερ, προκειμένου να έχει ενημέρωση από τη γερμανική κυβέρνηση για “τις μεταρρυθμίσεις στο Σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης”, όπως ανέφερε σήμερα ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Αξελ Βέμπερ.
“Αυτό που ενδιαφέρει τους Αμερικανούς, είναι η σταθερότητα των χρηματαγορών, το μέλλον του ευρωπαϊκού Ταμείου για τη σταθερότητα, οι συζητούμενες μεταρρυθμίσεις του Συμφώνου σταθερότητας κι ανάπτυξης”, υπογράμμισε ο κ. Βέμπερ στη συνέντευξη που έδωσε στο χώρο της Μπούντεσμπανκ.
Ο κ. Γκάϊτνερ είχε συνομιλία -στη Φρανκφούρτη- και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της ΕΚΤ, κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, για την οποία τίποτε δεν διέρρευσε στη δημοσιότητα.
“Άλλο θέμα που ενδιαφέρει τον κ. Γκάϊτνερ είναι “οι τράπεζες, οι ανάγκες τους για αναχρηματοδότηση, τα τεστ αντοχής τους” σε ακραίες οικονομικές καταστάσεις, όπως διευκρίνισε ο κ. Βέμπερ.
Όπως τόνισε ο γερμανός κορυφαίος τραπεζίτης, που πριν να τελειώσει ο Απρίλιος θα τερματίσει τη θητεία του, συμφωνήθηκε να μην διαρρεύσει το περιεχόμενο των επαφών αυτών στον Τύπο.
Από την πλευρά του ο κ. Γκάϊτνερ, που η άφιξή του στην Ευρώπη είχε ανακοινωθεί μόλις την Παρασκευή, τις απογευματινές ώρες θα βρεθεί στο Βερολίνο, για να συναντήσει στην πρωτεύουσα τον υπουργό των Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, αναμένεται δε να ανταλλάξει απόψεις για την ευρωπαϊκή προσπάθεια να ξεπεραστεί η τωρινή κρίση χρέους στην 17μελή ευρωζώνη, όπως και να μην επαναληφθεί μελλοντικά.
Άλλος συνομιλητής του κ. Γκάϊτνερ στο Βερολίνο θα είναι ο υπουργός της Οικονομίας, Ράϊνερ Μπρέντερλε.
“Όχι μόνον ο υπουργός Σόϊμπλε, αλλά και οι ηγέτες στην Ευρώπη κάνουν ό,τι μπορούν, για να χαράξουν πολιτική τέτοια, ώστε να αντέχει το ευρώ στις περιστάσεις αυτές, για να χαράξουν πολιτική λειτουργική”, σημείωσε εμφατικά ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Τα μέλη της ευρωζώνης αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της 27μελούς ΕΕ επανακαθορίζουν τους νομισματικούς κανόνες αυτόν τον καιρό.
Συζητούν, αναλυτικότερα, να μονιμοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης, που εγκαινιάστηκε την προηγούμενη άνοιξη, αλλά και να ενισχύσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία, με αίτημα δε της Γερμανίας θα επιχειρηθεί να συζητηθεί η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, στην ευρωζώνη, μέσω μεγαλύτερης σύγκλισης των ακολουθούμενων εθνικών οικονομικών πολιτικών.
Ας σημειωθεί ότι για όλα αυτά και ενόψει του ευρωπαϊκού Συμβουλίου κορυφής (αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί) στις 24-25 Μαρτίου γίνονται διμερείς συναντήσεις της τελευταίας στιγμής, παρά ταύτα όμως αρκετά σημεία παραμένουν ασαφή μέχρις ώρας.
–Όμως, κι οι σχεδιαζόμενες ευρωπαϊκές κυρώσεις, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η πίεση προς το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι, όπως κι εκείνες κατά του Ιράν, είναι στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών Γκάϊτνερ επί γερμανικού εδάφους.
«Η διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη είναι αξιοσημείωτη»
Ο Αμερικανός υπ. Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ εξήρε τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη. «Οι χώρες της Ευρωζώνης όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, που έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλα χρέη έχουν προχωρήσει σε οδυνηρές περικοπές» είπε ο κ. Γκάιτνερ μετά από συνάντησή του στο Βερολίνο με τον Γερμανό υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Κατά τον κ. Γκάιτνερ, «η διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη είναι αξιοσημείωτη, αναφορικά με το μέγεθος των μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν».
«Οι 17 χώρες-μέλη έδειξαν σαφώς ότι θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να διατηρήσουν το ευρώ και για τις προσπάθειες αυτές έχει μεγάλο σεβασμό», είπε ο κ. Γκάιτνερ. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «είμαστε σε ισχυρότερη θέση απ’ ότι τρεις μήνες, έξι μήνες, εννέα μήνες πριν».
Και ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι είναι «αισιόδοξος ότι η παγκόσμια οικονομία όχι μόνον στις δύο χώρες (ΗΠΑ, Γερμανία) αλλά και στην Ευρώπη θα έχει θετική εξέλιξη».
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη 8 Μαρτίου 2011, 18:12