Κλειστό λόγω μαχών διυλιστήριο στη Ζαουίγια.
Ο λαός της Λιβύης θα πάρει τα όπλα εναντίον των δυτικών δυνάμεων εάν επιβάλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της χώρας του, δήλωσε ο Μουάμαρ Καντάφι σε συνέντευξή του στην τουρκική κρατική τηλεόραση.
“Εάν λάβουν μια τέτοια απόφαση αυτό θα είναι χρήσιμο για τη Λιβύη, διότι ο λαός της θα δει την αλήθεια, ότι αυτό που θέλουν είναι να πάρουν τον έλεγχο της Λιβύης και να κλέψουν το πετρέλαιό της”, δήλωσε ο Καντάφι σε συνέντευξή του που μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο TRT.
“Τότε ο λαός της Λιβύης θα πάρει τα όπλα εναντίον τους”, πρόσθεσε ο Καντάφι στη συνέντευξη, η οποία δόθηκε στα αραβικά και προβλήθηκε σήμερα με τουρκικό υποτιτλισμό.
Στο μεταξύ σφοδρές μάχες προκάλεσαν το κλείσιμο ενός από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια της χώρας, στη Ζαουίγια, 50 χλμ. δυτικά της Τρίπολης, δήλωσε στέλεχος του διυλιστηρίου σήμερα.
“Βαρέα όπλα πλήττουν θέσεις κοντά και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τη λειτουργία του διυλιστηρίου υπ’ αυτές τις συνθήκες”, είπε το στέλεχος αυτό στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.
Το διυλιστήριο στη Ζαουίγια είναι το μεγαλύτερο που επεξεργάζεται βενζίνη κατάλληλη για αυτοκίνητα στη Λιβύη, κι έχει συνολική παραγωγική δυνατότητα 120.000 βαρέλια την ημέρα. Λειτουργεί στο 70% των δυνατοτήτων του τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Ο αξιωματούχος είπε ότι το διυλιστήριο θα λειτουργήσει εκ νέου αργότερα σήμερα–όμως δεν είναι σαφές το εάν κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό.
Κοντά στην πλατεία της Ζαουίγια τανκς του Καντάφι
Νωρίτερα προς την κεντρική πλατεία της πόλης Ζαουίγια που τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών κατευθύνονταν τα τανκς των δυνάμεων του Καντάφι, δήλωσε μαχητής της αντιπολίτευσης.
“Βλέπουμε τανκς. Παντού υπάρχουν τανκς”, δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς ο μαχητής προθέτοντας ότι στρατιωτικές δυνάμεις πιστές στον Καντάφι ελέγχουν την κύρια οδική αρτηρία και τα περίχωρα της Ζαουίγια.
Οι δυνάμεις των εξεγερμένων ελέγχουν ακόμη την κεντρική πλατεία και οι δυνάμεις του Καντάφι βρίσκονται σε απόσταση 1.500 μέτρων.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ελεύθεροι σκοπευτές έχουν λάβει θέσεις στις στέγες των περισσότερων κτιρίων, πυροβολώντας οποιονδήποτε τολμά να βγει από το σπίτι του, ενώ η πόλη έχει καταστραφεί από τις αεροπορικές επιδρομές.
“Υπάρχουν πολλοί νεκροί και δεν μπορούν ούτε να τούς θάψουν. Η Ζαουίγια είναι έρημη. Κανείς δεν κυκλοφορεί στους δρόμους. Δεν υπάρχουν ούτε ζώα, ούτε καν πουλιά στον ουρανό”, είπε, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις σκότωσαν πριν από δύο ημέρες έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο, εξάδελφο του Μουάμαρ Καντάφι, στην πόλη, γι΄ αυτό βομβαρδίσθηκε. Ήθελαν να πάρουν το πτώμα και το κατάφεραν”.
Περί τους 60 αντικαθεστωτικοί μαχητές ξεκίνησαν χθες για να επιτεθούν στρατιωτική βάση σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τη Ζαουίγια και κανείς τους δεν επέστρεψε, ανέφερε ο ίδιος.
Κατηγορεί τους Δυτικούς ο Καντάφι
Εν τω μεταξύ, για “αποικιοκρατική συνωμοσία” εναντίον της χώρας του κατηγόρησε τους Δυτικούς, και ειδικά τη Γαλλία, ο Μουάμαρ Καντάφι, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το γαλλικό δίκτυο LCI.
Σε ερώτηση σχετικά με τη στάση των Δυτικών και ειδικά του Παρισιού, που στηρίζει τους αντικαθεστωτικούς, ο Καντάφι απάντησε: “Θέλουν να αποικήσουν ξανά τη Λιβύη. Πρόκειται για μια αποικιοκρατική συνωμοσία”.
Για το αν εξετάζει το ενδεχόμενο αντιποίνων εναντίον της Γαλλίας, ο λίβυος ηγέτης απάντησε λακωνικά: “θα δούμε”, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν μελλοντικές “επισκέψεις” στην Ευρώπη, όταν “όλα αυτά τελειώσουν”.
Οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν εντείνει από χθες Τρίτη την πίεση εναντίον των αντικαθεστωτικών με αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην ανατολική Λιβύη, την ίδια ώρα που αυξάνονται οι εκκλήσεις για επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού.
Επανεμφανίστηκε πρόσωπο «κλειδί» του καθεστώτος
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λιβύης, πρόσωπο κλειδί για τα οικονομικά του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, επανεμφανίσθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όμως δεν αποκάλυψε αν παραμένει πιστός στον Μουάμαρ Καντάφι ή αν τάσσεται με την πλευρά της αντιπολίτευσης, αναφέρει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Financial Times.
Ο Φαρχάτ Όμαρ Μπενγκντάρα, τον οποίο αναζητούν τόσο οι λίβυοι αξιωματούχοι όσο και διπλωμάτες και τραπεζίτες καθώς στη χώρα του μαίνεται μια ένοπλη εξέγερση, αποκάλυψε πού βρίσκεται με ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απηύθυνε στην εφημερίδα, διευκρινίζουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.
Εξηγώντας ότι βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, ο Μπενγκντάρα έγραψε στην εφημερίδα ότι πληροφορήθηκε πως ο λίβυος υπουργός Σχεδιασμού και Οικονομικών τον αντικατέστησε προσωρινά επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.
Οι ξένες κυβερνήσεις ανυπομονούν να μάθουν αν αυτή η υψηλή προσωπικότητα του καθεστώτος εξακολουθεί να είναι πιστή στον συνταγματάρχη Καντάφι, καθώς η πρόσβαση που έχει στα οικονομικά της Λιβύης δίνει στον Μπενγκντάρα ένα ρόλο-κλειδί την ώρα που η διεθνής κοινότητα αποφάσισε να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας. Διεθνείς τραπεζίτες και προσωπικότητες της αντιπολίτευσης στο εξωτερικό θεωρούν ότι είναι ένας από τους λίγους αξιωματούχους που έχει τη δυνατότητα να διακινεί κεφάλαια.
Ο Φαρχάτ Όμαρ Μπενγκντάρα διαβεβαίωσε τους “Φαϊνάνσιαλ Τάιμς” ότι εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του και ότι βρίσκεται στο εξωτερικό για να χειρίζεται καλύτερα τις υποθέσεις.
Υποστηρίζει ακόμη ότι θα παραιτηθεί από τα καθήκοντά του μετά την κρίση και πως το πάγωμα των λιβυκών περιουσιακών στοιχείων μπορεί να οδηγήσει σε μια ανθρωπιστική καταστροφή.
Ηλικίας 45 ετών, ο Μπενγκντάρα, ο οποίος κατάγεται από τη Βεγγάζη, το προπύργιο της εξέγερσης, θεωρείται εν γένει ότι βρίσκεται υπερβολικά κοντά στο καθεστώς για να αποστατήσει, παρά τις μεταρρυθμιστικές φιλοδοξίες του στον οικονομικό τομέα.
Διαβάστε επίσης: Τελεσίγραφο 72 ωρών στον Καντάφι
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011, 09:03