Διάλογο -φωτιά αποκαλύπτει η ιταλική εφημερίδα La Republicca, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, εκτόξευσε ευθείες απειλές προς την Ευρώπη σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Η ιταλική εφημερίδα αναφέρει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να είπε στον Μανουέλ Μπαρόζο «Εάν ήθελα, θα μπορούσα να πάρω το Κίεβο σε δύο εβδομάδες» εκτοξεύοντας ευθείες απειλές προς την Ευρώπη σε περίπτωση που η χώρα του υποστεί νέες κυρώσεις.
Την αυθεντικότητα του διαλόγου, ο οποίος έλαβε χώρα το Σάββατο, επιβεβαιώνει και το περιοδικό Spiegel, ενώ, ο πρόεδρος της Κομισιόν έχει ήδη ενημερώσει τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες.
Η ιταλική εφημερίδα μεταφέρει μάλιστα ανησυχίες για στρατιωτική κλιμάκωση στην περιοχή με την καγκελάριο Μέρκελ να προειδοποιεί ότι μετά την Ουκρανία, ο πρόεδρος της Ρωσίας ίσως στρέψει το βλέμμα του προς Λετονία και Εσθονία.
Προελαύνουν οι αυτονομιστές υποχωρεί ο στρατός
Στο πεδίο των μαχών, οι ουκρανικές δυνάμεις φαίνεται πως χάνουν έδαφος, καθώς, υποχώρησαν σήμερα από το αεροδρόμιο του Λουχάνσκ, προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, εξαιτίας των πυρών «του ρωσικού στρατού», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του στρατού.
«Στην περιοχή του Λουχάνσκ, οι ουκρανικές δυνάμεις έλαβαν διαταγή και υποχώρησαν από το αεροδρόμιο και το χωριό Γκεοργκίιβκα», που βρίσκεται 18 χιλιόμετρα νότια της πόλης, δήλωσε ο Αντρέι Λισένκο.
«Με δεδομένη την ακρίβεια των πυρών πρόκειται για επαγγελματίες πυροβολητές των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας», σημείωσε ο Λισένκο, ενώ πρόσθεσε ότι επτά ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί το τελευταίο 24ωρο.
Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού επεσήμανε επίσης ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν επτά ρωσικά άρματα μάχης κοντά στο αεροδρόμιο και παρατήρησαν μεγάλη ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων βορείως και νοτίως του Λουχάνσκ, πίσω από τις ουκρανικές γραμμές.
«Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, δεν υπάρχουν λιγότερα από τέσσερα ρωσικά τάγματα στην Ουκρανία», υπογράμμισε ο ίδιος. Κάθε τάγμα αποτελείται από 400 άνδρες, πρόσθεσε.
Ρωσική ΜΚΟ: Εως και 15.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σταλεί στις ανατολικές επαρχίες
Στο μεταξύ μια ρωσική ΜΚΟ εκτίμησε ότι έως και 15.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σταλεί στην Ουκρανία τους τελευταίους δύο μήνες και πολλές εκατοντάδες έχουν προφανώς σκοτωθεί στις μάχες στη χώρα αυτή.
«Στη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών από 10.000 έως και 15.000 στρατιώτες έχουν σταλεί εκεί», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής μητέρων των Ρώσων στρατιωτών Βαλεντίνα Μελνίκοβα.
Στη χώρα ενδέχεται να είναι ανεπτυγμένοι αυτή τη στιγμή 7.000 με 8.000 Ρώσοι στρατιώτες, πρόσθεσε η ίδια, διευκρινίζοντας ότι οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται στις πληροφορίες που έχουν δώσει οι οικογένειες, οι γιοι ή οι σύζυγοι των οποίων εστάλησαν για γυμνάσια και στη συνέχεια χάθηκε η επαφή μαζί τους.
«Οι ρώσοι διοικητές διεξάγουν μια μυστική ειδική αποστολή», εκτίμησε η Μελνίκοβα.
Σύμφωνα με ρώσους υπέρμαχους ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τουλάχιστον 200 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στην Ουκρανία.
Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει δράση
Την ίδια στιγμή, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φο Ράσμουσεν δήλωσε ότι οι ηγέτες της Ουκρανίας αναμένουν ότι το κοινοβούλιο της χώρας αυτής πρόκειται να καταργήσει το καθεστώς του αδέσμευτου κράτους μετά τις εκλογές της 26ης Οκτωβρίου, γεγονός που ενδέχεται να αποτελέσει το πρώτο βήμα προς την ένταξή της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
«Κατανοώ ότι η τρέχουσα πολιτική ηγεσία στο Κίεβο σκοπεύει, μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία, το νέο κοινοβούλιο να αλλάξει τη νομοθεσία σχετικά με το καθεστώς του αδέσμευτου κράτους», είπε ο Ράσμουσεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τις Βρυξέλλες.
Παράλληλα ο Ράσμουσεν επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ θα φροντίσει ώστε χιλιάδες στρατιώτες να μπορούν να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα στην ανατολική Ευρώπη, ώστε να είναι «πιο ορατοί» και να «χτυπούν σκληρά», αν είναι απαραίτητο.
Οι ηγέτες των 28 χωρών μελών του ΝΑΤΟ αναμένεται να υιοθετήσουν κατά τη διάρκεια της συνόδου τους την Πέμπτη και την Παρασκευή ένα σχέδιο άμεσης αντίδρασης (RAP) σε απάντηση για τη στάση της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση, που θεωρείται από τις χώρες μέλη που συνορεύουν με αυτή άμεση απειλή.
Χιλιάδες στρατιώτες του στρατού ξηράς, της αεροπορίας και του ναυτικού, με την υποστήριξη των ειδικών δυνάμεων, θα μπορούν να αναπτύσσονται «σε μερικές ημέρες». «Αυτό σημαίνει μια πιο ορατή παρουσία του ΝΑΤΟ στην ανατολική» Ευρώπη και αυτό «για όσο διάστημα είναι απαραίτητο», είπε ο γενικός γραμματέας.
Ομως η παρουσία αυτή δεν θα γίνει σε μόνιμη βάση, εξήγησε, διότι αυτό θα ήταν αντίθετο με την Ιδρυτική Πράξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας του 1997.