Ο Ιούλιος ήταν μήνας ρεκόρ για τις γερμανικές εξαγωγές, οι οποίες για πρώτη φορά ξεπέρασαν μέσα σε ένα μόλις μήνα τα 101 δισ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών προορίζεται για την ευρωπαϊκή αγορά. Σε 57 δισ. υπολογίζεται η αξία των γερμανικών εξαγωγών στην Ε.Ε. Περίπου ένα δέκατο περισσότερο από ό,τι πέρυσι.
Το δεύτερο τρίμηνο του 2014 η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2%. Οι ειδικοί το απέδωσαν στον ήπιο χειμώνα, την ουκρανική κρίση, τις κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. στην Ρωσία αλλά και τη γενικότερη ανησυχία για ενδεχόμενη στενότητα στην παροχή φυσικού αερίου και πετρελαίου. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν οι φόβοι των επενδυτών για αποπληθωρισμό στην Ευρωζώνη, που συνεπάγεται ένα επικίνδυνο μείγμα συνεχής πτώσης τιμών και περιορισμό της κατανάλωσης και των επενδύσεων.
Ο Γιοχάνες Μάιρ από την κεντρική τράπεζα της Βαυαρίας εκτιμά, μιλώντας στην DW: «Τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες εντάθηκε η ανησυχία, λόγω των γεωπολιτικών κινδύνων. Όμως η είδηση για το ρεκόρ εξαγωγών του Ιουλίου ρίχνει φως σε ένα απαισιόδοξο σκηνικό. Γεγονός πάντως είναι ότι η γερμανική οικονομία θα παρουσιάσει φέτος αναιμική ανάπτυξη. Εκτός κι αν αποκλιμακωθεί η κρίση στην Ουκρανία, για παράδειγμα, οπότε θα ενισχυθεί η εσωτερική ζήτηση και με θετικό αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας».
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος σε ζητήματα εξαγωγών στο Γερμανικό Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο DIHK Φόλκερ Τράιερ εκτιμά ότι παρά τις θετικές ειδήσεις ως προς τις εξαγωγές θα πρέπει να τελειώσει η χρονιά για να εξαχθούν συνολικά συμπεράσματα για την πορεία της οικονομίας. Όπως εξηγεί, «υπάρχουν ακόμα πολλοί κίνδυνοι που μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις».
Κατά την άποψη του προέδρου του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Χονδρικού, Λιανικού Εμπορίου και Παροχής Υπηρεσιών BGA Άντον Μπέρνερ, δεν θα πρέπει να δίνεται υπερβολική αξία στην είδηση για ρεκόρ στις εξαγωγές τον Ιούλιο. «Οι πολυάριθμες εστίες κρίσεων σπέρνουν την ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο», λέει ο Γερμανός ειδικός, συμπληρώνοντας ότι για να σταθεροποιηθούν μακροπρόθεσμα οι εξαγωγές απαιτούνται «νέα αναπτυξιακά κίνητρα, όπως είναι η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την διατλαντική συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου».
Πάντως, οι προοπτικές της γερμανικής οικονομίας για το 2014 είναι αισιόδοξες. Παρά το +0,7% το πρώτο τρίμηνο και την συρρίκνωση κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο, η γερμανική κυβέρνηση αναμένει για το τρέχον έτος ανάπτυξη 1,8% και για το 2015, 2%. Μέχρι στιγμής δεν συντρέχει λόγος διόρθωσης των προβλέψεων, διαμηνύει το Βερολίνο.