Η βραβευμένη με Νoμπέλ Ειρήνης Σιρίν Εμπαντί δήλωσε σήμερα ότι έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία 80 ιρανών αξιωματούχων και να τους απαγορεύσει να ταξιδέψουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.
“Οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να τους δώσουν βίζα εισόδου και πρέπει να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία (…) που έχουν μαζέψει από τη διαφθορά”, δήλωσε στον Τύπο η Εμπαντί υπογραμμίζοντας ότι “το ενεργητικό” αυτών των ανθρώπων “βρίσκεται στην Ευρώπη”.
Η Εμπαντί μιλούσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το οποίο πραγματοποιεί την ετήσια σύνοδό του.
Ο Καρίμ Λαχιντζί, πρόεδρος της Ιρανικής Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH) δήλωσε ότι η FIDH έχει καταρτίσει “με την υποστήριξη της Εμπαντί” μία “λίστα με 80 ανθρώπους, υπεύθυνους για την πολιτική καταπίεσης στο Ιράν”.
Αυτή η λίστα δόθηκε τον προηγούμενο μήνα στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας “Κάθριν Άστον και σε εκπροσώπους της ΕΕ” και τους ζητήθηκε “να απαγορευθεί σε αυτούς τους ανθρώπους να ταξιδέψουν στην Ευρώπη και να κατασχεθούν τα περιουσιακά τους στοιχεία”, όπως διευκρίνισε ο Λαχιντζί.
Η Εμπαντί κατήγγειλε την καταπίεση στο Ιράν και έκρινε ότι είναι “δύσκολο” να γνωρίζει κανείς πότε θα έρθει η ώρα της αλλαγής, η οποία επιθυμεί να γίνει με “ειρηνικό” τρόπο, αντίθετα με τα όσα συμβαίνουν στη Λιβύη. “Δεν επιθυμούμε να μετατραπεί το Ιράν σε μία άλλη Λιβύη”, υπογράμμισε.
Γι’ αυτό το λόγο επανέλαβε την υποστήριξή της σε ένα σχέδιο απόφασης το οποίο προβλέπει τον διορισμό από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ενός ειδικού απεσταλμένου για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν. Η απόφαση αυτή μπορεί να ψηφιστεί πριν την ολοκλήρωση της ετήσιας συνόδου του Συμβουλίου που θα διαρκέσει έως τις 25 Μαρτίου.
Η Εμπαντί εξάλλου κατήγγειλε την ιρανική κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα κινήματα της αντιπολίτευσης.
“Τα τελευταία 32 χρόνια η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν ήταν καλή, όμως τώρα είναι σε ιστορικά χαμηλά”, επεσήμανε η Εμπαντί.
Η Εμπαντί, τιμηθείσα με Νομπέλ το 2003 και ζει εξόριστη στη Βρετανία αφού έφυγε από το Ιράν την παραμονή των προεδρικών εκλογών της 12ης Ιουνίου 2009, δήλωσε ότι οι αρχές συνέλαβαν τον σύζυγο και την αδερφή της μαζί με πολλούς δημοσιογράφους, ακτιβιστές και μπλόγκερς.
“Η συμπεριφορά του κράτους έχει γίνει πιο βίαιη μετά τις διαδηλώσεις του 2009”, επεσήμανε. Όμως παρά τη δυσαρέσκεια του λαού η Εμπαντί εκτιμά ότι το Ιράν είναι διαφορετικό από τις άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής όπου σημειώνονται εξεγέρσεις.
“Στην Αίγυπτο ο στρατός δήλωσε την ουδετερότητά του. Αρνήθηκαν να πυροβολήσουν εναντίον του λαού. Ομως στο Ιράν η πραγματική εξουσία βρίσκεται στους Φρουρούς της Επανάστασης. Γι’ αυτό το λόγο οι άνθρωποι στο Ιράν δεν έχουν την ίδια επιτυχία που είχαν οι Τυνήσιοι, παρόλο που οι Ιρανοί είναι πιο δυστυχισμένοι”, εκτίμησε.