Μαζί με τις νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας που θα εφαρμοστούν από την Παρασκευή, και η Ουάσινγκτον πρόκειται την ίδια ημέρα να παρουσιάσει αυστηρότερο πακέτο μέτρων κατά της Μόσχας.
Έντονη αντίδραση της ρωσικής πλευράς προς την ΕΕ, λέγοντας πως με το βήμα επιπλέον κυρώσεων «έκανε την επιλογή της εναντίον της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Ουκρανία».
Το απόγευμα της Πέμπτης, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προανήγγειλε πως την Παρασκευή η Ουάσινγκτον θα παρουσιάσει σκληρότερες κυρώσεις που θα στοχεύουν τον ρωσικό χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως και τους τομείς της ενέργειας και των στρατιωτικών εξοπλισμών.
«Τα μέτρα αυτά θα εντείνουν την πολιτική απομόνωση της Ρωσίας όπως και το οικονομικό κόστος σε αυτήν, ιδιαίτερα σε τομείς σημαντικούς για τον πρόεδρο Πούτιν και το στενό του περιβάλλον» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ομπάμα.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, μεταξύ των στόχων του αμερικανικού πακέτου κυρώσεων θα είναι και η Sberbank.
Παράλληλα, η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία ώστε να εφαρμοστούν την Παρασκευή οι νέες κυρώσεις τις οποίες είχε καταρτίσει, αλλά καθυστέρησαν εξαιτίας, όπως φαίνεται, διαφωνιών μεταξύ των «28».
Το ευρωπαϊκό πακέτο αναμένεται να περιορίσει την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές για τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας Rosneft και Transneft, όπως επίσης και για το πετρελαϊκό τμήμα της Gazprom, θέτοντας επίσης περισσότερους αξιωματούχους΄ στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ.
Η Μόσχα έχει προαναγγείλει ότι θα αντιδράσει στις κυρώσει της ΕΕ, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να κλείσει τον εναέριο χώρο της για τις ευρωπαϊκές πολιτικές πτήσεις.
Ρωσία: «Δεν θέλετε ειρήνη στην Ουκρανία», και στο φόντο το αέριο
Την Πέμπτη, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα στην πρόθεση της να θέσει σε εφαρμογή το πακέτο. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει την επιλογή της εναντίον της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Ουκρανία» ανέφερε.
«Σήμερα, οι Βρυξέλλες και οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να δώσουν σαφή απάντηση στους πολίτες της ΕΕ σχετικά με το γιατί τους θέτουν σε κίνδυνο σύγκρουσης, οικονομικής στασιμότητας και ανεργίας» ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ.
Ελάχιστα αργότερα, το Κρεμλίνο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «παρά τη μη εποικοδομητική θέση της ΕΕ, η Ρωσία θα συνεχίσει να κάνει το κάθε τι στις δυνατότητές της για να συμβάλει στην εφαρμογή του υφιστάμενου ειρηνευτικού σχεδίου, όπως και να σταθεροποιηθεί εν γένει η κατάσταση στη νοτιοανατολική Ουκρανία».
Στο πλαίσιο της διένεξης εξαιτίας της Ουκρανίας έχει μπει και η παράδοση ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ. Την Τετάρτη, η Πολωνία είχε αναφέρει ότι της είχαν παραδοθεί χαμηλότερες ποσότητες αυτήν την εβδομάδα, κάτι που η Gazprom αρνήθηκε μεν, αλλά σημείωσε ότι οι παραδόσεις εξαρτώνται από τις ποσότητες που είναι διαθέσιμες για εξαγωγή.
Ο πολωνός υπουργός Οικονομίας Γιάνους Πιετσοσίνσκι ανέφερε την Πέμπτη πως «έλαβε διαβεβαίωση από την Gazprom ότι οι παραδόσεις θα ανταποκρίνονται πλήρως στη ζήτηση από την Παρασκευή».
Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανέφερε ότι τα καθαρά κέρδη του κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους μειώθηκαν κατά 41% λόγω της κρίσης στην Ουκρανία ενώ ταυτόχρονα εκτιμά ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη φέτος θα είναι μικρότερες απ’ όσο προβλεπόταν αρχικά και η τιμή του προϊόντος θα μειωθεί αισθητά.
Στέλεχος της ρωσικής εταιρείας είπε επίσης ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να πέσουν φέτος στα 157 δισ. κυβικά μέτρα «ή ελαφρώς λιγότερο». Το 2013 είχαν εξαχθεί 162 δισ. κυβικά μέτρα και φέτος υπολογιζόταν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα λάμβαναν 158,4 δισ. κυβικά μέτρα.
Ο διευθυντής της EON, της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας της Γερμανίας, Γιοχάνες Τάισεν διαβεβαίωσε πάντως ότι η διένεξη της Ρωσίας με την Ουκρανία για το φυσικό αέριο «δεν αποτελεί λόγο για να αρχίσουμε να πλέκουμε πουλόβερ».