Οι αρχές της Λιβύης επικήρυξαν σήμερα με το ποσό των 500.000 δηναρίων (400.000 δολάρια, 287.000 ευρώ) τον ηγέτη των εξεγερμένων Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ, ενώ με ιδιαίτερη σφοδρότητα μαίνονται οι μάχες σε διάφορα μέτωπα.
Η κρατική τηλεόραση της χώρας ανακοίνωσε ότι θα δοθεί αμοιβή 200.000 δηναρίων σε όποιον παράσχει πληροφορίες για τη σύλληψη του “πράκτορα κατασκόπου”, όπως χαρακτήρισε τον Τζαλίλ. Όποιος τον συλλάβει και τον παραδώσει στις αρχές θα λάβει ως αμοιβή 500.000 δηνάρια.
Η εξέγερση που πνίγηκε στο αίμα στη Λιβύη έχει προκαλέσει τουλάχιστον 400 νεκρούς και 2.000 τραυματίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας μετά την έναρξή της στα μέσα Φεβρουαρίου, δήλωσαν σήμερα γιατροί στη Βεγγάζη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης και προπύργιο της αντιπολίτευσης στον Μουάμαρ Καντάφι.
Οι εξεγερμένοι ανακατέλαβαν την κεντρική πλατεία της πόλης Ζαουίγια
Οι εξεγερμένοι στην πόλη Ζαουίγια ανακατέλαβαν την κεντρική πλατεία αυτής της δυτικής πόλης σήμερα, λίγο αφότου οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι είχαν πάρει τον έλεγχο μέσα στην ημέρα.
Ο μαχητής που ονομάζεται Ιμπραήμ δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η κυβέρνηση έφερε υποστηρικτές του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι για μία διαδήλωση. Σύμφωνα με τον Ιμπραήμ, έχουν σταματήσει οι συγκρούσεις στην πόλη.
Νωρίτερα, το αραβικό δορυφορικό κανάλι Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι πολλοί ανώτατοι αξιωματικοί των δυνάμεων του Καντάφι, μεταξύ των οποίων ένας στρατηγός και ένας συνταγματάρχης, σκοτώθηκαν στις μάχες που διεξάγονται στην πόλη Ζαουίγια, στα δυτικά της χώρας.
Οι αντικαθεστωτικοί δηλώνουν ότι ελέγχουν και την πόλη Μπιν Τζαουάντ
Το κίνημα των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη ανακοίνωσε από το αρχηγείο του στη Βεγγάζη, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ότι οι δυνάμεις του επέστρεψαν στην πόλη Μπιν Τζαουάντ, για την οποία έγιναν σφοδρές μάχες. Ωστόσο ορισμένοι ένοπλοι των αντικαθεστωτικών δηλώνουν ότι ακόμη είναι ασαφής η τύχη της πόλης αυτής.
Το αντικαθεστωτικό κίνημα στη Λιβύη ανακοίνωσε με μεγάφωνα στο κέντρο της Βεγγάζης ότι οι εξεγερμένοι ελέγχουν τώρα την Μπιν Τζαουάντ, η οποία βρίσκεται κοντά στο μέτωπο των συγκρούσεων μεταξύ των αντικαθεστωτικών και των δυνάμεων του Καντάφι, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 550 χιλιομέτρων ανατολικά της Τρίπολης. Με την αναγγελία αυτή το πλήθος άρχισε να ζητωκραυγάζει.
Ανταποκριτής του Ρόιτερς στη γραμμή του μετώπου, ο οποίος μίλησε με αντικαθεστωτικούς, δήλωσε ότι οι ένοπλοι προήλασαν προς την Μπιν Τζαουάντ από το Ρας Λανούφ έπειτα από σφοδρή ανταλλαγή πυρών. Ωστόσο ένας αντικαθεστωτικός που βρίσκεται στη γραμμή του μετώπου δήλωσε ότι δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Μπιν Τζαουάντ.
Τεράστια έκρηξη κοντά στο διυλιστήριο του Ρας Λανούφ
Μια τεράστια έκρηξη ακούστηκε σήμερα το απόγευμα κοντά σε διυλιστήριο που βρίσκεται στα περίχωρα του λιμανιού Ρας Λανούφ στην ανατολική Λιβύη, τον έλεγχο του οποίου έχουν οι αντικαθεστωτικοί. Από το σημείο της έκρηξης αναδύονται φλόγες ύψους πολλών εκατοντάδων μέτρων, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ένα καταδιωκτικό αεροσκάφος πραγματοποίησε επίθεση σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από το διυλιστήριο του Ρας Λανούφ, στο οποίο μαίνονται σφοδρές μάχες, σύμφωνα με τον ίδιο. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν από την επιδρομή έχουν προκληθεί θύματα ή ζημιές.
Σφοδρός βομβαρδισμός των αντικαθεστωτικών στο Ελ Σιντέρ
Οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι βομβάρδισαν σήμερα με σφοδρές ομοβροντίες θέσεις των αντικαθεστωτικών κοντά στον τερματικό σταθμό πετρελαίου Ελ Σιντέρ στην ανατολική Λιβύη. Οι αντικαθεστωτικοί, που είχαν υπό τον έλεγχό του την πόλη, τους απάντησαν με τη ρίψη ρουκετών.
“Ο βομβαρδισμός έγινε πιο ανατολικά από το Ελ Σιντέρ, κοντά στη θέση που βρίσκονται τώρα οι αντικαθεστωτικοί. Αυτοί απάντησαν με ρουκέτες”, δήλωσε ο ανταποκριτής του Ρόιτερς Μοχάμαντ Αμπάς που βρίσκεται στη γραμμή του μετώπου.
Πολλοί αντικαθεστωτικοί αναδιπλώνονται
Παράλληλα σύμφωνα με τον ίδιο ανταποκριτή πάρα πολλοί αντικαθεστωτικοί με δεκάδες οχήματα αναδιπλώνονται αυτήν την ώρα προς το Ρας Λανούφ αφού δέχθηκαν πυρά πυροβολικού και αεροπορικά πλήγματα.
Προερχόμενοι από τα δυτικά, οι αντικαθεστωτικοί άρχισαν να αναδιπλώνονται έπειτα από πολλές ώρες που σφυροκοπούνταν από το πυροβολικό των δυνάμεων που είναι πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι και δέχθηκαν τρεις αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων δυτικά του Ρας Λανούφ.
Οι αντικαθεστωτικοί φαινόταν ωστόσο λίγο νωρίτερα ότι κέρδιζαν έδαφος, αφού είχαν ρίξει περίπου 50 ρουκέτες. Ωστόσο οι κυβερνητικές δυνάμεις έριξαν περίπου δέκα οβίδες και οι αντικαθεστωτικοί αναγκάστηκαν να οπισθοχωρήσουν προς τα ανατολικά, το οποίο δείχνει ότι η γραμμή του μετώπου προσεγγίζει όλο και περισσότερο το Ρας Λανούφ.
Αντικαθεστωτικοί και κυβερνητικοί αλληλοκατηγορούνται για ανατίναξη πετρελαϊκών εγκαταστάσεων
Παράλληλα η λιβυκή κυβέρνηση και οι αντικαθεστωτικοί αλληλοεπιρρίπτουν σήμερα την ευθύνη για την ανατίναξη των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Οι αντικαθεστωτικοί δηλώνουν ότι οι δυνάμεις του Καντάφι έπληξαν πετρελαιαγωγό που καταλήγει στο Ελ Σιντέρ και έριξαν βόμβες σε δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου στην περιοχή του Ρας Λανούφ.
Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης επέρριψε την ευθύνη για την έκρηξη κοντά στο Ρας Λανούφ σε “υποστηριζόμενα από την Αλ Κάιντα” ένοπλα στοιχεία, τα οποία ανατίναξαν δεξαμενή αποθήκευσης πετρελαίου την ώρα που οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι προήλαυναν προς το Ρας Λανούφ. Tην ίδια ώρα ένας αξιωματούχος των αντικαθεστωτικών στη Βεγγάζη κατηγορούσε τον Καντάφι ότι παίζει “βρώμικο παιγνίδι” πλήττοντας τους πετρελαιαγωγούς.
Gulf Navigation Holding: «Οι κυρώσεις θα εγείρουν εμπόδια στις ναυτιλιακές δραστηριότητες»
Οι κυρώσεις στη Λιβύη θα εγείρουν εμπόδια όσον αφορά τις ναυτιλιακές δραστηριότητες στη χώρα αυτή, καθώς οι συναλλαγές γίνονται σε δολάρια και εγκρίνονται στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε σήμερα μια εταιρεία ιδιοκτησίας τάνκερ στη Μέση Ανατολή.
Η Gulf Navigation Holding έχει ένα τάνκερ της στο λιμάνι της Λιβύης Ελ Σιντέρ και έχει συμβόλαιο για τη μεταφορά αργού πετρελαίου το οποίο είχε συναφθεί πριν από τις κυρώσεις, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Περ Ουίστοφτ.
ΝΑΤΟ: Ετοιμότητα αλλά δεν υπάρχουν σχέδια για επέμβαση στη Λιβύη
“Το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει να επέμβει στη Λιβύη, αλλά έχουμε ζητήσει από τον στρατό μας να κάνει προσεκτικά σχέδια για παν ενδεχόμενο”, σημείωσε ο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Ράσμουσεν σε δηλώσεις που έκανε στο βρετανικό δίκτυο Sky News. “Αν ζητηθεί και αν χρειαστεί μπορούμε να ανταποκριθούμε μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Υπάρχουν πολλά ευαίσθητα ζητήματα στην περιοχή όσον αφορά το τί μπορεί να θεωρηθεί ξένη στρατιωτική ανάμειξη”, προσέθεσε.
“Αυτός είναι ο λόγος που οποιαδήποτε δράση θα πρέπει να στηριχθεί σε μια πολύ ευρεία διεθνή υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης από την περιοχή”, σημείωσε. “Θέλω να υπογραμμίσω ότι η επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων θα ήταν μια περίπλοκη αποστολή και θα απαιτούσε επίσης μια νέα εντολή από τον ΟΗΕ”, υπογράμμισε εξάλλου.
Τα κράτη του Κόλπου υπέρ της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων
Οι έξι πιο πλούσιες αραβικές χώρες, που απαρτίζουν το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (CCG), εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε μια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη, αλλά ο ρόλος τους σε μια τέτοια επιχείρηση παραμένει αβέβαιος, παρά το μέγεθος των στρατιωτικών προϋπολογισμών τους.
Σήμερα ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Σαούντ αλ-Φάισαλ επέμεινε ωστόσο στην ανάγκη ο Αραβικός Σύνδεσμος -ο οποίος πραγματοποιεί σύνοδο το Σάββατο στο Κάιρο για το θέμα αυτό- να έχει τον τελευταίο λόγο για την απόφαση αυτή. Η έγκυρη σαουδαραβική εφημερίδα Arab News προειδοποίησε επίσης τον Αραβικό Σύνδεσμο, ο οποίος έχει ήδη επισημάνει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας, να δείξει την αποφασιστικότητά του γιατί αλλιώς θα καταστεί “άχρηστος”.
Για τους αναλυτές, το παλιό μίσος εναντίον του ηγέτη της Λιβύης και η φροντίδα να αποδείξουν την υποστήριξή τους στην επιθυμία για αλλαγή στην περιοχή, ενέπνευσαν τη θέση των έξι χωρών που απαρτίζουν το CCG -Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτa, Κουβέιτ, Ομάν και Κατάρ.
Ο εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια εξετάζει τις καταγγελίες
Ο εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τα βασανιστήρια δήλωσε σήμερα ότι εξετάζει τις καταγγελίες που έχει λάβει μετά την εξέγερση στη Λιβύη, σύμφωνα με τις οποίες το καθεστώς του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι έχει προβεί σε βασανιστήρια.
Ο Χουάν Μέντες, ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τα βασανιστήρια, τις βαρβαρότητες και την απάνθρωπη ή ταπεινωτική συμπεριφορά, δήλωσε σήμερα ότι εξετάζει τις καταγγελίες που έχει λάβει για βασανιστήρια στη Λιβύη, αλλά δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για τις κατηγορίες αυτές ούτε για την προέλευσή τους.
“Εξετάζω τις καταγγελίες που λάβαμε από την αρχή των ταραχών στη Λιβύη. Συνεργαζόμαστε με άλλους ειδικούς εισηγητές”, δήλωσε ο Μέντες στους δημοσιογράφους. “Προς το παρόν δεν έχουμε λάβει καταγγελίες παρά μόνο για το καθεστώς του Καντάφι”, επεσήμανε, προσθέτοντας ότι αυτές συνέπεσαν λίγο πολύ με την αρχή της κρίσης.
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011, 19:24
Διαβάστε επίσης: “Ο λαός θα πάρει τα όπλα”