Η απειλή των τζιχαντιστών, η ουκρανική κρίση, ο ιός ‘Εμπολα και το δημοψήφισμα στην Σκωτία ήταν μεταξύ άλλων τα ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.
Ο επικεφαλής της γαλλικής προεδρίας δήλωσε πως πρωταρχικό του καθήκον είναι η ασφάλεια της Γαλλίας από την τρομοκρατία που, όπως είπε, έχει αλλάξει και δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν.
«Στο Ιράκ και τη Συρία επικρατεί μεγαλύτερος κίνδυνος. Το Ισλαμικό Κράτος γιγαντώθηκε γιατί η διεθνής κοινότητα παρέμεινε αδρανής», δήλωσε ο Ολάντ και πρόσθεσε ότι οι εξτρεμιστές του ΙΚ κατακρεουργούν όσους αντιστέκονται, κυνηγούν τις μειονότητες, αποκεφαλίζουν δημοσιογράφους, σταυρώνουν αντιπάλους και απαγάγουν γυναίκες.
«Το ΙΚ προσηλυτίζει μέλη από ολόκληρο τον κόσμο, ενώ περίπου 1.000 είναι όσοι εγκατέλειψαν τη Γαλλία, κάποιοι εκ των οποίων ανήλικοι, για να ενταχθούν στην οργάνωση», εξήγησε, ενώ τόνισε πως η τρομοκρατία απειλεί την Ευρώπη, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.
Επισήμανε, μάλιστα, πως Γάλλοι δεν έχουν θέσει στην ομάδα των τζιχαντιστών, τονίζοντας: «Πρέπει να δράσουμε».
Για αυτό το σκοπό, λοιπόν, αποφάσισε, όπως είπε, να απαντήσει στην έκκληση των ιρακινών αρχών, επομένως η Γαλλία θα στηρίξει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας με αεροπορικές επιδρομές «για την ειρήνη και την ασφάλεια στο Ιράκ, χωρίς την παρουσία στρατευμάτων στο έδαφος».
Μετά το ζήτημα της απειλής των εξτρεμιστών, ο Ολάντ αναφέρθηκε στην επιδημία του Έμπολα, λέγοντας πως είναι απαραίτητη μία «διεθνής απάντηση» και ανακοινώνοντας πως η Γαλλία θα δημιουργήσει νοσοκομείο στη Γουινέα.
Σχετικά με την ουκρανική κρίση, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η Γαλλία και η Γερμανία επιχείρησαν να μεσολαβήσουν για την επίλυσή της χωρίς αποτέλεσμα, επομένως «η Ευρώπη έπρεπε να επιβάλει κυρώσεις».
Σχετικά με την παράδοση των ελικοπτεροφόρων πλοίων Μιστράλ που δεν παραδόθηκαν στη Ρωσία, δήλωσε πως θα παραδοθούν αν η εκεχειρία διατηρηθεί, επισημαίνοντας, όμως, ότι «δεν βρισκόμαστε ακόμα σε εκείνο το σημείο».
Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο κρίσιμο δημοψήφισμα στη Σκωτία λέγοντας πως το αποτέλεσμα να ορίσει το μέλλον της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και της Ευρώπης.
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος της Ευρώπης είναι η στασιμότητα. Η αδύναμη ανάπτυξη κι ο πληθωρισμός δεν είναι καλός συνδυασμός», τόνισε και συμπλήρωσε ότι στη Γαλλία δε θα αυξηθούν οι φόροι, ούτε θα υπάρξουν νέες περικοπές, αλλά ζήτησε ειδική μεταχείριση για το δημόσιο χρέος.
«Η Ευρώπη χρειάζεται τη Γαλλία. Είμαστε η δεύτερη οικονομία της Ευρώπης. Έχουμε υψηλή παραγωγή. Είμαστε υπέρ μίας Ευρώπης δύο ταχυτήτων με το γαλλογερμανικό άξονα στη μηχανή», είπε ο Ολάντ, ο οποίος επιχείρησε να επιρρίψει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα.
«Κληρονομήσαμε μία Γαλλία που αντιμετώπιζε ήδη πρόβλημα, όπως όλοι γνωρίζουν», επισήμανε και τόνισε ότι η κυβέρνησή του έχει ήδη πράξει πολλά, αλλά όπως είπε θα χρειαστεί χρόνος για να λειτουργήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να αλλάξει η νοοτροπία, ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας πως τα πράγματα αλλάζουν.
«Υπάρχουν πάντα επιλογές. Θα μπορούσαμε να φύγουμε από το ευρώ, να κλείσουμε τα σύνορα, να διώξουμε τους μετανάστες, θα μπορούσαμε να διαλύσουμε το κοινωνικό μοντέλο μας. Θα μπορούσαμε να σταματήσουμε την 35ωρη εργασία και να οδηγήσουμε τον κόσμο στη συνταξιοδότηση στα 65. Βέβαια, υπάρχει και άλλος δρόμος. Θα μπορούσαμε να ζήσουμε χρεωμένοι. Αυτός δεν είναι ο δικός μου τρόπος», τόνισε ο Ολάντ, προσθέτοντας ότι πρέπει να μπει στην καρδιά των ενεργειών η δικαιοσύνη κι η ισότητα.
«Δεν έχω καμία άλλη φιλοδοξία από το να υπηρετώ τη χώρα μου, να διατηρώ την επιρροή της Γαλλίας και την ενότητα του γαλλικού λαού. Αυτή είναι η αποστολή μου», συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη Τύπου.