Στη διαβεβαίωση ότι δεν δόθηκαν λύτρα για την απελευθέρωση των 46 Τούρκων ομήρων που είχαν απαχθεί από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ τον Ιούνιο και απελευθερώθηκαν χθες προέβη σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στα συριακά σύνορα, έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα.
«Δεν τέθηκε καν θέμα χρημάτων, διεξήχθησαν μόνο πολιτικές και διπλωματικές διαπραγματεύσεις. Και αυτό σημαίνει νίκη της διπλωματίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Όταν ρωτήθηκε εάν υπήρξε ανταλλαγή ομήρων με φυλακισμένους μαχητές του ΙΚ, ο Ερντογάν απάντησε: «Δεν έχει σημασία αν έγινε ανταλλαγή. Σημασία έχει ότι οι όμηροι επέστρεψαν και είναι μαζί με τις οικογένειές τους».
Μόλις χθες ο Ερντογάν είχε κάνει λόγο για «μυστική επιχείρηση» διάσωσης από πράκτορες των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών, οι οποίοι και έφεραν στην Τουρκία τους 46 ομήρους, ύστερα από τουλάχιστον τρεις μήνες ομηρείας.
Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν Reuters ότι οι όμηροι είχαν αφεθεί ελεύθεροι τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στην πόλη Τελ- Αμπιάντ στη συριακή πλευρά των συνόρων με την Τουρκία, έπειτα από τη μεταφορά τους από την πόλη Ράκα της ανατολικής Συρίας, που αποτελεί προπύργιο των τζιχαντιστών. Αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί να δώσουν διευκρινίσεις για την επιχείρηση διάσωσης.
Οι όμηροι, ανάμεσά τους ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας, διπλωμάτες και οικογένειές τους, στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων και μέλη των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών απήχθησαν από το προξενείο της Μοσούλης στις 11 Ιουνίου από σουνίτες αντάρτες, όταν οι τζιχαντιστές του ΙΚ κατέλαβαν την πόλη.
Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει αρνηθεί μέχρι σήμερα να μετάσχει στις μάχες του διεθνούς συνασπισμού κατά του ΙΚ.