Οι αντικαθεστωτικοί εγκαταλείπουν σήμερα την πόλη Ρας Λανούφ, η οποία έγινε στόχος επίθεσης με ρουκέτες και κατευθύνονται ανατολικότερα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις έστειλαν δύο άρματα μάχης εναντίον θέσεων των αντικαθεστωτικών κοντά στην πόλη Ρας Λανούφ, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, τα άρματα μάχης κατευθύνθηκαν στον τερματικό σταθμό πετρελαίου της πόλης και άνοιξαν πυρ εναντίον θέσεων αντικαθεστωτικών οι οποίοι βρίσκονταν λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά.
“Έχουμε τέσσερις νεκρούς και 35 τραυματίες, αλλά αναμένουμε ότι (τα θύματα θα) είναι πολύ περισσότερα”, δήλωσε ο Σαΐντ Μπουκχάτουα, ο οποίος έχει επιφορτιστεί με την καταγραφή των θυμάτων στο νοσοκομείο του Ρας Λανούφ. Αυτοί που τραυματίστηκαν σοβαρά διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο της Ατζνταμπίγια, πόλη η οποία βρίσκεται ανατολικότερα.
Την ίδια ώρα η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδιδε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις “καθάρισαν” το Ρας Λανούφ από τις “ένοπλες συμμορίες”, όπως χαρακτήρισε τους αντικαθεστωτικούς.
Παράλληλα πηγή των αντικαθεστωτικών στο ανατολικό τμήμα της χώρας δήλωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι ρίχνουν ρουκέτες από δεξαμενόπλοια πετρελαίου σε ανταρτικές θέσεις στη στεριά στο πετρελαϊκό λιμάνι Ρας Λανούφ. “Έχω δει διάφορους ανθρώπους να κείτονται νεκροί στο δρόμο”, σημείωσε η ίδια πηγή.
Γιος του Καντάφι: Ετοιμάζουμε στρατιωτική δράση ευρείας κλίμακας
Οι κυβερνητικές δυνάμεις της Λιβύης ετοιμάζουν στρατιωτική δράση ευρείας κλίμακας για να συντρίψουν την εξέγερση και δεν πρόκειται να παραδοθούν ακόμη και αν οι δυτικές δυνάμεις παρέμβουν στη σύγκρουση, δήλωσε σήμερα ο δευτερότοκος γιος του Μουάμαρ Καντάφι, Σάιφ αλ-Ισλάμ.
“Ήρθε η ώρα για απελευθέρωση. Είναι καιρός για δράση. Τώρα δρούμε”, είπε ο Σάιφ αλ-Ισλάμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Ρόιτερς.
Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της, τόνισε: “Ο χρόνος τελείωσε. Είναι καιρός για δράση… Τους δώσαμε δύο εβδομάδες (για διαπραγματεύσεις)”.
“Ποτέ μα ποτέ δεν θα τα παρατήσουμε. Ποτέ μα ποτέ δεν θα παραδοθούμε. Αυτή είναι η χώρα μας. Πολεμάμε εδώ στη Λιβύη. Ο λιβυκός λαός δεν θα καλωσορίσει ποτέ το ΝΑΤΟ, δεν θα καλωσορίσουμε ποτέ τους Αμερικανούς εδώ. Η Λιβύη δεν είναι εύκολη δουλειά”, πρόσθεσε.
Αργότερα, σε συνάντηση που είχε με νέους οπαδούς του καθεστώτος και απευθυνόμενος στους αντικαθεστωτικούς δήλωσε:
“Απευθύνω μήνυμα στους αδελφούς μας και σε όσους πρόσκεινται σ’ αυτούς στο ανατολικό τμήμα της χώρας μας και τους λέω σώστε τους εαυτούς σας γιατί φτάνουμε” δήλωσε ο Σάιφ αλ-Ισλάμ μπροστά σε περίπου εκατό οπαδούς του που τον ζητωκραύγαζαν.
Απευθυνόμενους στους εξεγερμένους που ελέγχουν όλο το ανατολικό τμήμα της Λιβύης ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, η Γαλλία, ή Βρετανία “δεν θα τους ωφελήσουν σε τίποτε”.
“Η νίκη είναι κοντά. Σας βλέπω να φεύγετε πάνω σε γαλλικά, βρετανικά ή αμερικανικά πλοία” πρόσθεσε και καταλήγοντας είπε: “Δηλώνω ενώπιον του Θεού ότι θα σας νικήσουμε”.
Εκκενώθηκε νοσοκομείο στη Ρας Λανούφ από αεροπορικές επιδρομές
Νωρίτερα, νοσοκομείο στο κέντρο της πετρελαϊκής πόλης Ρας Λανούφ στην ανατολική Λιβύη εκκενώθηκε, μετά την επίθεση εναντίον του με πυρά πυροβολικού από πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεις.
Τουλάχιστον τέσσερις ρουκέτες έπληξαν χώρο κοντά στο νοσοκομείο και σε τζαμί την ώρα που οι αντικαθεστωτικοί προσεύχονταν, στο κέντρο της πόλης. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πανικόβλητο μετέφερε τους ασθενείς στα ασθενοφόρα και όλοι εγκατέλειψαν το νοσοκομείο.
Ιατρικές πηγές στην πετρελαϊκή πόλη ανακοίνωσαν ότι σε 17 ανέρχονται οι τραυματίες από αεροπορική επιδρομή που έπληξε το χώρο στάθμευσης του νοσοκομείου και παρακείμενη πολυκατοικία.
Αντικαθεστωτικοί είπαν ότι οι δυνάμεις του Καντάφι επιτέθηκαν σήμερα σε μια γειτονιά της πόλης Ρας Λανούφ, μια μέρα μετά τη μετάδοση από τον λιβυκό ειδησεογραφικό ιστότοπο Brniq ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν χθες Τετάρτη.
Τουλάχιστον 24 άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες, σύμφωνα με τον ιστότοπο που μετέδωσε ότι μαχητικό αεροσκάφος έπληξε σπίτι σε κατοικημένη περιοχή και ότι οι αντικαθεστωτικοί είχαν απομακρυνθεί από την τοποθεσία αυτή λίγο πριν από την επίθεση.
Οι περισσότερες οικογένειες και οι εργαζόμενοι στον πετρελαϊκό τομέα στη Ρας Λανούφ έχουν φύγει από την πόλη.
Βομβαρδισμός και της Μπρέγκα
Στο μεταξύ μαχητικά αεροσκάφη των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι βομβάρδισαν την Μπρέγκα σήμερα, η οποία δεν είχε πληγεί εδώ και ημέρες, σύμφωνα με τους εξεγερμένους. Η πόλη βρίσκεται περίπου 90 χλμ. ανατολικά της Ρας Λανούφ.
“Υπήρξε μόλις (σ.σ. πριν από περίπου μια ώρα) αεροπορική επίθεση στην Μπρέγκα–δυο αεριωθούμενα, δύο βόμβες”, είπε ο Μοχάμεντ Οτμάν, εκπρόσωπος των εξεγερμένων, μιλώντας από την πόλη τηλεφωνικά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.
Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε επίσης ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν απομακρύνει και από την Μπρέγκα, η οποία βρίσκεται ακόμη πιο ανατολικά, τους αντικαθεστωτικούς. Ωστόσο ανταποκριτής του Ρόιτερς στην πόλη αυτή δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη δυνάμεων του Καντάφι στην περιοχή.
Η κρίση πλήττει σημαντικά το πετρέλαιο
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με Λίβυους υπευθύνους και των δύο πλευρών τα απαισιόδοξα σενάρια για τις συνέπειες της κρίσης στη Λιβύη στην πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας έχουν αρχίσει να γίνονται πραγματικότητα: η παραγωγή έχει πέσει κατά 66%, σύμφωνα με το λιβυκό καθεστώς, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του οποίου έπληξαν χθες πετρελαϊκή εγκατάσταση.
Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ “Καντάφι δείχνει τις πραγματικές του προθέσεις. Αν δεν ελέγχει το πετρέλαιο, το βομβαρδίζει”, δήλωσε σήμερα ο Φέτχι Φάρατζ, σύμβουλος της πετρελαϊκής εταιρείας Agoco (Arabian Gulf Oil Company), ένας από τους παραγωγούς αργού πετρελαίου στο λιβυκό έδαφος.
“Αυτό που φοβόμασταν από την αρχή συνέβη με τον βομβαρδισμό πετρελαϊκών εγκαταστάσεων από το πυροβολικό και τα αεροπλάνα του καθεστώτος Καντάφι”, σημείωσε παράλληλα ο εκπρόσωπος του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου των αντικαθεστωτικών Αμπντελχάφεζ Γόκα. “Βομβαρδίστηκαν πετρελαιοπηγές, όπως και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις”, σημείωσε.
Ωστόσο ο επικεφαλής της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας Σούκρι Γάνεμ ελαχιστοποίησε τις ζημιές, λέγοντας ότι μόνον μια “μικρή εγκατάσταση αποθήκευσης”, που περιείχε 200.000 βαρέλια ντίζελ, επλήγη και ότι η παραγωγή δεν έχει επηρεαστεί.
Πάραυτα ο ίδιος αναγνώρισε ότι η παραγωγή πετρελαίου έχει μειωθεί κατά πολύ από τις αρχές της κρίσης στα μέσα Φεβρουαρίου, πέφτοντας από τα 1,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στα 500.000.
Η σημαντική αυτή μείωση οφείλεται, σύμφωνα με τον ίδιο, στην έλλειψη εργατικού δυναμικού, καθώς οι ξένοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και οι Λίβυοι μένουν στα σπίτια τους για να αποφύγουν τη βία.
Ωστόσο σύμφωνα με τον Φάρατζ τα στοιχεία για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου είναι πιο ανησυχητικά. “Η παραγωγή αργού έπεσε σε ένα ιστορικά χαμηλό επίπεδο, σε περίπου 20%”, αυτής που ήταν πριν από λιγότερο από έναν μήνα, σύμφωνα με τον ίδιο.
Ανθρώπινα ποτάμια
Τέλος όσον αφορά το κύμα προσφύγων από τη Λιβύη, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τυνησιακού στρατού χαρακτήρισε σήμερα την κατάσταση σταθερή στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής στο τυνησιακό έδαφος κοντά στη μεθόριο Τυνησίας-Λιβύης, ο οποίος φιλοξενεί περίπου 16.000 ανθρώπους που εγκατέλειψαν τη Λιβύη. Χθες καταγράφηκαν 3.000 αφίξεις και 2.000 επαναπατρισμοί.
Σύμφωνα με τον στρατιωτικό γιατρό Φέτχι Μπαγιούντ, περίπου 15.800 άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα στον καταυλισμό που διαχειρίζεται ο τυνησιακός στρατός και ο ΟΗΕ, έναντι 15.000 που είχαν διανυκτερεύσει εκεί την περασμένη νύχτα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι στον καταυλισμό είναι από το Μπανγκλαντές (13.000 άτομα, εκ των οποίων 1.000 έφτασαν χθες). Ακολουθούν οι πολίτες του Μάλι (περίπου 1.400), οι Σουδανοί (σχεδόν 800) και τουλάχιστον 200 Σομαλοί, σύμφωνα με τον ίδιο. Οι Αιγύπτιοι έχουν επαναπατριστεί σχεδόν όλοι.
Συνολικά περίπου 115.000 άνθρωποι που εγκατέλειψαν τη Λιβύη διέσχισαν τη μεθόριο με την Τυνησία από τις 20 Φεβρουαρίου, κατέληξε ο ίδιος.
Πρώτη Καταχώρηση: Πέμπτη, 10. 03. 2011, 11:37