Ελεύθερη είναι μία από τις σχεδόν 300 μαθήτριες οι οποίες είχαν απαχθεί τον Απρίλιο στη Νιγηρία από την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η 20χρονη κοπέλα το έσκασε από τους δεσμώτες της ή αν την άφησαν ελεύθερη επειδή τους είχε γίνει βάρος.
Πάντως η μαθήτρια, το όνομα της οποίας δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί από τις αστυνομικές αρχές της Νιγηρίας, εντοπίστηκε να περιπλανιέται μέσα σε μια θαμνώδη έκταση στα προάστια του Χονγκ, στην πολιτεία Ανταμάβα.
«Κανείς μας δεν γνωρίζει πως έφτασε μέχρι εδώ. Είτε την άφησαν, είτε δραπέτευσε. Πάντως περιπλανιόταν για τέσσερις ολόκληρες μέρες» είπε ο αγρότης Μούσα Σούλε.
«Είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω πως στις 5 το απόγευμα της 24ης Σεπτεμβρίου ένα κορίτσι 20 ετών αφέθηκε ελεύθερο από μαχητές της Μπόκο Χαράμ στην πολιτεία Ανταμάβα. Η νεαρή κοπέλα νοσηλεύεται και τυγχάνει της καλύτερης δυνατής ιατρικής υποστήριξης», ήταν η ανακοίνωση του εκπροσώπου της νιγηριανής αστυνομίας Εμάνουελ Οτζούκβου.
Σύμφωνα με τους ντόπιους, περίπου 120 χλμ από το Χονγκ, στην πόλη Νταμπόα, υπάρχει ένας θύλακας της Μπόκο Χαράμ.
Την 20χρονη επισκέφτηκε στο νοσοκομείο ένα μέλος της Οικογένειας Αμπούτζα, της ομάδας που υποστηρίζει ψυχολογικά τους συγγενείς και φίλους των μαθητριών που απήχθησαν τον περασμένο Απρίλιο από τον κοιτώνα του σχολείου τους. Το συγκεκριμένο μέλος είπε στην βρετανική εφημερίδα «Guardian» πως το κορίτσι βρίσκεται σε κατάσταση μετατραυματικού σοκ και δεν είναι σε θέση να μιλήσει για αυτό που η ίδια αποκαλεί ως «το μαρτύριό της».
«Στην παρούσα φάση δεν είναι σε κατάσταση να μιλήσει για ό,τι πέρασε ή για τις συνθήκες διαφυγής της. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως είτε το έσκασε από τους δεσμώτες της, είτε την άφησαν ελεύθερη επειδή τους είχε γίνει βάρος», είπε.
Οι μαχητές της Μπόκο Χαράμ απήγαγαν τα κορίτσια από μια περιοχή κοντά στα σύνορα με το Καμερούν. Η απαγωγή τους δημιούργησε κύμα οργής κατά των φονταμενταλιστών στη Δύση και στην Αφρική.
Η 20χρονη, η πρώτη που κατάφερε να ξεφύγει μήνες ύστερα την προηγούμενη απόδραση, μπορεί να ρίξει φως στο πού βρίσκονται οι υπόλοιπες μαθήτριες. Η Μπόκο Χαράμ διαπραγματεύεται μια συμφωνία ανταλλαγής ομήρων με την κυβέρνηση της Νιγηρίας καθώς αρκετά ανώτατα στελέχη της οργάνωσης βρίσκονται στη φυλακή. Όλες οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν πουθενά.
Προηγούμενες όμηροι που απέδρασαν εξιστόρησαν στον «Guardian» πολλαπλούς βιασμούς, ακρωτηριασμούς και αναγκαστικούς προσηλυτισμούς. «Πολλές έμπαιναν σε κατατονική φάση στην αναφορά και μόνο του ονόματος της οργάνωσης», έγραψε η βρετανική εφημερίδα.
Σύμφωνα με το BBC, οι κυβερνητικές δυνάμεις της Νιγηρίας ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι 260 ένοπλοι μαχητές της Μπόκο Χαράμ παραδόθηκαν στις Αρχές. Επίσης, ανακοίνωσε τον φημολογούμενο, εδώ και μερικές μέρες, θάνατο του Αμπουμπακάρ Σεκάου, αρχηγού της ισλαμικής εγκληματικής οργάνωσης, όπως και τον θάνατο άλλου στελέχους της Μπόκο Χαράμ, του Μοχάμεντ Μπασίρ, ο οποίος ήταν «σωσίας» του Σεκάου.
Ο Μπασίρ ήταν επικεφαλής στο στρατόπεδο εκπαίδευσης Ούγιε της Μπόκο Χαράμ και λόγω της φυσιογνωμικής ομοιότητας με τον Σεκάου, χρησιμοποιούνταν σε βίντεο της εξτρεμιστικής οργάνωσης.
Ωστόσο, το BBC δεν θεωρεί επιβεβαιωμένο τον θάνατο του Σεκάου καθώς έχει ανακοινωθεί ήδη δύο φορές από το 2009 από πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας της Νιγηρίας χωρίς να αληθεύει.