Στο Μπέρμιγχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκίνησε το ετήσιο – και κρίσιμο λόγω των βουλευτικών εκλογών σε ένα χρόνο – κομματικό συνέδριο των Βρετανών Συντηρητικών.
Στα θέματα συζήτησης μεταξύ άλλων είναι η κατάσταση στη Μ. Βρετανία μετά το αρνητικό δημοψήφισμα για ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας, η εξωτερική πολιτική με αιχμή τον αγώνα κατά των ισλαμιστών και οι βουλευτικές εκλογές του 2015. Ωστόσο, το συνέδριο ξεκινά με δυσάρεστες εκπλήξεις για τον Ντέιβιντ Κάμερον, όπως παρατηρεί σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.
Αποσκιρτήσεις και παραιτήσεις
Διαδοχικά σοκ προκάλεσαν στο κυβερνητικό κόμμα δύο αρνητικές εξελίξεις λίγες ώρες πριν το Συνέδριο των Συντηρητικών. Πρόκειται αφενός για την αποσκίρτηση του δεύτερου σε ένα μήνα βουλευτή των Τόριδων στο Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Νάιτζελ Φάρατζ και αφετέρου την παραίτηση υφυπουργού για σεξουαλικό σκάνδαλο. Ο Μαρκ Ρέκλες συντηρητικός βουλευτής του Ρότσεστερ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι προσχωρεί στο UKIP, ενώ την ίδια στιγμή ο υφυπουργός αρμόδιος για τα Κοινωνικά Δικαιώματα, Μπουκς Νιούμαρτ υπέβαλε την παραίτησή του λίγο πριν την αποκάλυψη από τη Sunday Mirror, ότι απέστειλε φωτογραφία ντυμένος γυναίκα σε δημοσιογράφο της εφημερίδας.
Δύο εξελίξεις που αφαιρούν από τον Ντέιβιντ Κάμερον το πλεονέκτημα το οποίο διαφαινόταν πως είχε μετά την άσχημη εμφάνιση του Ντέιβιντ Μίλιμπαντ στο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος, τις θετικές εξελίξεις στο θέμα της Σκωτίας καθώς και τη θριαμβευτική υπερψήφιση από το Κοινοβούλιο πρότασης του πρωθυπουργού για συμμετοχή της Βρετανίας στην επιχείρηση των ΗΠΑ εναντίον των ισλαμιστών της ISIS.
Επιδοτούμενες κατοικίες
Με τις ομιλίες τους την ερχόμενη Τετάρτη, τελευταία ημέρα του συνεδρίου, οι Τζορτζ Όσμπορν και Ντέιβιντ Κάμερον θα επιχειρήσουν να αναστρέψουν το αρνητικό κλίμα με πολιτικές που να συσπειρώνουν την κομματική βάση και να προσελκύσουν ψηφοφόρους, οι οποίοι φλερτάρουν με το UKIP του Φάρατζ. Θα εξαγγείλουν περικοπές επιδομάτων κατοικίας σε νέους κάτω των 24 με παράλληλα προγράμματα επιμόρφωσης, πολιτικές ιδιαίτερα δημοφιλείς στους συντηρητικούς ψηφοφόρους.
Το μεγάλο δόλωμα, ωστόσο, θα έλθει από τον Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος προτίθεται να εξαγγείλει την κατασκευή πλέον των 100.0000 κατοικιών για εργαζομένους κάτω των 40 ετών, με κρατική επιδότηση έως και 30%. Είναι το καλό χαρτί για την κυβέρνηση, δεδομένων των υπέρογκων τιμών κατοικίας στο Λονδίνο και τη Νότια Αγγλία, τις περιοχές με την μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση.