«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί, προκειμένου να εμποδιστούν τα προκλητικά και μονομερή βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς», αναφέρεται σε χτεσινοβραδινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με τις έρευνες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στην ανακοίνωση προστίθεται: «Μέχρι τότε θα υποστηρίζουμε τα βήματα, στα οποία θα προβεί η ΤΔΒΚ για κάνει τις αναγκαίες σεισμικές έρευνες, να προμηθευτεί την πλατφόρμα για γεωτρήσεις και να την τοποθετήσει στον χώρο που θα οριστεί, έτσι ώστε να υπερασπιστεί να κύρια δικαιώματά της επί των πηγών αυτών».
«Παρακολουθούμε με ανησυχία τις μονομερείς προσπάθειες, τις οποίες καταβάλλει η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου για έρευνες επί των πηγών υδρογονανθράκων στη δήθεν Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, δίχως να λαμβάνει υπόψη τις συγκεκριμένες και λεπτομερείς προτάσεις που έχει κάνει η τουρκοκυπριακή πλευρά περί δίκαιης κατανομής» υποστηρίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται πως η Άγκυρα «συμμερίζεται τις απόψεις που διατυπώθηκαν στην ανακοίνωση που εξέδωσε στις 3 Οκτωβρίου 2014 το υπουργείο Εξωτερικών της ΤΔΒΚ».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι στόχος της τουρκικής πλευράς είναι «η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος με μία δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα βασίζεται στην ισότιμη ιδρυτική βούληση των δύο λαών και στην πολιτική τους ισότητα».
Υπογραμμίζονται, επίσης, τα εξής: «Περιμένουμε, η ελληνοκυπριακή πλευρά να πάψει να συμπεριφέρεται σαν μοναδικός κύριος των πηγών του νησιού, να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες και να υιοθετήσει την αντίληψη περί σύστασης ενός νέου συνεταιρισμού.
Ελπίζουμε ότι η ανεύθυνη αυτή στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν θα έχει αρνητικές επιδράσεις στις συνομιλίες που ξεκίνησαν και πάλι με βάση την κοινή ανακοίνωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014».
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται και στη μεταφορά νερού στα κατεχόμενα από την Τουρκία, υπογραμμίζοντας τα εξής:
«Ελπίζουμε ότι θα είναι κοινός στόχος όλων η αξιοποίηση του νερού που θα αρχίσει να μεταφέρεται προς τα τέλη του έτους στην ΤΔΒΚ, των φυσικών πόρων του νησιού, αλλά και των άλλων ευκαιριών που θα προκύψουν μετά την επίλυση, για τη διασφάλιση ενός μέλλοντος ευημερίας για αμφότερες τις πλευρές.
Αλλά, όπως έχουμε κατ΄ επανάληψη αναφέρει, θα είναι σε κάθε περίπτωση απαράδεκτο αν προτεραιότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι οι μονομερείς της κινήσεις επί των φυσικών πηγών αντί του συνεταιρισμού και της δίκαιης κατανομής».