Η Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι και ο Ινδός ακτιβιστής για τα δικαιώματα των παιδιών Κάιλας Σατιάρτι κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2014, ανακοίνωσε η νορβηγική επιτροπή των βραβείων.
Η έφηβη ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των παιδιών και ιδιαίτερα των κοριτσιών στην εκπαίδευση, στα 17 της χρόνια, είναι η νεότερη βραβευθείσα με το Νόμπελ.
Συνεχίζει την δραστηριότητά της παρά το γεγονός ότι έγινε στόχος των Ταλιμπάν του Πακιστάν, οι οποίοι την πυροβόλησαν στο κεφάλι το 2012.
Το 2013 η Μαλάλα είχε τιμηθεί με το βραβείο Ζαχάροφ για την Ελευθερία της Σκέψης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο και να μην γίνονται αντικείμενα οικονομικής εκμετάλλευσης», δήλωσε ο πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής του Νόμπελ, Θόρμπγερν Γιάγκλαντ.
Η επιτροπή υπογραμμίζει τη σημασία του γεγονότος ότι ένας ινδουιστής και μια μουσουλμάνα, ένας Ινδός και μια Πακιστανή, ενώνονται σ’ ένα κοινό αγώνα για την εκπαίδευση και κατά του εξτρεμισμού.
Λιγότερο γνωστός στο ευρύ κοινό και σαφώς μεγαλύτερος σε ηλικία, ο 60χρονος Κάιλας Σατιάρτι ηγήθηκε διαδηλώσεων κατά της εκμετάλλευσης των παιδιών, όλων μη βίαιων, «στην παράδοση του Γκάντι», όπως υπογραμμίζει η επιτροπή του Νόμπελ.
Η απονομή του βραβείου, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1,1 εκατ. δολαρίων, θα γίνει στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του Σουηδού βιομηχάνου Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος θέσπισε το βραβείο το 1895 με τη διαθήκη του.