Αυξάνεται η οργή για την «ανεπαρκή» αντίδραση στην επιδημία του φονικού ιού Έμπολα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να δέχεται χρεώνεται με ανικανότητα και τις κυβερνήσεις με αποτυχία. Την ίδια ώρα οι φιλανθρωπικές οργανώσεις και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, που συγκαταλέγονται στους επικριτές, δηλώνουν ότι η μάχη με τον ιό χάνεται…
Το Σάββατο η βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση απηύθυνε μία ασυνήθιστη έκκληση για αποστολή στρατού στη δυτική Αφρικής σε συνδυασμό με χρήματα και ιατρικό προσωπικό, προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το ξέσπασμα του Έμπολα από το να γίνει «η ανθρωπιστική καταστροφή της γενιάς μας».
Η οργάνωση τόνισε ότι έχει τα περιθώρια στενεύουν τα χρονικά περθιώρια, κάνοντας λόγο για λιγότερο από δύο μήνες για να σταματήσει την εξάπλωση του ιού, αλλά υπάρχει τεράστια έλλειψη υλικοτεχνικής υποστήριξης.
Η γενική διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Βίκι Χόκινς, δήλωσε ότι τα εθνικά και τα παγκόσμια συστήματα υγείας απέτυχαν. «Είμαστε εξοργισμένοι γιατί η παγκόσμια αντίδραση στην επιδημία του ιού ήταν αργή και ανεπαρκής», σημείωσε.
Το χειρότερο ξέσπασμα του Έμπολα έχει κοστίσει τη ζωή σε 4.500 ανθρώπους από τα 8.914 περιστατικά από την αρχή του έτους, κυρίως στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα. Ο πραγματικός αριθμός ωστόσο φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερος, ενώ τα ορφανά από τον Έμπολα φτάνουν τα 3.700.
Έγγραφο «καίει» τον ΠΟΥ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει υποστηρίξει ότι το χειρότερο σενάριο είναι ο ρυθμός της μόλυνσης από τον ιό να φτάσει τους 10.000 ανά εβδομάδα μέχρι το Δεκέμβριο, ωστόσο ο οργανισμός είναι στο στόχαστρο σφοδρών επικρίσεων, μετά τη διαρροή ενός εγγράφου που μαρτυρά την ολιγωρία του στο να εμποδίσει την εξάπλωση του ιού.
Οπως ανέφερε το έγγραφο που έφερε στο φως το Associated Press ο ΠΟΥ έχασε ευκαιρίες για να εμποδίσει την εξάπλωση του Έμπολα, όταν διαγνώστηκε για πρώτη φορά κρούσμα την περασμένη Άνοιξη λόγω ανίκανου προσωπικού, έλλειψη ενημέρωσης και γραφειοκρατεία.
«Σχεδόν όλοι οι εμπλεκόμενοι απέτυχαν να δουν κάτι πολύ εμφανές», σημειώνει το έγγραφο, για το οποίο ο ΠΟΥ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.
Τη Δευτέρα αναμένεται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών και ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει καλέσει τους εταίρους του να διπλασιάσουν τη βοήθεια για την καταπολέμηση του Έμπολα. Η Βρετανία έχει προσφέρει 125 εκατ. λίρες και στέλνει 750 στρατεύματα
Πανικός και υστερία με τον Έμπολα στις ΗΠΑ
Ψυχωτικοί με τον ιό του Έμπολα τείνουν να γίνουν οι Αμερικανοί, καθώς η παραμικρή αδιαθεσία θέτει πολίτες σε καραντίνα ή υποχρεωτική αργία, ενώ κλείνουν σταθμοί τρένων και λεωφορείων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κλείσιμο ενός σταθμού του οργανισμού αστικών συγκοινωνιών του Ντάλας στο Τέξας το Σάββατο, έπειτα από την πληροφορία ότι μία γυναίκα ασθένησε σε χώρο του σταθμού, ωστόσο εκπρόσωπος του οργανισμού διέψευσε πληροφορία που μεταδόθηκε από τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ότι η γυναίκα βρισκόταν υπό παρακολούθηση για πιθανή έκθεσή της στον ιό Εμπολα.
Η γυναίκα βγήκε από τρένο στον σταθμό Γουάιτ Ροκ στο βορειο-ανατολικό Ντάλας και έκανε εμετό, γεγονός που οδήγησε τον οργανισμό να κλείσει τον σταθμό και να καλέσει ομάδα διαχείρισης επικίνδυνων υλικών.
Ο οργανισμός διαβεβαίωσε ότι το τρένο και η πλατφόρμα θα επιθεωρηθούν και θα καθαρισθούν όπως απαιτεί το πρωτόκολλο ασφαλείας.
Ψύχωση αρχίζει να καταλαμβάνει πολλές περιοχές των ΗΠΑ για τον κίνδυνο από τον ιό Εμπολα, καθώς αρχίζουν να αναφέρονται περιστατικά εκδήλωσης πανικού και επιβολής περιοριστικών μέτρων κατά μεμονωμένων προσώπων.
Δασκάλα δημοτικού σχολείου στο Μέιν ετέθη σε υποχρεωτική αργία για τρεις εβδομάδες αφού συμμετείχε σε συνέδριο στο Ντάλας. Οι αρχές της πολιτείας του Μέιν εξήγησαν ότι δεν υπάρχουν υποψίες ότι η δασκάλα ήρθε σε επαφή με πρόσωπο που είχε εκτεθεί στον ιό, αλλά το μέτρο ελήφθη «ως ανταπόκριση στις ανησυχίες των γονέων».
Η ψύχωση στις ΗΠΑ στέρησε από έναν φωτορεπόρτερ της Washington Post τη συμμετοχή του σε διάσκεψη, όπου είχε προσκληθεί από το Πανεπιστήμιο της Σίρακιουζ.