Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους “σφίγγουν τη θηλειά” γύρω από τον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, υποστήριξε απόψε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων παραμένει μια ανοιχτή επιλογή προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην Τρίπολη.
Ο Ομπάμα, που κατηγορείται από ορισμένους ότι αντέδρασε με μεγάλη καθυστέρηση στην εξέγερση της Λιβύης, είπε ότι οι διεθνείς κυρώσεις, όπως το εμπάργκο στην πώληση όπλων και άλλα μέτρα, έχουν συνέπειες και ότι όλες οι άλλες επιλογές που έχει η διεθνής κοινότητα στη διάθεσή της παραμένουν στο τραπέζι.
“Σφίγγουμε σταδιακά τη θηλειά γύρω από τον Καντάφι. Απομονώνεται ολοένα και περισσότερο διεθνώς, τόσο μέσω των κυρώσεων όσο και μέσω του εμπάργκο στην πώληση όπλων”, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, εκφράζοντας την ανησυχία του για την ικανότητα του Καντάφι να διατηρείται στην εξουσία παρά την εξέγερση.
Ο Ομπάμα προειδοποίησε ωστόσο ότι ο κόσμος έχει καθήκον να αποτρέψει να επαναληφθούν στη Λιβύη όσα συνέβησαν στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990 αλλά και να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν σφαγές αμάχων όπως αυτές στη Ρουάντα.
«Τα προβλήματα στο πετρέλαιο σχετίζονται με την αβεβαιότητα για την ανταραχή»
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, επισήμανε σήμερα ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου άμεσης παράδοσης που διαμορφώνονται στις διεθνείς αγορές προκαλούνται από την αβεβαιότητα και από τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης παγκόσμια ανάπτυξη, παρά από την έλλειψη της προσφοράς, που απορρέει από τη λιβυκή κρίση. Διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιτρέψει η κυβέρνησή του να αυξηθεί στα πρατήρια υπερβολικά η τιμή της βενζίνης.
Ο πρόεδρος Ομπάμα αρνήθηκε να προβλέψει, σε τι ποσοστό θα επηρεάσει τις τιμές του προϊόντος η αποδέσμευση ποσοτήτων πετρελαίου από τα “στρατηγικά” αποθέματα των ΗΠΑ, υπήρξε όμως κατηγορηματικός ότι με τις ποσότητες που ενδεχομένως θα αποδεσμευτούν, θα “διορθωθούν” ανωμαλίες στον ομαλό εφοδιασμό της βορειοαμερικανικής αγοράς.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ομπάμα, η άντληση ποσοτήτων από τα εν λόγω αποθέματα “δεν είναι, ακόμα, αναγκαία. Εάν, όμως, η περίσταση το απαιτήσει, θα αντλήσουμε σημαντικές ποσότητες από τα ‘στρατηγικά’ μας αποθέματα”.
Παραδέχθηκε συγχρόνως ότι η “αναταραχή στη Βόρεια Αφρική και στην Μέση Ανατολή επιτείνουν την αβεβαιότητα”.
“Όμως τώρα υπάρχουν τα καλά νέα”, πρόσθεσε, “η διεθνής κοινότητα μπορεί να διαχειριστεί τις δυσχέρειες στον εφοδιασμό πετρελαίου, σαν την παρούσα. Αλλά πετρελαιοπαραγωγά κράτη έχουν δεσμευτεί να παράγουν περισσότερο πετρέλαιο, θα συνεχίσουμε να είμαστε συντονισμένοι με τους εταίρους μας στη διεθνή κοινότητα, για να υπάρχουν επιλογές, όταν η προσφορά διαταραχθεί”.
Διαβάστε επίσης: Μέρκελ: «Σκεπτική» για στρατιωτική επέμβαση στην Λιβύη