Ο Σάιφ αλ Ισλάμ, γιος του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε απογοητευμένος από τη στάση της Ιταλίας και την απείλησε με οικονομικά αντίποινα αν «προδώσει» το καθεστώς του οποίου είναι βασικός εμπορικός εταίρος, όπως δήλωσε σε συνεντέυξεις του σε εφημερίδες.
«Είμαστε πολύ σοκαρισμένοι ακόμα και λυπημένοι από τη στάση σας διότι είστε ο πρώτος εταίρος της Λιβύης παγκοσμίως», δήλωσε ο Σάιφ αλ Ισλάμ στις ιταλικές εφημερίδες Corriere della Sera και Republica.
«Ο Μπερλουσκόνι είναι φίλος μας. Είμαστε γείτονες, φίλοι. Μπορούσαμε να το περιμένουμε (την προδοσία) από τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Σουηδία, αλλά όχι από την Ιταλία», πρόσθεσε.
Ο δευτερότοκος γιος του Καντάφι επεσήμανε εξάλλου ότι «οι Κινέζοι, οι Ινδοί, οι Ρώσοι και οι Νοτιοαφρικανοί υποστηρίζουν» το καθεστώς, ενώ πρότεινε στην Ιταλία να «προσέξει» διότι «αν προδώσεις τον εταίρο σου, πώς πιστεύεις ότι θα αντιδράσει;».
«Το μήνυμα προς την Ιταλία είναι πολύ απλό: ο λιβυκός λαός είναι ενωμένος και σύντομα θα νικήσουμε τους τρομοκράτες. Στη συνέχεια θα κανονίσουμε τους λογαριασμούς μας με όλο τον κόσμο. Θα είναι πολύ εύκολο να αντικαταστήσουμε την Ιταλία με την Κίνα ή τη Ρωσία», προειδοποίησε.
Αν και ο Σάιφ αλ Ισλάμ δήλωσε βέβαιος για τη νίκη και την ανάκτηση του ελέγχου των περιοχών παραγωγής αερίου και πετρελαίου, προειδοποίησε τη Ρώμη για τις συνέπειες που θα έχει μία πιθανή νίκη των αντικαθεστωτικών.
«Ξέρετε τί θα γίνει αν οι αντάρτες αποκτήσουν τον έλεγχο της χώρας; Θα είστε τα πρώτα θύματα, θα έχετε χιλιάδες παράνομους μετανάστες, τρομοκράτες θα φύγουν από τις ακτές της Τρίπολης προς τη Λαμπεντούζα και τη Σικελία».
«Θα είναι εφιάλτης για την Ιταλία, ξυπνήστε!», υπογράμμισε.
Εξάλλου στην ίδια συνέντευξη, ο Σάιφ αλ Ισλάμ, δηλώνει ότι είναι βέβαιος για τη νίκη των κυβερνητικών στρατευμάτων επισημαίνοντας ότι «τα κυβερνητικά στρατεύματα έχουν ανακαταλάβει το “90% της χώρας και σύντομα όλα θα τελειώσουν». “Αυτοί οι τρομοκράτες δεν μιλούν για δημοκρατία, εκλογές, αξίες: είναι απλώς τρομοκράτες», προσθέτει.
Επίθεση κυβερνητικών στρατευμάτων εναντίον της Μιζουράτα
Οι δυνάμεις της Λιβύης που παραμένουν πιστές στον ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι εξαπέλυσαν σήμερα επίθεση εναντίον της πόλης Μιζουράτα σε μία προσπάθεια να ανακαταλάβουν το τελευταίο οχυρό των αντικαθεστωτικών στο δυτικό τμήμα της χώρας, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και αντικαθεστωτικοί στο Ρόιτερς. “Προσπαθούν να φτάσουν στη Μιζουράτα, τώρα είναι 10 χιλιόμετρα μακριά”, δήλωσε ένας αντικαθεστωτικός.
Αεροπορική επίθεση εναντίον της Ρας Λανούφ από τα κυβερνητικά στρατεύματα
Οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Καντάφι εξαπέλυσαν σήμερα αεροπορική επίθεση εναντίον ενός σημείου ελέγχου που διατηρούσαν οι αντικαθεστωτικοί στην περιοχή αλ Ουκάιλα, ανατολικά της πόλης Ρας Λανούφ, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
Μετά την επίθεση δεκάδες οχήματα μετέφεραν τους εξεγερμένους οι οποίοι αποχωρούσαν από την αλ Ουκάιλα, που βρίσκεται στη γραμμή του μετώπου μεταξύ των εξεγερμένων και των κυβερνητικών στρατευμάτων προς την κατεύθυνση της γειτονικής πόλης Μπρέγκα.
Εντωμεταξύ η πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει σε ένα διυλιστήριο της Ρας Λανούφ μετά τη χθεσινή αεροπορική επίθεση των κυβερνητικών στρατευμάτων δεν έχει σβήσει ακόμη.
Κ. Άστον: Ερευνείται η αποτελεσματικότητα κυρώσεων
Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να εξετάσει την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Λιβύη προτού αποφασίσει για τη λήψη νέων μέτρων, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.
Η Αστον δήλωσε εξάλλου στους δημοσιογράφους πριν την ανεπίσημη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Γκόντολο στα περίχωρα της Βουδαπέστης ότι θα μεταβεί από τη Βουδαπέστη στο Κάιρο για να συνομιλήσει με τον Αραβικό Σύνδεσμό για το θέμα της Λιβύης.
Όταν ρωτήθηκε αν η ΕΕ σκοπεύει να επιβάλλει νέες κυρώσεις εναντίον της Λιβύης, ακόμη και στον πετρελαϊκό τομέα της χώρας, η Αστον απάντησε: «Με όλες τις κυρώσεις είναι πολύ σημαντικό να ελέγχεις πόσο αποτελεσματικές θα είναι και αν υπάρχει κάτι περισσότερο που μπορείς να κάνεις. Οπότε προσπαθώ να αφήνω τις επιλογές ανοιχτές και να βεβαιώνομαι ότι μελετάμε όλες τις πιθανότητες”, επεσήμανε η Αστον.
Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Γιάνος Μάρτονι δήλωσε από τη μεριά ότι η ΕΕ θα μελετήσει την πιθανότητα στρατιωτικής δράσης αν πληρούνται όλοι οι όροι που αναφέρονται στη χθεσινή ανακοίνωση του συμβουλίου των υπουργών.
“Οι χώρες μέλη θα λάβουν στρατιωτική δράση αν χρειαστεί και αν όλοι οι όροι που αναφέρονται στη χθεσινή ανακοίνωση πληρούνται -και αυτοί είναι η προφανής ανάγκη για τέτοια δράση, αλλά και η ξεκάθαρη νομική βάση με την οποία εννοούμε μία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είναι επίσης και το θέμα της υποστήριξης από τις χώρες της περιοχής, κυρίως από τις αραβικές χώρες και φυσικά από τον Αραβικό Σύνδεσμο”, υπογρτάμμισε ο Μάρτονι.
Βέστερβελε κατά μίας “στραυροφορίας» της Δύσης
Εντωμεταξύ, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε δήλωσε στους δημοσιογράφους από το Γκόντολο ότι: “Είναι σημαντικό να μην δώσουμε την εντύπωση ότι πρόκειται για μία σύγκρουση της Δύσης με τον αραβικό κόσμο, ή ακόμη μία χριστιανική σταυροφορία εναντίων των μουσουλμανικών λαών”.
Οι αντικαθεστωτικοί ζητούν αναγνώριση από τον Αραβικό Σύνδεσμο
Μία αντιπροσωπεία αντικαθεστωτικών επέδωσε επιστολή του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης στον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, λίγο πριν τη σύνοδο του Συνδέσμου με θέμα τη Λιβύη.
Το Εθνικό Συμβούλιο ζητεί από τον Αραβικό Σύνδεσμο “να βάλει τέλος στην αιματοχυσία μέσω μίας απόφασης για την επιβολή αεροπορικού αποκλεισμού της Λιβύης και αναγνωρίζοντας το Εθνικό Συμβούλιο μετάβασης ως εκπρόσωπο της Λιβύης”, δήλωσε στους δημοσιογράφους η Ταχάνι Σιλμάν Μπάρεκ, μέλος της αντιπροσωπείας.
Ο Αραβικός Συνδεσμός υπέρ της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη
Ο Αραβικός Συνδεσμός υποστηρίζει την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη και τις επαφές με το Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης, το οποίο έχουν δημιουργήσει οι αντικαθεστωτικοί, όπως ανακοίνωσαν σήμερα διπλωμάτες που συμμετέχουν στην έκτακτη σύνοδο του οργανισμού στο Κάιρο.
Οι άραβες υπουργοί Εξωτερικών “συμφώνησαν να καλέσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας (του ΟΗΕ) να αναλάβει τις ευθύνες του και να επιβάλει μία ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού για να προστατεύσει το λαό της Λιβύης”, δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες.
“Η απόφαση για την επιβολή μίας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού έγινε δεκτή από τους άραβες υπουργούς με εξαίρεση τους υπουργούς της Αλγερίας και της Συρίας”, πρόσθεσε.
“Οι υπουργοί αποφάσισαν να ανοίξουν τους διαύλους επικοινωνίας με το Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης για να βοηθήσουν το λαό της Λιβύης”, επεσήμανε επίσης.
Νωρίτερα, μία αντιπροσωπεία αντικαθεστωτικών επέδωσε επιστολή του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης στον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, στην οποία ζητούσε “να βάλει τέλος στην αιματοχυσία μέσω μίας απόφασης για την επιβολή αεροπορικού αποκλεισμού της Λιβύης και αναγνωρίζοντας το Εθνικό Συμβούλιο μετάβασης ως εκπρόσωπο της Λιβύης”.
Επίσης, σε συνέντευξή του στο γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό Ντερ Σπίγκελ, ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, , καλούσε σε επιβολή μίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη και εξέφραζε την ευχή ο Οργανισμός του να «παίξει κάποιον ρόλο» στην εφαρμογή της.
«Δεν γνωρίζω ποιος, ούτε και πώς, πρόκειται να επιβάλλει αυτήν τη ζώνη, αυτό απομένει να το δούμε. Ο Αραβικός Σύνδεσμος μπορεί επίσης να διαδραματίσει κάποιον ρόλο, αυτό είναι που εγώ θα προωθήσω», τονίζει ο Μούσα στη συνέντευξή του στο περιοδικό, το οποίο θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα.
«Μιλώ για μία ανθρωπιστική δράση. Πρόκειται για μία ζώνη εναέριου αποκλεισμού, προκειμένου να συνδράμουμε τον λιβυκό λαό στη μάχη του για την ελευθερία και κατά ενός καθεστώτος όλο και περισσότερο απεχθούς», προσθέτει.
Ο Σύνδεσμος είχε κάνει γνωστό ότι ενδέχεται να υποστηρίξει την εφαρμογή μίας τέτοιας ζώνης αποκλεισμού, αλλά πως αποκλείεται να συναινέσει σε μία στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.
Επιτροπή από την Αφρικανική Ένωση για την επίλυση της κρίσης
Εξάλλου ο πρόεδρος της Μαυριτανίας, του Κονγκό, του Μαλί, της Νότιας Αφρικής και της Ουγκάντα ορίστηκαν σήμερα από την Αφρικανική Ενωση για να δημιουργήσουν μία επιτροπή για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη.
Πρώτη καταχώρηση: Σάβββατο 12 Μαρτίου 2011, 13:05
Διαβάστε επίσης: Σύνοδος των 27: Ο Καντάφι πρέπει να φύγει