Τουλάχιστον τρείς Ιάπωνες που κατοικούν σε μία πόλη κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1, όπου νωρίτερα σήμερα σημειώθηκε έκρηξη, εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια, όπως μετέδωσαν σήμερα τα τοπικά μέσα.
Αυτοί οι τρεις άνθρωποι ανήκαν σε μία ομάδα περίπου 90 ασθενών που νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο της πόλης Φουτάμπα-μάτσι και επιλέχθηκαν τυχαία από τους γιατρούς για να υποβληθούν στις εξετάσεις που γίνονται έπειτα από ένα πυρηνικό ατύχημα, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση NHK.
Και οι τρεις άνθρωποι θα υποβληθούν σε ειδική πλύση για να αποβάλλουν τη ραδιενέργεια, όμως η κατάσταση της υγείας τους δεν παρουσιάζει κάτι εκτός του συνηθισμένου, υπογράμμισε το NHK.
Εξάλλου, οι ιαπωνικές αρχές ενημέρωσαν τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι προετοιμάζονται να διανείμουν ιώδιο στους κατοίκους των περιοχών κοντά στα πυρηνικά εργοστάσια που έχουν επηρεαστεί από το σεισμό που έπληξε χθες Παρασκευή τη χώρα, όπως ανακοίνωση η IAEA.
Το ιώδιο χρησιμοποιείται για να βοηθήσει το σώμα να προστατευθεί από την έκθεση στη ραδιενέργεια.
Η ραδιενέργεια διέρρευσε από το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1 όταν σημειώθηκε έκρηξη στον αντιδραστήρα από την οποία κατέρρευσε η σκεπή και τοίχοι του κτιρίου του αντιδραστήρα.
Η ιαπωνική κυβέρνηση πάντως έχει διαβεβαιώσει ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι χαμηλά, ενώ η υπηρεσία πυρηνικής και βιομηχανικής ασφάλειας της Ιαπωνίας εκτίμησε σήμερα ότι είναι μικρές οι πιθανότητες να υπάρχουν σοβαρές ζημιές οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν το δοχείο του αντιδραστήρα του πυρηνικού στιθμού Φουκουσίμα 1.
Ο αντιδραστήρας θα γεμίσει με θαλασσινό νερό για να ψυχθεί
H εταιρεία ηλεκτροδότησης της Ιαπωνίας Tokyo Electric Power Co (TEPCO) η οποία διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να γεμίσει τον αντιδραστήρα με θαλασσινό νερό σε μία προσπάθεια να τον ψύξει και να μειώσει την πίεση της μονάδας, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπο της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο.
“Ο πυρηνικός αντιδραστήρας περιβάλλεται από ένα χαλύβδινο περίβλημα το οποίο περιβάλλεται από ένα κτίριο από τσιμέντο”, δήλωσε ο Εντάνο. “Το τσιμεντένιο κτίριο κατέρρευσε. Ανακαλύψαμε ότι το περίβλημα του αντιδραστήρα δεν εξερράγη”, επεσήμανε. “Επιβεβαιώσαμε ότι το περίβλημα του αντιδραστήρα δεν έχει υποστεί ζημιές. Η έκρηξη δεν σημειώθηκε μέσα στο περίβλημα του αντιδραστήρα και έτσι δεν διέρρευσε μεγάλο ποσοστό ραδιενέργειας έξω από τον αντιδραστήρα”, πρόσθεσε.
“Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σημαντική αλλαγή στα (φυσιολογικά) ποσοστά ραδιενέργειας έξω, όποτε θα θέλαμε όλοι να αντιδράσουν ψύχραιμα”, δήλωσε ο Εντάνο.
Ο Εντάνο δήλωσε εξάλλου ότι θα χρειαστούν 5 με 10 ώρες μέχρι να γεμίσει το κέλυφος του αντιδραστήρα με θαλάσσιο νερό και περίπου 10 ημέρες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Σύμφωνα με τον ίδιο εξαιτίας του μειούμενου επιπέδου ψυκτικού ύδατος εκλύθηκε υδρογόνο το οποίο διέρρευσε στο κενό μεταξύ του κτιρίου και του περιβλήματος. Η έκρηξη σημειώθηκε όταν το υδρογόνο αναμείχθηκε με το οξυγόνο που υπήρχε εκεί.
Το ραδιενεργό σύννεφο μπορεί να φτάσει σήμερα στη Ρωσία που «δεν ανησυχεί»
Εξάλλου το ραδιενεργό σύννεφο που δημιουργήθηκε μετά την έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1 μπορεί να φτάσει στη ρωσική χερσόνησο Καμτσάτκα σε λιγότερες από 24 ώρες, σύμφωνα με αξιωματούχο των ρωσικών υπηρεσιών υγείας, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ria-Novosti.
“Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία το σύννεφο των ραδιενεργών σωματιδίων που δημιουργήθηκε μετά την έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο της Ιαπωνίας θα φτάσει στην Καμτσάτκα σε λιγότερο απο 24 ώρες”, δήλωσε η Νατάλια Γντάνοβα της υπηρεσίας υγειονομικού ελέγχου, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria-Novosti.
Ταυτόχρονα, η Ιαπωνία ζήτησε από τη Ρωσία να αυξήσει την παροχή ενέργειας μετά τις ζημιές που έχει υποστεί το πυρηνικό εργοστάσιο. Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνηση Σέτσιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα αυξήσει την παροχή προς την Ιαπωνία υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά 150.000 τόνους, ενώ οι ρωσικές εταιρείες Mechel και SUEK θα εξετάσουν την επόμενη εβδομάδα το ενδεχόμενο να αυξήσουν και την παροχή κάρβουνου κατά 3 με 4 εκατομμύρια τόνους.
Εξάλλου ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε σήμερα να ελεγχθούν τα σχέδια και τα μέσα διάσωσης για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στη ρωσική Απω Ανατολή, μετά το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ιαπωνίας.
Παρ’ όλα αυτά, οι ρωσικές αρχές μέχρι στιγμής είναι καθησυχαστικές όσον αφορά την παρουσία απειλής μόλυνσης από ραδιενέργεια.
Ιαπωνικές αρχές: Κλίμακας 4 (με ανώτατο όριο το 7) ήταν το πυρηνικό ατύχημα
Η Ιαπωνία ενημέρωσε επισήμως τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι η έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα ήταν ένα “πυρηνικό ατύχημα με τοπικές επιπτώσεις” καθώς η ραδιενέργεια που καταγράφηκε στα όρια της μονάδες ήταν πάνω από το επιτρεπτό όριο.
Οι ιαπωνικές αρχές στην αναφορά τους προς την ΙΑΕΑ δηλώνουν ότι το ατύχημα ήταν μεγέθους 4 στην επτάβαθμη κλίμακα INES. Στην κλίμακα αυτή το 1 σημαίνει “ανωμαλία” ενώ το 7 υποδηλώνει “μεγάλο δυστύχημα”. Μεγέθους 4 χαρακτηρίζονται τα ατυχήματα που έχουν “τοπικές” συνέπειες, όπως “μικρή έκλυση ραδιενεργού υλικού”, σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει η IAEA.
Στη βάση δεδομένων του διεθνούς οργανισμού αναφέρεται ότι ο αντιδραστήρας 1 του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταϊίτσι “έκλεισε” γύρω στις 2:46 (τοπική ώρα) του Σαββάτου λόγω σεισμού.
“Στη συνέχεια, η ραδιενέργεια στα όρια της τοποθεσίας υπερέβη το όριο”, προστίθεται στην ιαπωνική ανακοίνωση. Ο εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ πάντως δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει τι εννοούν οι ιαπωνικές αρχές με τον όρο “όρια της τοποθεσίας”.
Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι «άλλο Τσερνομπίλ, άλλο Φουκουσίμα»
Η έκρηξη που σημειώθηκε σε πυρηνικό αντιδραστήρα της Ιαπωνίας είναι χημικής αιτιολογίας και όχι πυρηνικής και άρα δεν συγκρίνεται με αυτή που είχε σημειωθεί στο Τσερνόμπιλ, εξήγησαν σήμερα γάλλοι ειδικοί στο Γαλλικό Πρακτορείο.
“Με δεδομένες τις διαθέσιμες πληροφορίες δεν έχει σημειωθεί μία πυρηνική έκρηξη όπως στο Τσερνόμπιλ, αλλά μία έκρηξη χημικής αιτιολογίας, που συνδέεται με την παρουσία υδρογόνου”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Γαλλικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας Ολιβιέ Γκουπτά.
“Το πιο πιθανό είναι να πρόκειται όχι για μία πυρηνική έκρηξη αλλα μία χημική, που οφείλεται στην έκλυση υδρογόνου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η έκρηξη δεν έχει προκαλέσει την έκλυση ραδιενέργειας”, επεσήμανε ο Γκουπτά.
Ο Βάλερι Χλιχάλο, αναπληρωτής διευθυντής του κέντρου πυρηνικής ασφάλειας του Τσερνόμπιλ έχει επίσης την ίδια απόψη. “Η έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα της Ιαπωνίας δεν θα αποτελέσει επανάληψη της πυρηνικής καταστροφής του Τσερνόμπιλ”.
“Εκτός αυτού αυτοί οι αντιδραστήρες είναι σχεδιασμένοι να λειτουγρούν σε μία ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, παρόλο που αυτό που συνέβη είναι πέρα από τις συνθήκες τις οποίες έχουν σχεδιαστεί να αντέχουν”.
Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο 12 Μαρτίου 2011, 17:15
Διαβάστε επίσης: Δεν έχει τέλος η καταστροφή στην Ιαπωνία