Ο πρόεδρος του Ιράκ Φουάντ Μασούμ θα επισκεφθεί την Τρίτη το Ριάντ, δημιουργώντας ελπίδες για αναθέρμανση των σχέσεων ανάμεσα στη χώρα του και τη Σαουδική Αραβία, όπως μετέδωσαν τα σαουδαραβικά μέσα ενημέρωσης.
Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι ο κύριος φορέας εξουσίας στο Ιράκ είναι ο σιίτης πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του και όχι ο Κούρδος πρόεδρος, ωστόσο η πρώτη από το 2010 επίσκεψη του Ιρακινού προέδρου στη σουνιτική μοναρχία του Κόλπου ανοίγει τον δρόμο για πιθανή προσέγγιση των δύο χωρών.
Μία βελτίωση στις σχέσεις ανάμεσα στο Ριάντ και τη Βαγδάτη θα ενίσχυε την περιφερειακή συμμαχία κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και θα επέφερε άμβλυνση των τεταμένων σχέσεων ανάμεσα στο σιιτικό Ιράν, σύμμαχο του Ιράκ και τη Σαουδική Αραβία.
Αν και αξιωματούχοι του Ιράκ έχουν επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο πολυμερών επαφών κατά τα τελευταία χρόνια, οι διμερείς συνομιλίες ήσαν λιγοστές μετά το κλείσιμο της σαουδαραβικής πρεσβείας στη Βαγδάτη, το 1990, αμέσως μετά την ιρακινή εισβολή στο Κουβέιτ.
Ωστόσο, μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Χαϊντάρ Αλ Αμπάντι, η Σαουδική Αραβία έχει προχωρήσει σε προσεκτικές κινήσεις με στόχο την προσέγγιση με τη Βαγδάτη, στέλνοντας συγχαρητήριο μήνυμα και αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πιθανή η επαναλειτουργία της πρεσβείας της στην ιρακινή πρωτεύουσα.
Μέλη της σαουδαραβικής ηγεσίας είχαν καταγγείλει τον προκάτοχο του κ. Αμπάντι, τον Νούρι Αλ Μάλικι, ως μαριονέτα του Ιράν, σύμφωνα με το περιεχόμενο τηλεγραφημάτων της αμερικανικής πρεσβείας που περιλαμβάνονται στο υλικό των WikiLeaks και τον κατηγορούσαν ότι κυβερνά το Ιράκ προς όφελος των σιιτών.
«Οι Σαουδάραβες θέλουν να δώσουν στον Αμπάντι περισσότερο χρόνο για να δουν τι μπορεί να κάνει. Τον καλωσόρισαν όταν διορίσθηκε και άνοιξαν την πόρτα. Αλλά κατανοούν ότι υπάρχει μεγάλη διαπάλη εντός του οίκου των σιιτών και δεν είναι βέβαιοι πόσο μακριά μπορούν να φθάσουν», δήλωσε ο Μούσταφα Αλάνι, ιρακινός αναλυτής με στενές σχέσεις με τη σαουδαραβική κυβέρνηση.
Ο κ. Μάλικι αντικαταστάθηκε μετά την αιφνιδιαστική προέλαση των δυνάμεων του Ισλαμικού κράτους σε μεγάλα τμήματα του Ιράκ και μετά την αποτυχία των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων να αντιδράσουν. Ο σιίτης κ. Μάλικι θεωρήθηκε επίσης υπεύθυνος για την άσκηση πολιτικής που οδήγησε στην περιθωριοποίηση της μειοψηφικής σουνιτικής κοινότητας του Ιράκ, γεγονός που συνέβαλε επίσης στην εδραίωση των τζιχαντιστών σε μέρος της ιρακινής επικράτειας.
Οι δυτικές χώρες θεωρούν ότι η Σαουδική Αραβία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, πείθοντας τη σουνιτική κοινότητα του Ιράκ να υποστηρίξει την ιρακινή ηγεσία απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος.