«Είμαστε ένα κράτος μεταναστών», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ξεκινώντας χθες Παρασκευή από το Λας Βέγκας μια σειρά ομιλιών σε ολόκληρη των χώρα για να υπερασπιστεί το διάταγμά του για τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής των ΗΠΑ και να απαντήσει στις επικρίσεις των Ρεπουμπλικάνων.
«Πολύ συχνά το μεταναστευτικό μας σύστημα μοιάζει να είναι θεμελιωδώς άδικο. Το γνωρίζουμε εδώ και χρόνια. Σήμερα κάνουμε επιτέλους κάτι για να αλλάξει αυτό», δήλωσε ο Ομπάμα κατά την ομιλία του στο Λας Βέγκας.
«Ιρλανδοί, Ιταλοί ή Γερμανοί διέσχισαν τον Ατλαντικό Ωκεανό, Ιάπωνες ή Κινέζοι διέσχισαν τον Ειρηνικό Ωκεανό, αφού πέρασαν το Ρίο Γκράντε ή μετά από μια πτήση που δεν έχει σημασία από πού αναχώρησε στον κόσμο, γενιές μεταναστών έκαναν τη χώρα ετούτη αυτό που είναι», πρόσθεσε.
«Το Άγαλμα της Ελευθερίας δεν γυρνά την πλάτη στον κόσμο», κατήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος, υπερασπιζόμενος τα μέτρα που ανακοίνωσε την Πέμπτη το βράδυ, μεταξύ αυτών την παροχή προσωρινής άδειας παραμονής στις ΗΠΑ για περίπου 5 εκατομμύρια μετανάστες.
Εξάλλου ο Ομπάμα απάντησε και στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον Ρεπουμπλικάνο Τζον Μπένερ, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι με το διάταγμα της Πέμπτης υπονόμευσε σκοπίμως την πιθανότητα να υιοθετηθεί μια μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού συστήματος την οποία θα εγκρίνουν και τα δύο κόμματα, ενώ δεσμεύτηκε να πολεμήσει κατά της απόφασης του Αμερικανού προέδρου.
Το καλοκαίρι του 2013 η Γερουσία, στην οποία είχαν την πλειοψηφία οι Δημοκρατικοί, πέρασε μια συμβιβαστική νομοθεσία για το μεταναστευτικό, όμως το νομοσχέδιο κόλλησε στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο Ομπάμα περίμενε να δει αν η Βουλή θα το θέσει σε ψηφοφορία, όμως το εμπόδισε ο Μπένερ.
«Είπα στον Τζον Μπένερ: “Θα πλύνω το αυτοκίνητό σου, θα πάω βόλτα τον σκύλο σου, ό,τι θες, απλώς θέσε το νομοσχέδιο σε ψηφοφορία”», είπε ο Ομπάμα. «Και δεν το έκανε».
Ο Αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενος στους κοινοβουλευτικούς που πιστεύουν ότι υπερέβη τις εξουσίες του με το διάταγμα αυτό, απάντησε: «Περάστε το νομοσχέδιο».
Παρόλα αυτά η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) χαιρέτισε την πρωτοβουλία Ομπάμα, την οποία χαρακτήρισε «αξιέπαινη, αλλά ημιτελή».
«Το πρόγραμμα του προέδρου Ομπάμα, το οποίο έχει στόχο να γλιτώσει σχεδόν πέντε εκατομμύρια μετανάστες και τις οικογένειές τους να χωριστούν με απελάσεις, είναι ένα χτύπημα στην αυθαίρετη σκληρότητα», δήλωσε ο Αντόνιο Γκινάτα, ένα στέλεχος της HRW. «Όμως εξακολουθεί να είναι απαραίτητο να βρεθεί μια λύση πιο μόνιμη και ολοκληρωμένη», πρόσθεσε.