Την απόφασή του, να μην επιβληθούν κυρώσεις σε Γαλλία και Ιταλία, για την παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
«Πήρα την απόφαση να μην επιβάλω κυρώσεις, επειδή αυτό θα ήταν το εύκολο. Έχουμε κανόνες, εφαρμόζουμε τους κανόνες, κυρώσεις, τιμωρίες και πρόστιμα. Πήρα μία άλλη επιλογή» είπε προσθέτοντας ότι ζήτησε από τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να συμφωνήσουν σε ένα λεπτομερές σχέδιο οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
«Το θέμα δεν είναι οι υποσχέσεις. Αυτό στο οποίο επέμενα στις διαπραγματεύσεις μου -και είχα τρεις ή τέσσερις τις τελευταίες έξι εβδομάδες με τον Ολάντ και το Ματέο Ρέντσι- είναι πως θέλω να μην έχω μόνο υποσχέσεις, αλλά ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, με σαφείς ενδείξεις για το πότε θα εθνικά υπουργικά συμβούλια θα υιοθετήσουν τις μεταρρυθμίσεις, πότε τα εθνικά κοινοβούλια εικάζεται ότι θα υιοθετήσουν τις μεταρρυθμίσεις». Οι τελικές αποφάσεις, είπε, «μετατίθενται για τον Μάρτιο, τον Απρίλιο».
Περί… οικείων δεινών
Σε ό,τι αφορά το πολύκροτα φορολογικά deal που σύναψε το Λουξεμβούργο με πολυεθνικές, ο κ. Γιουνκέρ εξέφρασε τη μεταμέλειά του. Δήλωσε ότι ευχόταν να είχε αλλάξει το νόμο που θα έδινε στην κυβέρνησή του μεγαλύτερο έλεγχο για τις φορολογικές συμφωνίες με τις πολυεθνικές. «Θα έκανα ακριβώς το ίδιο πράγματα επειδή δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να διαφοροποιήσουμε την οικονομία μα Θα κοίταζα πιο προσεκτικά αυτές τις φορολογικές αποφάσεις», δήλωσε.
Ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους εάν θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική με τον προκάτοχό του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και απάντησε πως το στυλ θα είναι μάλλον ίδιο.
«Στις χώρες δεν αρέσουν τα κηρύγματα από τις Βρυξέλλες, στις μικρές επειδή δεν μπορούν να αμυνθούν, και ούτε και στις μεγάλες που κάνουν μόνες τους προτάσεις» είπε. «Αυτός είναι ένας τρόπος να αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερο σεβασμό τις χώρες και τα κοινοβούλια» είπε. «Πρέπει να ακούσω τις κυβερνήσεις και να καταλάβω τι συμβαίνει στις διάφορες χώρες, σε κάθε χώρα συμβαίνουν άλλα πράγματα» τόνισε.