Τουλάχιστον 200 άνθρωποι συνελήφθησαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της δεύτερης νύχτας κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας που προκάλεσε η πρόσφατη αθώωση από τη Δικαιοσύνη αστυνομικών που ενεπλάκησαν στον θάνατο μαύρων.
Η αστυνομία της Νέας Υόρκης διευκρίνισε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η πλειονότητα των συλλήψεων πραγματοποιήθηκε με την κατηγορία της διατάραξης της δημόσιας τάξης.
Προχθές η αστυνομία είχε προχωρήσει στη σύλληψη 83 προσώπων.
Χιλιάδες Αμερικανοί διαδήλωσαν στη Νέα Υόρκη όπως επίσης – σε μικρότερου μεγέθους κινητοποιήσεις – στο Σικάγο, τη Βοστόνη, τη Φιλαδέλφεια, τη Βαλτιμόρη ή ακόμα και στην Ουάσιγκτον.
Όλοι τους κατήγγειλαν τις βιαιοπραγίες των αστυνομικών εναντίον των Αφροαμερικανών και την ατιμωρησία που απολαμβάνουν κάποιοι εξ αυτών.
Οι διαδηλώσεις αυτές συνέπεσαν με την αποκάλυψη σήμερα μιας νέας παρόμοιας υπόθεσης στην Αριζόνα: ένας λευκός αστυνομικός στο Φοίνιξ σκότωσε ένα μαύρο άνδρα ηλικίας 34 ετών καθώς νόμισε, αδίκως, ότι επρόκειτο να βγάλει ένα όπλο κατά τη διάρκεια της σύλληψής του.
Στην Ελβετία, εξάλλου, ειδικοί επί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απηύθυναν σήμερα έκκληση να μπει ένα τέλος στο φαινόμενο της χρήσης φυλετικών κριτηρίων από τα μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης και να υπάρξει μια αναθεώρηση των νόμων που επιτρέπουν στην αστυνομία να χρησιμοποιεί θανατηφόρο βία.
Οι ανεξάρτητοι αυτοί εμπειρογνώμονες εξέφρασαν τη λύπη τους που σώματα ενόρκων στις ΗΠΑ απέτυχαν να ασκήσουν διώξεις εναντίον αστυνομικών που θεωρήθηκαν ύποπτοι ότι σκότωσαν δύο άοπλους μαύρους άνδρες σε χωριστά περιστατικά προκαλώντας μαζικές διαδηλώσεις.
Το να παραπέμψουν σε δίκες τις υποθέσεις των Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον του Μιζούρι και του Έρικ Γκάρνερ στη Νέα Υόρκη θα είχε ως αποτέλεσμα να δουν το φως της δημοσιότητας όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και να επιτρέψουν στη Δικαιοσύνη να ασκήσει το έργο της, αναφέρεται σε μία ανακοίνωση.
«Εκφράζω την ανησυχία μου για τις αποφάσεις των σωμάτων ενόρκων και τα προφανώς αντικρουόμενα στοιχεία που υπάρχουν σχετικά με τα δύο περιστατικά» είπε η Ρίτα Ίζσακ, ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για θέματα μειονοτήτων.
«Οι αποφάσεις αφήνουν σε πολλούς θεμιτές ανησυχίες που σχετίζονται με ένα μοτίβο ατιμωρησίας όταν τα θύματα της υπέρμετρης αστυνομικής βίας προέρχονται από την Αφροαμερικανική κοινότητα ή άλλες μειονοτικές κοινότητες» επισημαίνεται.
Ο Μουτούμα Ρουτίρε, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τις σύγχρονες μορφές ρατσισμού, απηύθυνε έκκληση για δράση μπροστά σε αυτό που εκείνος χαρακτήρισε αποδείξεις έμπρακτων διακρίσεων, που περιλαμβάνουν τον προσδιορισμό με βάση φυλετικά χαρακτηριστικά των ενδεχόμενων δραστών από τους αστυνομικούς.
«Τέτοιες ενέργειες πρέπει να εξαλειφθούν» τόνισε.
«Οι νόμοι σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ είναι πολύ πιο ανεκτικοί, δημιουργούν μία ατμόσφαιρα όπου δεν υπάρχουν πολλοί περιορισμοί στην άσκηση της βίας.
Μια εκτενής αναθεώρηση του συστήματος θεωρείται αναγκαία — των νόμων που το επιτρέπουν, των ειδών των όπλων που χρησιμοποιεί η αστυνομία, της εκπαίδευσης που λαμβάνει και της χρήσης της τεχνολογίας όπως των καμερών που ενσωματώνονται στη στολή των αστυνομικών προκειμένου να διασφαλιστεί η υπευθυνότητα» δήλωσε από την πλευρά του ο Κρίστοφ Χέινς, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές, συνοπτικές ή αυθαίρετες εκτελέσεις.