Έφοδο πραγματοποίησαν στο Μπαχρέιν οι δυνάμεις καταστολής, εναντίον των διαδηλωτών που έχουν κατασκηνώσει στην πλατεία Μαργαριταριού της πρωτεύουσας, Μανάμα, διεκδικώντας πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Οι δυνάμεις κατάφεραν εν τέλει να πάρουν τον έλεγχο της πλατείας.
Οι περισσότεροι διαδηλωτές εγκατέλειψαν την συνοικία με αυτοκίνητα με τα οποία κινήθηκαν προς την πλευρά των αστυνομικών.
Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να διαλύσουν το πλήθος διαδηλωτών- οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι σιίτες- κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Σύμφωνα με πληροφορίες, περικύκλωσαν τους διαδηλωτές χρησιμοποιώντας τα δακρυγόνα. Οι δεύτεροι, είχαν κατασκηνώσει στην πλατεία αυτή από τις 19 Φεβρουαρίου διεκδικώντας μεταρρυθμίσεις.
Ταυτόχρονα, οι διαδηλωτές πέταξαν βόμβες πετρελαίου εναντίον των αστυνομικών οι οποίοι προχωρούσαν παρατεταγμένοι εναντίον τους από το οικονομικό κέντρο της πρωτεύουσας Μανάμα. Δυο αστυνομικοί σκοτώθηκαν στη διάρκεια επιχείρησης. Τουλάχιστον πέντε διαδηλωτές σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν στην επιχείρηση καταστολής των δυνάμεων ασφαλείας.
“Πρόκειται για έναν πόλεμο εξόντωσης. Αυτό δεν συμβαίνει ούτε σε πολέμους. Είναι απαράδεκτο”, τόνισε ο Αμπντελ Τζαλίλ Χαλίλ ανώτατο στέλεχος του Ουεφάκ, του μεγαλύτερου σιιτικού κόμματος του Μπαχρέιν.
Ο Χαλίλ δήλωσε πως οι στρατιωτικές δυνάμεις εκτός του ότι εκδίωξαν τους διαδηλωτές από την πλατεία του Μαργαριταριού, έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα, αποκλείοντας δρόμους και πυροβολώντας ή συλλαμβάνοντας όσους προσπαθούν να τους διασχίσουν.
Ένας από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο Χαλίλ Μαρζούκ, κατηγόρησε τις δυνάμεις ότι έβαλαν με “πραγματικές σφαίρες” εναντίον των διαδηλωτών και πρόσθεσαν πως το έκαναν “σκόπιμα για να τους σκοτώσουν”.
Ο ίδιος κατήγγειλε πως οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν “αποκλείσει την πρόσβαση σε πολλά νοσοκομεία” και έχουν περικυκλώσει ορισμένα δημόσια κτίρια.
Σύμφωνα με έναν άλλο βουλευτή, τον Αλι αλ-Ασουαντ, οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί σε χωριά σιιτών γύρω από τη Μανάμα.
Οι σιίτες θρησκευτικοί αξιωματούχοι του Μπαχρέιν κάλεσαν στη διάρκεια της χτεσινής νύχτας τη διεθνή κοινότητα και τον μουσουλμανικό κόσμο να παρέμβουν για να αποτρέψουν τη “σφαγή” στο εμιράτο, όπου ο μονάρχης κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης χθες Τρίτη, μια ημέρα μετά την άφιξη ξένων στρατευμάτων του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου για να καταστείλουν το κίνημα διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος.
Ο επικεφαλής της σιιτικής αντιπολίτευσης σεΐχης Αλί Σαλμάν τόνισε πως το καθεστώς του Μπαχρέιν συμπεριφέρεται όπως ο Μουάμαρ Καντάφι, αντιμετωπίζοντας με “με εξαιρετική ωμότητα” τον λαό του.
“Καλούμε τους γιους μας να μην έρθουν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις ασφαλείας και να σώσουν τη ζωή τους”, τόνισε σε συνέντευξή του στο αλ Τζαζίρα. “Τονίζουμε τον ειρηνικό χαρακτήρα της εξέγερσής μας”, πρόσθεσε ο Σαλμάν.
Τέλος, ο ίδιος κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη “να επέμβουν για να προστατεύσουν τους πολίτες από τις δυνάμεις που τους αντιμετωπίζουν σαν να είναι εχθροί”.
Λόγω της έκρυθμης κατάστασης οι αρχές του Μπαχρέιν ανακοίνωσαν πως το Χρηματιστήριο, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά.
Ο μονάρχης του Μπαχρέιν έχει κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
“Αποκρουστική πράξη η επέμβαση δυνάμεων”
«Η επέμβαση δυνάμεων των χωρών του Κόλπου για να τερματισθεί η λαϊκή εξέγερση στο Μπαχρέιν αποτελεί “μια αποκρουστική πράξη που είναι καταδικασμένη να αποτύχει” δληλωσε ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ.
“Αυτή η στρατιωτική επέμβαση είναι μια αποκρουστική πράξη που είναι καταδικασμένη να αποτύχει και οι λαοί της περιοχής την χρεώνουν στις ΗΠΑ”, δήλωσε ο Αχμαντινεζάντ στο τέλος υπουργικού συμβουλίου.
“Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να σώσουν το σιωνιστικό καθεστώς και να στραγγαλίσουν το κίνημα των λαών και γι’ αυτό το λόγο υποστηρίζουν ορισμένες κυβερνήσεις”, πρόσθεσε ο ιρανός πρόεδρος.
“Δυστυχώς σήμερα στο Μπαχρείν υπάρχει μια κινητοποίηση εναντίον του πληθυσμού, πράγμα που είναι μια πράξη αποκρουστική, αδικαιολόγητη και ακατανόητη. Πώς θέλουν να κυβερνήσουν αυτοί που χρησιμοποιούν τα όπλα εναντίον του λαού τους;”, πρόσθεσε.
Εξάλλου ένας ανώτερος σιίτης ιερωμένος με έδρα το Ιράκ, ο Μπασίρ αλ-Νατζαφί, καταδίκασε σήμερα την βίαιη καταστολή που ασκείται από την κυβέρνηση του Μπαχρέιν στη Μανάμα εναντίον των διαδηλωτών που είναι κυρίως σιίτες.
Από την πλευρά του, ο νεαρός ριζοσπάστης ηγέτης των ιρακινών σιιτών Μοκτάντα Σαντρ κάλεσε τους οπαδούς του να διαδηλώσουν σήμερα το απόγευμα στη Βαγδάτη και τη Βασόρα, στο νότιο Ιράκ, υπέρ των διαδηλωτών στο Μπαχρέιν.
“Καταδικάζουμε αυτή την ανεύθυνη πράξη”, δήλωσε ο αγιατολάχ Νατζαφί σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του στην ιερή σιιτική πόλη Νατζάφ, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 110 χλμ. νοτίως της πρωτεύουσας.
“Ζητούμε να σταματήσει αμέσως αυτή η αδικία που γίνεται στους πολίτες”, πρόσθεσε.
Ο αγιατολάχ Νατζαφί είναι ένα από τα μέλη της μαρτζαΐγια, της σιιτικής θρησκευτικής ηγεσίας που βρίσκεται στη Νατζάφ, και ως εκ τούτου ένας από τους τέσσερις σιίτες ιερωμένους με τη μεγαλύτερη επιρροή στο Ιράκ.
Απαγόρευση κυκλοφορίας επέβαλε ο στρατός
Ο στρατός του Μπαχρέιν επέβαλε σήμερα απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 4 μ.μ. ως τις 4 π.μ. (15.00 ως 03.00 ώρα Ελλάδας) σ’ ένα μεγάλο τμήμα της πρωτεύουσας Μανάμα και απαγόρευσε όλες τις δημόσιες συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις σ’ όλη τη χώρα.
Αξιωματικός που εμφανίσθηκε ζωντανά στην τηλεόραση έκανε την ανακοίνωση αυτή αφού το κίνημα της νεολαίας είχε καλέσει προηγουμένως τους πολίτες να διαδηλώσουν στις 3.30 μ.μ. (τοπική ώρα).
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας καλύπτει την περιοχή του Σιφ Μολ, της πλατείας του Μαργαριταριού, του οικονομικού κέντρου και των διπλωματικών αντιπροσωπειών.
Άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού κινούνται προς την οδό Μπουντάγια, όπου αναμενόταν να γίνει η διαδήλωση.
Στο μεταξύ, έγινε γνωστό πως ένας τρίτος αστυνομικός σκοτώθηκε σήμερα αφού διαδηλωτέςέπεσαν επάνω του με αυτοκίνητο στη διάρκεια της καταστολής των διαδηλώσεων από την αστυνομία, ανακοίνωσε νοσοκομειακή πηγή.
Τέσσερις αστυνομικοί νοσηλεύονται με τραύματα από μαχαίρι, αλλά κανένας τους δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο, πρόσθεσε.
Πρώτη Καταχώρηση: Τετάρτη, 16. 03. 2011 – 08:58