Διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τον Λίβανο, σχετικά με το σχέδιο απόφασης των Ηνωμένων Εθνών, για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη.
Το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών προτείνει επίσης την απαγόρευση εμπορικών πτήσεων που μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό προς τη Λιβύη.
Αντιδράσεις διαδηλωτών
Η ζώνη απαγόρευσης είναι μέχρι τώρα θέμα που διχάζει τη διεθνή κοινότητα, καθώς ορισμένες χώρες φοβούνται την πιθανότητα πολέμου με τη χώρα αυτή.
Στο Λονδίνο, τέσσερις διαδηλωτές σκαρφάλωσαν στην οροφή της Λιβυκής πρεσβείας. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι διαδηλωτές κατέβασαν την πράσινη σημαία της πρεσβείας.
Χώρες υπέρ και κατά του σχεδίου
Η Βρετανία μαζί με τη Γαλλία και το Λίβανο, αυξάνουν τις πιέσεις για μια ζώνη μη-πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, με την κατάθεση του σχεδίου ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η Γερμανία, η Ρωσία και η Κίνα λέγεται ότι είναι μεταξύ εκείνων που αντιτίθεται στις εν λόγω προτάσεις, με στόχο την πρόληψη εναέριων επιθέσεων εναντίον ανταρτών. Οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη εκφράσει τη θέση τους ως προς το ζήτημα αυτό.
Σύμφωνα με πολιτικό συντάκτη του BBC, η βρετανική κυβέρνηση αναμένει τώρα την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος μέχρι τώρα ήταν αντίθετος σε κάθε στρατιωτική επέμβαση.
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός πρόκειται να πιέσει τον Αμερικανό Πρόεδρο για μια απόφαση σχετικά με το σχέδιο.
Τα Ηνωμένα Έθνη, εκτός από τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, θα παροτρύνει επίσης ισχυρότερη επιβολή του εμπάργκο όπλων, θα προσθέσει ονόματα, εταιρείες και οντότητες στον κατάλογο των κυρώσεων, θα απαγορεύσει εμπορικές πτήσεις με όπλα στη Λιβύη και θα συστήσει ομάδα εμπειρογνωμόνων για την παρακολούθηση της εφαρμογής.
Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Καμία απόφαση για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη