Τα κερδοσκοπικά κεφάλαια αναζητούν περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, που ανήκουν σε κυβερνητικούς κύκλους του Μπουένος Άιρες. Αποδεικνύοντας ότι είναι προϊόν διαφθοράς ελπίζουν ότι θα τα δεσμεύσουν προς όφελός τους.
Σε νέα φάση περνά η αντιπαράθεση Αργέντινης και κερδοσκοπικών κεφαλαίων, που απαιτούν από το Μπουένος Άιρες να τους αποζημιώσει για ομόλογα στα οποία είχαν επενδύσει. Και επειδή η δικαστική διαμάχη στις ΗΠΑ δεν είχε για τα hedge funds επιθυμητά αποτελέσματα οι κερδοσκόποι σκέφτηκαν ένα νέο τρόπο για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Αναζητούν περιουσιακά στοιχεία, που ανήκουν σε άτομα προσκείμενα στην κυβέρνηση της Αργεντινής.
Ελπίζουν ότι αν αποδείξουν ότι πρόκειται για προϊόν διαφθοράς, η αμερικανική δικαιοσύνη θα τα δεσμεύσει και εκείνοι θα μπορέσουν στη συνέχεια να τα εκποιήσουν.
Πρόσφατα το hedge fund NML ζήτησε από τις δικαστικές αρχές της Πολιτείας Νεβάδα πληροφορίες για 123 εταιρίες που ανήκουν σε αργεντινό επιχειρηματία.
Σύμφωνα με τον Λάζαρο Μπαέζ από το ΝΜL πρόκειται για εταιρίες στενού φίλου της προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες Κίρχερ, μέσω των οποίων έχουν «ξεπλυθεί» περίπου 65 εκ. δολάρια. Το δικαστήριο απεφάνθη ότι οι εταιρίες ιδρύθηκαν προφανώς για να υπεξαιρεθούν χρήματα. Απαγόρευσε ωστόσο τη δημοσίευση περισσότερων στοιχείων γύρω από την υπόθεση μέχρι να εκδοθεί νέα σχετική απόφαση τον Μάρτιο του 2015.
«Είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε ο Ρόμπερτ Σαπίρο από το America Task Force Argentina, μια οργάνωση λόμπι του κερδοσκοπικού κεφαλαίου NML.
Δύο hedge funds και ένας δικαστής
Όλα ξεκίνησαν το 2001. Δύο hedge funds, το ΝΜL και το Aurelius Capital, αγόρασαν ομολόγα στο 15 με 20% της ονομαστικής τους αξίας από πανικόβλητους επενδυτές, που περίμεναν από στιγμή σε στιγμή την χρεοκοπία της Αργεντινής. Λίγο χρόνια μετά την κατάρρευση της Αργεντινής το 2001, το 93% των ομολογιούχων αποδέχθηκαν κούρεμα 70%. Τα δυο hedge funds όμως ζητούν μέχρι σήμερα την καταβολή της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που κατέχουν, μιας και δεν συμφώνησαν στο κούρεμα. Απόφαση δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, όπου είχαν εκδοθεί τα ομόλογα λόγω χαμηλότερων επιτοκίων, περιέπλεξε ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Όσο δεν αποδίδονται στα δύο κερδοσκοπικά κεφάλαια 1,3 δισ. δολάρια συν τα επιτόκια παγώνουν οι πληρωμές και σε όλους τους άλλους ομολογιούχους, απεφάνθη το δικαστήριο το 2014. Τα χρήματα που κατέθεσε το Μπουένος Άιρες για την αποζημίωση ομολογιούχων σε τράπεζα της Νέας Υόρκης δεσμεύθηκαν. Από τότε η Αργεντινή βρίσκεται σε καθεστώς «επιλεκτικής» πτώχευσης.
Εν αναμονή διαπραγματεύσεων…
Ένας από τους λόγους για τους οποίους η Αργεντινή δεν υποχωρεί στις πιέσεις των hedge funds είναι ένας όρος στη συμφωνία RUFO για το κούρεμα. Προβλέπει ότι οι ομολογιούχοι δεν θα πρέπει να έχουν περισσότερα οφέλη από εκείνους που αποδέχθηκαν το κούρεμα.
Η συμφωνία όμως ισχύει μέχρι τα τέλη του έτους. Από το 2015 το Μπουένος Άιρες θα μπορούσε να διαπραγματευθεί εκ νέου με τα δύο κερδοσκοπικά κεφάλαια. Θα το κάνει όμως; Μια συμφωνία με τα δύο hedge funds θεωρείται ζήτημα χρόνου. Και δεν είναι μόνο οι οικονομικές επιπτώσεις της συνεχιζόμενης δικαστικής διαμάχης. Η Αργεντινή έχει εδώ και χρόνια τη φήμη μιας χώρας που βρίσκεται συνεχώς σε κρίση, γεγονός που δρα αποτρεπτικά σε επενδύσεις κάθε είδους.