Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών και των αγνοουμένων στην Ιαπωνία, καθώς ο τελευταίος απολογισμός του σεισμού και των τσουνάμι που έπληξαν στις 11 Μαρτίου τα βορειοανατολικά της χώρας αυξήθηκε σήμερα σε περισσότερους από 16.600 νεκρούς και αγνοούμενους.
Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 6.405 νεκροί ενώ ο αριθμός των αγνοουμένων βρίσκεται στους 10.259, διευκρίνισε η αστυνομία.
Συνολικά 2.409 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί.
Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σημαντικά τις τελευταίες ημέρες και εκφράζονται φόβοι ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν πλέον σχεδόν καμιά ελπίδα να ανακαλύψουν επιζώντες μέσα στα συντρίμμια.
Μετά το χάος των πρώτων ημερών, η διαδικασία αναγνώρισης των πτωμάτων προχωράει κανονικά.
Ορισμένοι τοπικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει φόβους για ένα πολύ βαρύ απολογισμό. Ο δήμαρχος του λιμανιού Ισινομάκι, μια από τις τοποθεσίες που επλήγησαν περισσότερο από τα τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός μεγέθους 9, δήλωσε ότι αγνοείται η τύχη 10.000 ανθρώπων από την πόλη του, σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo.
Συνεχίζεται η «μάχη» στη Φουκουσίμα
Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η μάχη που δίνουν οι Ιάπωνες στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι για να αποτρέψουν την τήξη των πυρήνων των αντιδραστήρων που έχουν υπερθερμανθεί μετά τη βλάβη στο σύστημα ψύξης.
Οι ιάπωνες επιστήμονες φαίνονται να παραδέχονται ότι η ταφή σε άμμο και τσιμέντο ενός από τους πληγέντες από τον σεισμό αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου ίσως είναι ο μόνος τρόπος να αποτραπεί μια καταστροφική διαρροή ραδιενέργειας στο περιβάλλον.
Η μέθοδος αυτή είναι εκείνη που είχε χρησιμοποιηθεί και το 1986 για την «μόνωση» των διαρροών του Τσέρνομπιλ.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι αρχές αναγνωρίζουν ότι το ενδεχόμενο ταφής του πυρηνικού συγκροτήματος αποτελεί πιθανότητα, γεγονός που φαίνεται να υποδηλώνει ότι οι λιγότερος δραστικές λύσεις όπως η ρίψη νερού από ελικόπτερα δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε ότι οι μηχανικοί που εργάζονται στις πυρηνικές εγκαταστάσεις κατάφεραν να συνδέσουν έναν αγωγό μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στον αντιδραστήρα 2, ώστε να λειτουργήσει το σύστημα ψύξης που εξασφαλίζει τον έλεγχο της θερμοκρασίας, ώστε να αποφευχθεί η τήξη του αντιδραστήρα.
Η ΙΑΕΑ, ο επικεφαλής της οποίας Γιουκίγια Αμάνο βρίσκεται ήδη στην Ιαπωνία- ανακοίνωσε ότι η προσπάθεια για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας θα ξεκινήσει αφού ολοκληρωθεί η επιχείρηση ρίψης θαλασσινού νερού στον αντιδραστήρα 3.
Επτά πυροσβεστικά οχήματα θα ρίξουν συνολικά 50 τόνους νερού στον αντιδραστήρα.
Ένα όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Τόκιο αναμένεται επίσης να ρίξει νερό στον αντιδραστήρα αριθμός 1 του πυρηνικού σταθμού, στον οποίο το επίπεδο του νερού στη δεξαμενή καυσίμων πιστεύεται ότι μειώνεται, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιούκιο Εντάνο.
Ο ίδιος, ερωτηθείς για την κατάσταση στους αντιδραστήρες 5 και 6, δήλωσε πως οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν σταδιακά και σ’ αυτούς, όμως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος, αλλά αν θεωρηθεί απαραίτητο, θα ρίξουν νερό και στους αντιδραστήρες αυτούς.
Αλλά και χθες, Πέμπτη, ελικόπτερα του ιαπωνικού στρατού προχώρησαν στη ρίψη νερού στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊτσί, ενώ στοχευμένες ρίψεις πραγματοποίησε και ένα ειδικό πυροσβεστικό όχημα.
Βοήθεια από ΗΠΑ
Βοήθεια στην κυβέρνηση της Ιαπωνίας, προσφέρθηκε να παράσχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να αποκαταστήσει τις ζημιές από τις καταστροφές που προκάλεσε ο ισχυρότατος σεισμός και το τσουνάμι.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Τόκιο, Γιούκιο Εντάνο, στην ενημέρωση των συντακτών, την Πέμπτη, ο Ομπάμα μετέφερε στον ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Καν, τη θέληση της κυβέρνησης της Ουάσινγκτον, να παράσχει πλήρη στήριξη στη μέσο-μακροπρόθεσμη προσπάθεια αποκατάστασης των καταστροφών, που θα καταβάλλει η κυβέρνηση του Τόκιο.
Ο Εντάνο ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για την επίσημη προσφορά από τις ΗΠΑ, για την αποστολή ομάδας πυρηνικών επιστημόνων, που θα βοηθήσουν στην αποτροπή της τήξης των πυρηνικών ράβδων των αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, όπου η υπερθέρμανση των δεξαμενών με το ραδιενεργό υλικό, απειλεί με πυρηνική καταστροφή.
Χρονικό, Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011
Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης στην Ιαπωνία, με τα ελικόπτερα να συνεχίζουν τις ρίψεις νερού που ξεκίνησαν από τις 9.40 το πρωί, τοπική ώρα, προκειμένου να αποφευχθεί η τήξη των πυρήνων των αντιδραστήρων που έχουν υπερθερμανθεί, μετά τη βλάβη στο σύστημα ψύξης, που προκλήθηκε από τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης Παρασκευής και το τσουνάμι που ακολούθησε.
Τα δύο ελικόπτερα περιέλουσαν 4 φορές, με ποσότητες θαλασσίου ύδατος και βορίου, την υπερθερμασμένη δεξαμενή των χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων του αντιδραστήρα 3.
Εν τω μεταξύ, οι τρεις από τους έξι αντιδραστήρες βρίσκονται σε σχετικά σταθεροποιητική κατάσταση, σύμφωνα με πηγές από την Ιαπωνία.
Ενώ αρχικά αποφασίστηκε να αποσυρθούν τα στρατιωτικά ελικόπτερα που επιχειρούσαν στην περιοχή ώστε να προστατευθούν από την υπερέκθεση σε ραδιενεργό ακτινοβολία των πληρωμάτων τους, η κλιμάκωση των ποσοστών ραδιενεργού ακτινοβολίας στις ατμοσφαιρικές μετρήσεις, οδήγησε την κυβέρνηση στην αναβολή της απόσυρσής τους.
Εν τω μεταξύ παραμένουν στο χώρο του εργοστασίου και περίπου 50 εργάτες που επιχειρούν να εμποδίσουν την έκρηξη των 6 αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού. Ήδη μεταφέρθηκε από το Τόκιο ειδικό πυροσβεστικό όχημα εφοδιασμένο με κανόνι εκτόξευσης νερού, που όπως ανακοίνωσε η αστυνομία την Πέμπτη, θα αρχίσει τις στοχευμένες ρίψεις ποσοτήτων ύδατος, στα επικίνδυνα σημεία των αντιδραστήρων, τις επόμενες ώρες.
Εν τω μεταξύ και η ιδιοκτήτρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι μετέφερε αγωγό ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσεως προκειμένου να επιτύχει την επαναλειτουργία των αντλιών ύδατος, εντός των αντιδραστήρων που εξασφαλίζουν τον έλεγχο της θερμοκρασίας ώστε να αποφευχθεί η τήξη των εμπλουτισμένων ράβδων ουρανίου και η ανεξέλεγκτη αλυσιδωτή διάσπαση.
Παραμένει πάντως αδιευκρίνιστο αν τελικά έχει καταστραφεί το προστατευτικό κέλυφος των αντιδραστήρων, που προστατεύει από τη διαρροή ραδιενεργού υλικού, ή αν η έκλυση ραδιενέργειας μέχρι τώρα οφείλεται στους ραδιενεργούς ατμούς που εκτονώθηκαν στην ατμόσφαιρα.
Ο άνεμος πάνω από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα από τον οποίο διέρρευσε ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας, σήμερα θα κινείται προς τον Ειρηνικό ωκεανό, αφού θα πνέει βορειοδυτικός.
Παράλληλα, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού στη Φουκουσίμα ελπίζουν ότι σήμερα θα έχουν καταφέρει να συνδέσουν ένα αγωγό μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο, ώστε να λειτουργήσουν οι αντλίες του νερού, που ψύχει τους αντιδραστήρες αλλά και τα χρησιμοποιημένα πυρηνικά καύσιμα.
Διαβάστε επίσης: Ξεφεύγει από τον έλεγχο η κατάσταση στη Φουκουσίμα
Φουκουσίμα ώρα δύσκολη-Νέα σεισμική δόνηση στην Ιαπωνία
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη 17 ΜΑρτίου 2011, 07:45