Η Λετονία ανέλαβε σήμερα την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ με τη δέσμευση να θέσει σε εφαρμογή το επενδυτικό σχέδιο των 315 δισ ευρώ και την ελπίδα να ξεκινήσει να επανεξετάζει το ζήτημα της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων του ευρωπαϊκού μπλοκ. Η Λετονία, η οποία έγινε μέλος της ΕΕ το 2004 και τον περασμένο χρόνο εντάχθηκε στην ευρωζώνη, έχει δηλώσει ότι στο επίκεντρο της προεδρίας της θα τεθεί το επενδυτικό σχέδιο το οποίο παρουσίασε τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.
“Η πρώτη προτεραιότητά μας θα είναι να θέσουμε σε εφαρμογή (το σχέδιο) το πρώτο εξάμηνο του επόμενου χρόνου. Θα έλεγα ότι το αν αυτό θα γίνει θα κρίνει την επιτυχία ή την αποτυχία της προεδρίας μας”, δήλωσε πρόσφατα η πρωθυπουργός της Λετονίας Λαϊμντότα Στραουτζούμα.
Η Λετονία τάσσεται υπέρ της διατήρησης από την ΕΕ της σκληρής στάσης απέναντι στη Ρωσία και εκτιμά ότι ήρθε η ώρα η ΕΕ να επανεξετάσει το ζήτημα της ασφάλειας των συνόρων της, το οποίο εξετάστηκε για τελευταία φορά το 2003, μία εποχή κατά την οποία ο Ψυχρός Πόλεμος φαινόταν να έχει λήξει και κατά την οποία δεν υπήρχε ένταση στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης. Ο ρόλος της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση, περιλαμβανομένης της προσάρτησης της Κριμαίας, ξύπνησε φόβους στις χώρες της Βαλτικής που διαθέτουν πολυάριθμες εθνοτικές ρωσικές μειονότητες, ότι κινδυνεύουν να υποστούν το ίδιο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς δήλωσε ότι δεν θα ήθελε η προεδρία της Λετονίας να θεωρηθεί αντιρωσική, αλλά πρόσθεσε ότι η σημερινή στρατηγική της Ευρώπης που βασίζεται σε σταθερά και ειρηνικά προς ανατολάς σύνορα, είναι ξεπερασμένη. “Σε αυτό το θέμα λοιπόν, θεωρώ ότι πρέπει να επανεξετάσουμε την ασφάλεια των συνόρων μας, όχι μόνο από την πλευρά της αστυνόμευσης και της επιβολής του νόμου, αλλά και από την αμυντική πλευρά. Πρέπει να συζητήσουμε το θέμα της αμυντικής ενίσχυσης της ΕΕ και τα λοιπά”, δήλωσε ο υπουργός στο Ρόιτερς.