Οι ζημιές στο μεγαλύτερο δάσος μαγκρόβιων δέντρων στον κόσμο από την πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε στις αρχές του Δεκέμβρη στο Μπαγκλαντές είχαν «περιορισμένο άμεσο αντίκτυπο» στο τοπικό οικοσύστημα, σύμφωνα με ειδικούς των Ηνωμένων Εθνών.
Οι δασοφύλακες της περιοχής έκρουσαν το συναγερμό όταν εκατοντάδες χιλιάδες λίτρα πετρελαίου χύθηκαν στο ευρύ δίκτυο καναλιών και ποταμών του δάσους μετά τη βύθιση ενός τάνκερ το οποίο συγκρούστηκε με ένα φορτηγό πλοίο.
Οι οικολογικές οργανώσεις και οι τοπικές αρχές φοβήθηκαν για πιθανές καταστροφικές συνέπειες από τη διαρροή πετρελαίου στο οικοσύστημα της περιοχής και τα απειλούμενα είδη που φιλοξενεί, όπως τα δελφίνια του Γάγγη και τις τίγρεις της Βεγγάλης.
Ωστόσο η ομάδα των ειδικών που απέστειλαν τα Ηνωμένα Έθνη για να εκτιμήσουν τις ζημιές στο καταφύγιο άγριας ζωής, το οποίο εκτείνεται σε επιφάνεια 10.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, εκτιμά πως τα χειρότερα αποφεύχθηκαν.
«Φαίνεται να υπάρχουν περιορισμένες άμεσες περιβαλλοντικές συνέπειες στα υδάτινα οικοσυστήματα και στο δάσος των μαγκρόβιων», δήλωσε η Εμίλια Βάλστρομ, επικεφαλής της ομάδας του ΟΗΕ. «Οι κύριες ακτογραμμές εμφανίζουν διάφορους βαθμούς μόλυνσης όμως δεν μπορέσαμε να παρατηρήσουμε κάποιο εμφανές αντίκτυπο στο έδαφος της δασικής περιοχής», πρόσθεσε.
Οι παλίρροιες κατάφεραν να περιορίσουν τη διείσδυση του πετρελαίου στο οικοσύστημα, ξεβράζοντάς το στα ποτάμια Ποσούρ και Σέλα, ενώ οι προσπάθειες καθαρισμού από τις τοπικές κοινότητες βοήθησαν σημαντικά, αφαιρώντας το είκοσι τοις εκατό από τα 350.000 λίτρα πετρελαίου.
Ένα δελφίνι, δύο βίδρες και αρκετά πτηνά βρέθηκαν νεκρά ωστόσο οι υπόλοιπες απώλειες δεν ήταν σημαντικές, ενώ ήδη παρατηρήθηκε ανάπτυξη νέων σπόρων.
Τα μαγκρόβια περιλαμβάνουν 12 οικογένειες και 50 είδη τροπικών δέντρων και θάμνων που μπορούν να επιβιώνουν σε αλμυρά νερά, και συναντώνται περισσότερο στη νοτιοανατολική Ασία.
Η οικολογική τους σημασία είναι μεγάλη, καθώς μεταξύ άλλων προστατεύουν τις ακτογραμμές από τη διάβρωση και φιλοξενούν μεγάλο εύρος ευαίσθητων οργανισμών.