Επίσπευση του σχεδιαζόμενου δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ επιθυμεί ο Ντέιβιντ Κάμερον.
«Το δημοψήφισμα πρέπει να διεξαχθεί πριν από το τέλος του 2017. Αν μπορέσουμε να το κάνουμε νωρίτερα θα ήμουν κατευχαριστημένος. Όσο γρηγορότερα μπορέσω να υλοποιήσω αυτή τη δέσμευση για μια αναδιαπραγμάτευση και ένα δημοψήφισμα … τόσο το καλύτερο», δήλωσε ο Κάμερον μιλώντας στην εκπομπή του Άντριου Μαρ στο BBC.
Δεχόμενος πιέσεις από τους ευρωσκεπτικιστές του ίδιου του κόμματός του και εξαιτίας της ανόδου της δημοτικότητας του Κόμματος της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) που τάσσεται κατά της ΕΕ, ο Κάμερον έχει υποσχεθεί να αναδιαπραγματευθεί τις σχέσεις της Βρετανίας με την 28μελή ΕΕ και να προσπαθήσει ώστε το Λονδίνο να πάρει πίσω εξουσίες από τις Βρυξέλλες.
Ο βρετανός πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως θα διεξαγάγει ένα δημοψήφισμα το 2017, αν οι Συντηρητικοί του κερδίσουν τις βουλευτικές εκλογές το Μάιο.
Καθώς η μετανάστευση αναδεικνύεται σε κορυφαίο θέμα για τους ψηφοφόρους πριν από τις εκλογές αυτές οι οποίες φαίνεται ότι θα είναι οι πιο αμφίρροπες στη σύγχρονη ιστορία της Βρετανίας, ο Κάμερον έχει παρουσιάσει σχέδια για τον περιορισμό της πρόσβασης μεταναστών από την ΕΕ σε προνοιακά επιδόματα στη Βρετανία.
Ο Κάμερον αναμένεται να συζητήσει τα σχέδιά του, για την εφαρμογή των οποίων έχει δηλώσει πως θα χρειαστεί μια αλλαγή των συνθηκών της ΕΕ, στη διάρκεια συνάντησης που θα έχει την Τετάρτη στο Λονδίνο με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ. Η Μέρκελ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα επιτρέψει να χαλαρώσουν οι κανόνες της ΕΕ περί ελευθερίας κίνησης των εργαζομένων.
Μολονότι ο Κάμερον θέλει να παραμείνει η Βρετανία σε μια μεταρρυθμισμένη ΕΕ, έχει δηλώσει πως δεν αποκλείει τίποτε αν δεν μπορέσει να εξασφαλίσει τις αλλαγές που θέλει.
Οι κεντροδεξιοί Συντηρητικοί του Κάμερον κυβερνούν από το 2010 τη Βρετανία σε συνασπισμό με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.
Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δίνουν στο αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα μικρό προβάδισμα ενόψει των εκλογών του Μαΐου, όμως πολλοί αναλυτές πιστεύουν πως κανένα κόμμα δεν είναι πιθανό να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα να χρειαστεί ενδεχομένως να σχηματισθεί μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού δύο ή περισσότερων κομμάτων.