Συνεχίζονται οι φόβοι για επαναφορά σε ύφεση της ιαπωνικής οικονομίας, καθώς η τραγωδία που βιώνει η χώρα μετά τον τελευταίο καταστροφικό σεισμό και τις συνεχείς εκρήξεις σε πυρηνικούς αντιδραστήρες δεν δείχνει να τελιώνει, όπως μεταδίδει το Reuters.
Τα τρισεκατομμύρια γεν που χάνονται στην αγορά μετοχών σε συνδυασμό με το ενισχυόμενο γεν, πλήττουν το εξωτερικό εμπόριο, έναν ζωτικής σημασίας τομέα της οικονομίας, με αποτέλεσμα να εντείνουν τους φόβους των οικονομολόγων οι οποίοi θεωρούν αναπόφευκτη μια παρατεταμένη ύφεση. Σε έκθεσή της η Credit Agricole υπογραμμίζει ότι ο σεισμός έχει καταστείλει τις δραστηριότητες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ έχει παραλύσει την λειτουργία των τοπικών κυβερνήσεων.
Επιπλέον, ο πιστωτικός οργανισμός αναμένει μηδενική ανάπτυξη της Ιαπωνίας για ολόκληρο το 2011, ενώ όπως επισημαίνεται σε σχετική έκθεση οι επιπτώσεις αξιολογούνται ως ηπιότερες συγκριτικά με αυτές της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής κρίσης αλλά ισχυρότερες σε σχέση με αυτές του σεισμού στο Kobe το 1995.
«Η Ιαπωνία θα εισέλθει σε μια προσωρινή ύφεση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής οικονομολόγος της Credit Agricole Susumu Kato, ο οποίος εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί αυτόν και τον επόμενο μήνα, σημειώνοντας τρεις διαδοχικούς μήνες συρρίκνωσης.
Ειδικότερα, ο Kato εκτιμά ότι το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου θα υποχωρήσει 0,4% ε,ώ το δεύτερο τρίμηνο η συρρίκνωση θα ανέλθει στο 1,2%.
Ο ίδιος σημειώνει ότι ακόμα και οι δαπάνες ανοικοδόμησης που θα ακολουθήσουν δεν θα είναι αρκετές ώστε η χώρα να σημειώσει ανάπτυξη το 2011.
Όπως και άλλοι αναλυτές ο Kato τοποθετεί τη συνολική ζημιά για την Ιαπωνία στα 188 δισ. δολάρια (15 τρισ. γεν) ή 3% του ΑΕΠ της χώρας.
«Οι σεισμοί όχι μόνο συγκρατούν την πραγματική ζήτηση, μέσω της κατανάλωσης και των επενδύσεων, αλλά πλήττουν παράλληλα και την ενδεχόμενη ανάπτυξη σε ενσώματα assets και ανθρώπινο κεφάλαιο» , σημειώνει σε ανακοίνωσή του Kyohei Morita, της Barclays Capital.
Στις υφιστάμενες ανησυχίες προστίθεται και το γεγονός ότι το γεν ανήλθε την Πέμπτη σε ιστορικό υψηλό έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, περιορίζοντας την ανταγωνιστικότητα του εξωτερικού εμπορίου της Ιαπωνίας τη στιγμή που η χώρα στηρίζει την ανάκαμψή της στον τομέα αυτό.
Επιπρόσθετα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Kato της Credit Agricole ” Το γεγονός ότι οι καταναλωτές γίνονται περισσότερο επιφυλακτικοί και αυξάνουν την προληπτική αποταμίευση για τις δύσκολές μέρες, ζημιώνει ακόμα περισσότερο την κατανάλωση».