Την άμεση κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Λιβύης ώστε να προστατευθούν οι άμαχοι όπως όριζε η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
Νωρίτερα ο Καντάφι είχε απειλήσει με “κόλαση” εκείνους που θα επιτεθούν εναντίον της χώρας του.
Έως την ώρα της ανακοίνωσης, τα στρατιωτικά πλήγματα κατά της Λιβύης, ήταν θέμα ωρών, σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Εν τω μεταξύ το μεσημέρι απαγορεύτηκαν οι εμπορικές πτήσεις από και προς τη Λιβύη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας.
“Και οι 39 χώρες μέλη του Eurocontrol μάς ζήτησαν να απαγορεύσουμε όλες τις πτήσεις επάνω από και προς τη Λιβύη”, δήλωσε εκπρόσωπος του Οργανισμού.
“Αρνούμαστε κάθε σχέδιο πτήσης που περιλαμβάνει υπέρπτηση της Λιβύης ή που αιτείται εισόδου στον λιβυκό εναέριο χώρο”, πρόσθεσε.
“Μόνο οι πτήσεις που εξαιρούνται από την απαγόρευση ( κυρίως οι ανθρωπιστικές) θα επιτρέπονται, σύμφωνα με την Eurocontrol.
Παράλληλα, ο ευρωπαϊκός οργανισμός απέσυρε προηγούμενη ανακοίνωσή του, σύμφωνα με την οποία οι λιβυκές αρχές έκλεισαν τον λιβυκό εναέριο χώρο. Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε έπειτα από πληροφορία που ελήφθη από τις αρχές της Μάλτας.
Αφού, όμως, η Eurocontrol ήλθε σε απευθείας επαφή με την Τρίπολη, “οι λιβυκές αρχές μάς πληροφόρησαν ότι ο εναέριος χώρος είναι ανοικτός, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος.
Προσφυγή στη στρατιωτική ισχύ αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας
Η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη και η προσφυγή στη στρατιωτική ισχύ εναντίον των στρατευμάτων του συνταγματάρχη Καντάφι ψηφίστηκε χθες το βράδυ από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έπειτα από τρεις ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων, ανοίγοντας το δρόμο για αεροπορικά πλήγματα στη Λιβύη.
Το κείμενο υιοθετήθηκε με 10 ψήφους από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Κίνα και η Ρωσία απείχαν, όμως δεν χρησιμοποίησαν το βέτο τους για να μπλοκάρουν το κείμενο, όπως επίσης απείχαν η Γερμανία, η Βραζιλία και η Ινδία.
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Καντάφι είχε απειλήσει ότι θα επιτεθεί στη διάρκεια της νύχτας στη Βεγγάζη, το οχυρό των εξεγερμένων, χωρίς να δείξει “ούτε έλεος ούτε οίκτο”.
“Θα έρθουμε. Σπίτι με σπίτι, δωμάτιο με δωμάτιο”, δήλωσε ο Καντάφι σε ραδιοφωνική ομιλία του αργά χθες το βράδυ προς τους εξεγερμένους της Βεγγάζης.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα έδειξε χιλιάδες ανθρώπους να ακούνε την ομιλία σε μια κεντρική πλατεία της Βεγγάζης, έπειτα να ξεσπούν σε πανηγυρισμούς μετά την ψηφοφορία στον ΟΗΕ, κουνώντας τις τρίχρωμες σημαίες τους και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Καντάφι.
Η απόφαση του ΟΗΕ δίνει την έγκριση για να ληφθούν “όλα τα απαραίτητα μέτρα”, περιλαμβανομένων των αεροπορικών πληγμάτων, για να προστατευθούν οι άμαχοι και να επιβληθεί στον λιβυκό στρατό μια κατάπαυση του πυρός, όμως διευκρινίζεται ότι δεν τίθεται ζήτημα στρατιωτικής κατοχής.
Στην απόφαση προβλέπεται επίσης μια ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού ώστε να εμποδιστεί η αεροπορία του Καντάφι να σφυροκοπά τους εξεγερμένους.
Ο λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών Χάλεντ Καάιμ αντέδρασε λέγοντας πως η απόφαση του ΟΗΕ αποτελεί μια “πρόσκληση προς τους Λίβυους να αλληλοσκοτωθούν”.
“Η απόφαση αυτή μεταφράζει μια επιθετική στάση της διεθνούς κοινότητας, η οποία απειλεί την ενότητα της Λιβύης και τη σταθερότητά της”, δήλωσε ο Καάιμ και κατήγγειλε μια “συνωμοσία” της διεθνούς κοινότητας και τη “βούληση χωρών όπως η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ να διαμελίσουν τη χώρα”.
Ο υφυπουργός δήλωσε επίσης πως η χώρα του είναι έτοιμη για μια κατάπαυση του πυρός: είμαστε έτοιμοι γι’ αυτή την απόφαση (της κατάπαυσης του πυρός), όμως έχουμε ανάγκη έναν συνομιλητή για να συζητήσουμε την εφαρμογή της”, διαβεβαίωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τρίπολη.
Τη στιγμή που ο Καντάφι ανακοίνωνε την πρόθεσή του να επιτεθεί στη Βεγγάζη, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ προειδοποιούσε, πριν από την ψηφοφορία, ότι απομένει λίγος χρόνος για επέμβαση.
Η Γαλλία είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι θα προχωρήσει σε αεροπορικά πλήγματα μόλις υιοθετηθεί η απόφαση.
Μετά την ψηφοφορία, ο βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μαρκ Λάιαλ Γκραντ υπογράμμισε ότι η Βρετανία είναι “έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της για να βάλει τέλος στις βιαιότητες και να προστατεύσει τους αμάχους”.
Η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις δήλωσε πως οι ΗΠΑ “βρίσκονται στο πλευρό του λιβυκού λαού και υποστηρίζουν την ανάγκη του για ανθρώπινα δικαιώματα”. “Το Συμβούλιο Ασφαλείας απάντησε στην έκκληση του λιβυκού λαού για βοήθεια”, πρόσθεσε.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δικαιολόγησε την αποχή της χώρας του λέγοντας ότι μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη εμπεριέχει “σημαντικούς κινδύνους”. “Οι γερμανοί στρατιώτες δεν θα συμμετάσχουν σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη”, πρόσθεσε ο αντικαγκελάριος της Άγγελας Μέρκελ.
Η Μαρία Λουίζα Ριμπέιρο Βιότι, πρεσβευτής της Βραζιλίας, εξήγησε πως η χώρα της “δεν έχει πειστεί ότι η χρήση στρατιωτικής ισχύος θα οδηγήσει στον τερματισμό της βίας”. “Θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό για το λιβυκό λαό”, πρόσθεσε.
Ο ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν έκρινε “λυπηρό” το γεγονός ότι “επικράτησε το πάθος για τη χρήση ισχύος”. Υπενθύμισε πως η χώρα του είχε προτείνει μια απόφαση που καλούσε για κατάπαυση του πυρός.
Ο πρεσβευτής της Κίνας Λι Μπαοντόνγκ, ο οποίος προεδρεύει κατά το μήνα Μάρτιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, εξήγησε πως η χώρα του “είναι πάντα εναντίον της χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις”.
Η Νορβηγία και η Δανία είναι έτοιμες να συμβάλουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη που εγκρίθηκαν τη νύκτα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας Γκρέτε Φαρέμο και ο υπουργός Εξωτερικών Γιόνας Γκαρ Στόρε δήλωσαν ότι το Οσλο εξετάζει, μαζί με συμμάχους στο ΝΑΤΟ, τους τρόπους συμβολής της Νορβηγίας στις επιχειρήσεις.
Ο νορβηγός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Νορβηγία δέχθηκε με ικανοποίηση το γεγονός ότι η απόφαση για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης έχει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας και τόνισε ότι ο ΟΗΕ θα συνεργασθεί με τις γειτονικές χώρες της Λιβύης στον Αραβικό σύνδεσμο.
Στην Κοπεγχάγη, η υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Λένε Εσπερσεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει “το συντομότερο δυνατόν” εντός της ημέρας την έγκριση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων για τη συμμετοχή της χώρας με μαχητικά αεροσκάφη F-16 στις επιχειρήσεις στη Λιβύη.
Η Πολωνία ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει επιμελητειακή υποστήριξη, αλλά αποκλείει τη συμμετοχή της σε μία δύναμη κρούσης στη Λιβύη, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Άμυνας Μπονγκντάν Κλιτς.
Το Κατάρ ανακοίνωσε τη συμμετοχή του στις επιχειρήσεις για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού επάνω από τη Λιβύη.
“Εντός των επόμενων ωρών η επέμβαση”
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011, 07:34