Η Βουλή της ΠΓΔΜ, με 67 ψήφους υπέρ και εννέα κατά, ψήφισε χθες το βράδυ το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Από τις εργασίες της Βουλής απέχουν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν τα αποτελέσματα των εκλογών που διεξήχθησαν τον Απρίλιο του 2014.
Αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, περίπου 300 φοιτητές και πανεπιστημιακοί καθηγητές συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη Βουλή της ΠΓΔΜ και κρατώντας αναμμένα κεριά στα χέρια τους, προχώρησαν σε “συμβολική κηδεία” της ανώτατης Παιδείας στη χώρα.
Ανήγγειλαν ότι το επόμενο διάστημα θα εντείνουν τις διαμαρτυρίες και ενέργειες τους κατά των αλλαγών στην ανώτατη εκπαίδευση.
Οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που προωθεί η κυβέρνηση της χώρας έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον χώρο της ανώτατης παιδείας και ευρύτερα.
Μία από τις επίμαχες αλλαγές που έχει προκαλέσει τις περισσότερες αντιδράσεις είναι η εισαγωγή επιπρόσθετων εξετάσεων στη διάρκεια των πανεπιστημιακών σπουδών, οι οποίες μάλιστα δεν θα επιβλέπονται από τους διδάσκοντες καθηγητές, αλλά από το ίδιο το υπουργείο Παιδείας, μέσω μίας Εθνικής Επιτροπής Πιστοποίησης και Αξιολόγησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών και αρκετοί πανεπιστημιακοί καθηγητές θεωρούν ότι, με τον τρόπο αυτό, υπονομεύεται η αυτονομία του Πανεπιστημίου και το επίπεδο των σπουδών.
Αντιθέτως, η κυβέρνηση της χώρας και ένα μέρος πανεπιστημιακών καθηγητών που υποστηρίζουν τις προωθούμενες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θεωρούν ότι με τις επιπρόσθετες εξετάσεις θα βελτιωθεί το επίπεδο των σπουδών και των γνώσεων των φοιτητών.
Οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα εφαρμοστούν από το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 και τον πρώτο χρόνο, οι επιπρόσθετες εξετάσεις θα έχουν πιλοτικό χαρακτήρα.
Τον τελευταίο ενάμιση μήνα, οι φοιτητές πραγματοποίησαν τρεις μεγάλες πορείες διαμαρτυρίας στα Σκόπια για τις δρομολογούμενες αλλαγές στο χώρο της ανώτατης παιδείας, οι οποίες προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, μεταξύ άλλων και για το γεγονός ότι οι διαμαρτυρίες κατά προτάσεων και αποφάσεων της κυβέρνησης της χώρας σπανίζουν τα τελευταία χρόνια.
Τη συμπαράστασή τους στις κινητοποιήσεις των φοιτητών και καθηγητών έχουν εκφράσει και πάνω από 70 ξένοι διανοούμενοι, οι οποίοι, με ανοιχτή επιστολή τους, έχουν καλέσει την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να αποσύρει τις αλλαγές στην ανώτατη Παιδεία.