Προσπάθειες για την εκτόνωση της κρίσης στο Μπαχρέιν καταβάλλει η Τουρκία με συνομιλίες του υπουργού Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Σαούντ αλ Φάισαλ με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, στην τουρκική πρωτεύουσα.
Για αυτές τις επαφές δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση καθώς ήταν κλειστές για τον Τύπο, αλλά πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών εξηγούν ότι η τουρκική διπλωματία θεωρεί την αποστολή Σαουδαραβικών δυνάμεων στο Μπαχρέιν “νόμιμη ενέργεια”, στα πλαίσια των συμφωνιών στρατιωτικής συνεργασίας των κρατών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου–ενέργεια, όμως, που “εξωθεί τα πράγματα στα άκρα”.
Πριν τις συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές με τους ομολόγους του στο Μπαχρέιν και στην Τεχεράνη.
“Το βασίλειο του Μπαχρέιν έχει εκφράσει την θέλησή του να πάρει μέτρα οικονομικής και πολιτικής μεταρρύθμισης παράλληλα με τις εκκλήσεις του για διάλογο” ανέφερε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που εκδόθηκε πριν τις συναντήσεις του Σαουδάραβα ΥΠΕΞ στην Άγκυρα.
“Είναι, επίσης, σημαντικό ο λαός να μην καταφεύγει στη βία εκφράζοντας τα αιτήματα του”, προσθέτει ακόμα η ανακοίνωση και καλεί τις αντιπολιτευτικές ομάδες “να απαντήσουν στις καλές προθέσεις για μεταρρυθμίσεις και διάλογο”.
Η Άγκυρα έχει ενισχύσει με τον τρόπο της τις διαμαρτυρίες που κυριάρχησαν στον Αραβικό κόσμο και ήδη απέβησαν σε θεαματικές αλλαγές, όπως στην Αίγυπτο και στην Τυνησία, αλλά ανησυχεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι συγκρούσεις μπορούν να οδηγήσουν σε αντιπαραθέσεις μεταξύ Σουνιτικών και Σιιτικών ομάδων, δίνοντας έτσι στις συγκρούσεις εθνοφυλετικό και θρησκευτικό χαρακτήρα.
Η παρουσία των σαουδαραβικών δυνάμεων στο Εμιράτο του Μπαχρέιν θα μπορούσε, λένε στην Άγκυρα, να οδηγήσει σε γενικευμένη σύγκρουση Σουνιτών – Σιιτών, σε όλη τη Μέση Ανατολή. Περίπου 1.000 Σαουδάραβες στρατιώτες εισήλθαν στο Μπαχρέιν για να βοηθήσουν στη επιβολή της τάξης, μετά από αποφάσεις του Συμβουλίου Συνεργασίας των Εμιράτων του Κόλπου (GCC).
Στο Μπαχρέιν η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Σιίτες και μάλιστα ιρανικής καταγωγής, ενώ η κυβερνώσα οικογένεια και οι κυβερνώσες ηγεσίες είναι Σουνίτες αραβικής καταγωγής.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας και στρατηγικό σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή “τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση”. Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, χαρακτήρισε “ιδιαίτερα ανησυχητικά” αυτά που συμβαίνουν στο Μπαχρέιν. “Βρίσκονται σε λάθος δρόμο” τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS.
Στην Άγκυρα, δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν μπροστά από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας, εναντίον της στρατιωτικής επέμβασης στο Μπαχρέιν, κρατώντας πανό που έγραφαν: “το παιχνίδι τελείωσε” και “ο φασισμός θα χάσει, ο λαός θα νικήσει”.