Άλλοι εικοσιπέντε άνθρωποι προστίθενται στη λίστα των νεκρών του πολέμου, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, οι οποίοι έχουν σκοτωθεί από τον σφοδρό βομβαρδισμό της πόλης Μιζουράτα στη δυτική Λιβύη από τις κυβερνητικές δυνάμεις, δήλωσε σήμερα γιατρός της πόλης.
Τα κυβερνητικά άρματα μάχης εξακολουθούν να βομβαρδίζουν την πόλη, μολονότι λίγο νωρίτερα οι αντικαθεστωτικοί ανακοίνωσαν ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι ηττήθηκαν.
“Οι δυνάμεις του Καντάφι βομβαρδίζουν την πόλη με βλήματα πυροβολικού και άρματα μάχης. Αυτήν τη στιγμή έχουμε 25 νεκρούς στο νοσοκομείο, μεταξύ των οποίων βρίσκονται μικρά κοριτσάκια”, δήλωσε ο γιατρός.
Λίγο νωρίτερα ένοπλος των εξεγερμένων είχε δηλώσει ότι οι αντικαθεστωτικοί απέκρουσαν σήμερα τη σφοδρή επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων στη Μιζουράτα.
Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθεί η πληροφορία αυτή από ανεξάρτητη πηγή.
“Οι θαρραλέοι άνδρες της Μιζουράτα τους νίκησαν και τους απώθησαν. Τώρα ο βομβαρδισμός έχει σταματήσει”, είχε δηλώσει ο αντικαθεστωτικός Σααντούν τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς.
Ελεύθεροι οι δημοσιογράφοι της New York Times
Την ίδια στιγμή η αμερικανική εφημερίδα New York Times ανακοίνωσε σήμερα ότι οι τέσσερις δημοσιογράφοι της των οποίων είχε χάσει τα ίχνη τους από την Τρίτη στη Λιβύη είχαν συλληφθεί από τις λιβυκές κυβερνητικές δυνάμεις και θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα.
“Οι δημοσιογράφοι των Νιου Γιορκ Τάιμς που αγνοούνταν βρέθηκαν και θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα”, σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Κρίστι, εκπρόσωπο της εφημερίδας.
Την ίδια στιγμή ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε από τις Βρυξέλλες έπειτα από τη σημαντική συνεδρίαση του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε εκεί ότι τα κράτη μέλη του οργανισμού προτίθενται να επιβάλουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, μολονότι ακόμη χρειάζεται να συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμοστεί αυτή η στρατιωτική δράση.
Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ είχαν σήμερα συνομιλίες στις Βρυξέλλες μετά την έγκριση της επιβολής μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
“Υπάρχει συναίνεση στο ότι το ΝΑΤΟ προτίθεται να επιβάλει μια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων, αλλά ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί ο τρόπος με τον οποίο οι εταίροι θα μετάσχουν σε αυτήν”, δήλωσε ο διπλωμάτης στο Γερμανικό Πρακτορείο.
Σύνοδος ΕΕ, ΓΓ του ΟΗΕ κι Αραβικού Συνδέσμου
Ο Ισάμ Γιούσεφ, διευθυντής του γραφείου του γενικού γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, δήλωσε σήμερα ότι αύριο θα διεξαχθεί στο Παρίσι παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αφρικανικής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου.
“Ο Αραβικός Σύνδεσμος δέχθηκε πρόσκληση της Γαλλίας να μετάσχει σε μια σύνοδο κορυφής μεταξύ της ΕΕ, της Αφρικανικής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου, η οποία θα γίνει αύριο και θα διαρκέσει μόνον μία ημέρα, για να εξεταστεί η κατάσταση στη Λιβύη και ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί υπό το φως της πρόσφατης απόφασης του ΟΗΕ”, δήλωσε ο Γιούσεφ.
Παράλληλα υψηλόβαθμη ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή δήλωσε σήμερα ότι η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη “με ανθρωπιστικούς σκοπούς”, στο πλαίσιο της παροχής βοήθειας στους πρόσφυγες.
Οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ, οι οποίες είναι μέχρι στιγμής διχασμένες όσον αφορά τη σκοπιμότητα της επιβολής μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη, εξετάζουν διαφορετικές επιλογές “κυρίως όσον αφορά μια ενδεχόμενη στρατιωτική υποστήριξη των επιχειρήσεων που θα γίνουν στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας”, δήλωσε υψηλόβαθμος ευρωπαίος διπλωμάτης.
Καθημερινά 1.500 ως 2.500 άνθρωποι εγκαταλείπουν τη Λιβύη, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Σε ερώτηση για τον αντίκτυπο στον πληθυσμό της Λιβύης της επιβολής μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων, ο συντονιστής της Αρμοστείας για τη Λιβύη Άντριου Χάρπερ απάντησε ότι κάτι τέτοιο “θα έχει πολλές επιπτώσεις, οι οποίες μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην ανατολική και τη δυτική μεθόριο της χώρας”.
“Αν θα πρέπει να υιοθετήσουμε μια στρατηγική, αυτή θα πρέπει να είναι εξαιρετικά ευέλικτη και θα πρέπει επίσης να προετοιμαστούμε για το χειρότερο σενάριο”, το οποίο θα είναι να δούμε την Τυνησία και την Αίγυπτο να κλείνουν τα σύνορά τους, υπογράμμισε.
Διαβάστε επίσης: Έκανε πίσω ο Καντάφι για την “ασφάλεια των αμάχων”