Έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα την Πέμπτη θα κάνει λόγο για “πρόοδο” αλλά και για δυσκολίες στις δύο χώρες, έναν χρόνο μετά την ανακοίνωση από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα της νέας στρατηγικής της Ουάσινγκτον στην περιοχή.
Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ειδικός απεσταλμένος του Μπαράκ Ομπάμα στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, ο οποίος πέθανε χθες το βράδυ, είχε πει στον πακιστανό χειρουργό του πριν μπει στο χειρουργείο ότι πρέπει να τερματισθεί ο πόλεμος στο Αφγανιστάν.
Ανακοινώνοντας την 1η Δεκεμβρίου 2009 την αποστολή 30.000 επιπλέον στρατιωτών στο Αφγανιστάν και την έναρξη της αποχώρησης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων τον Ιούλιο 2011, ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε την αποτίμηση της νέας αυτής πολιτικής. Ο αμερικανός πρόεδρος θα τοποθετηθεί με βάση την έκθεση προόδου, τμήμα της οποίας θα δοθεί στη δημοσιότητα.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς αρνήθηκε να δώσει στοιχεία για το περιεχόμενο της έκθεσης και επέμεινε μέχρι χθες να επαναλαμβάνει ότι, όπως δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Αφγανιστάν, έχει καταγραφεί “πρόοδος”. Για “πρόοδο” έκανε λόγο δια του εκπροσώπου του και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς.
Όμως το 2010 είναι η αιματηρότερη χρονιά για τις ξένες στρατιωτικές δυνάμεις το Αφγανιστάν από την έναρξη του πολέμου πριν από εννέα χρόνια. Η περασμένη χρονιά χαρακτηρίσθηκε επίσης από ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην αμερικανική ηγεσία και τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι. Σύμφωνα με αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ιστότοπο WikiLeaks, ορισμένοι διπλωμάτες φθάνουν μέχρι να θεωρούν τον Καρζάι παρανοϊκό και διεφθαρμένο.
Οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Πακιστάν, χώρα η οποία καταλαμβάνει κεντρική θέση στη νέα στρατηγική του Λευκού Οίκου έχουν επίσης χαρακτηρισθεί από αμοιβαία δυσπιστία, κυρίως ως προς το θέμα των επιθέσεων μη επανδρωμένων αμερικανικών αεροσκαφών στις ζώνες των φυλών που συνορεύουν με το Αφγανιστάν.
Η έκθεση δίδεται στη δημοσιότητα λιγότερο από έναν μήνα μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ηγέτες των χωρών μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας ενέκριναν αμερικανικό σχέδιο που προβλέπει την έναρξη της μεταβίβασης των εξουσιών στον τομέα της ασφάλειας στην αφγανική αστυνομία και τον στρατό, σε μία διαδικασία που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2014.
Αυτό το χρονικό όριο, το οποίο σταδιακά ετέθη τους τελευταίους μήνες από την αμερικανική κυβέρνηση, θεωρήθηκε από ορισμένους αναλυτές ως παραδοχή ότι οι στόχοι του πολέμου απέχουν πολύ από το να έχουν πραγματοποιηθεί, ωστόσο ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό μπορεί να τηρηθεί.