Νωρίτερα αντιαεροπορικά πυρά ακούστηκαν στο κέντρο της Τρίπολης , κυρίως κοντά στην κατοικία του Λίβυου ηγέτη, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ανταποκριτές των πρακτορείων Ρόιτερς και Γαλλικού που ανέφεραν ότι συνοδεύονταν και από ισχυρές εκρήξεις.
Συνεχίζουν τις επιθέσεις τα γαλλικά βομβαρδιστικά
Η Γαλλία συνεχίζει τις αεροπορικές της επιχειρήσεις κατά των δυνάμεων του Καντάφι και σήμερα, ανακοίνωσε πηγή των ενόπλων δυνάμεων.
Ενώ Βρετανικά καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά εξαπέλυσαν επιθέσεις στη Λιβύη στη διάρκεια της νύχτας και κυρίως σε περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα Τρίπολη, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας.
«Η πλειονότητα των στόχων ήταν στην περιοχή της Τρίπολης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο στρατηγός Τζον Λόριμερ, εκπρόσωπος των Βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.
Σήμερα το πρωί διεκόπηκαν στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη οι βομβαρδισμοί στρατιωτικών στόχων του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι από το διεθνή συνασπισμό όπως μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι κάτοικοι της Βεγγάζης που την εγκατέλειψαν χθες εξαιτίας των σφοδρών πυρών που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Καντάφι, έχουν αρχίσει να επιστρέφουν.
Πιστές στον Καντάφι δυνάμεις εξακολουθούν πάντως να περικυκλώνουν την πόλη Μιζουράτα και σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκου έχουν τοποθετήσει ελεύθερους σκοπευτές στις οροφές κτιρίων.
«Ελεύθεροι σκοπευτές βρίσκονται ακόμα σε τρία κτίρια του κεντρικότερου δρόμου της πόλης. Φαίνονται έτοιμοι ν΄ανοίξουν πυρ σε ο,τιδήποτε κινείται…Κανένας δεν τολμά να διασχίσει το δρόμο. Η κατάσταση στη Μιζουράτα είναι ήρεμη σήμερα, ωστόσο οι ταξιαρχίες του Καντάφι παραμένουν στα περίχωρα», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Εξάλλου, ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε ότι αντικαθεστωτικές δυνάμεις κατευθύνονται με φορτηγά τα οποία μεταφέρουν και πολυβόλα, στην πόλη Ατζνταμπίγια της ανατολικής Λιβύης.
Οι επιθέσεις του διεθνούς συνασπισμού κατέστρεψαν δεκάδες στρατιωτικά οχήματα των δυνάμεων του Καντάφι. Ο ανταποκριτής του Reuters είδε τουλάχιστον 14 πτώματα κοντά στα βομβαρδισμένα στρατιωτικά οχήματα στο δρόμο που συνδέει τη Βεγγάζη με την Ατζνταμπίγια.
Αντιαεροπορικά πυρά ακούστηκαν αργά σήμερα (20,15 ώρα Ελλάδας) στο κέντρο της Τρίπολης , κυρίως κοντά στην κατοικία του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, όπως μετέδωσε ανταποκριτές των πρακτορείων Ρόιτερς και Γαλλικού που ανέφεραν ότι συνοδεύονταν και από ισχυρές εκρήξεις.
Νεκροί και τραυματίες ο απολογισμός της δυτικής επέμβασης
Τουλάχιστον 90 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο ενώ άλλοι 150 τραυματίστηκαν το Σάββατο από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τους πυραύλους που εξαπέλυσαν δυτικές δυνάμεις σε πολλές πόλεις της Λιβύης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή της λιβυκής κυβέρνησης.
Ενώ την είδηση μετέδωσε και η κρατική τηλεόραση.
Μήνυμα Καντάφι για «νικηφόρο μακρύ πόλεμο»
Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι δήλωσε σήμερα ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ στους «σταυροφόρους» να θέσουν υπό την κατοχή τους και να εκμεταλλευτούν το πετρέλαιό του.
Σε ηχητικό μήνυμά του που μεταδόθηκε από την επίσημη τηλεόραση, ο Καντάφι τόνισε ότι «όλοι οι Λίβυοι έχουν τώρα όπλα για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους», ότι «είναι αναπόφευκτη η ήττα των δυτικών δυνάμεων» και προέβλεψε ένα «νικηφόρο μακρύ πόλεμο».
Ο Λίβυος ηγέτης πρόσθεσε ότι οι αεροπορικές επιθέσεις στη Λιβύη από δυτικές χώρες ισοδυναμούν με τρομοκρατικές ενέργειες.
«Δεν θα εγκαταλείψουμε την πατρίδα μας και θα την απελευθερώσουμε», τόνισε.
Η τηλεόραση μετέδωσε το ηχητικό μήνυμα του Καντάφι χωρίς να προβάλει φωτογραφίες του.
Ένοπλοι συνέλαβαν πλήρωμα ιταλικού πλοίου
Στο λιμάνι της Τρίπολης κρατούν ένοπλοι το πλήρωμα ενός ιταλικού ρυμουλκού ανοιχτής θαλάσσης, το οποίο αποτελείται από οχτώ Ιταλούς, δυο Ινδούς και έναν Ουκρανό, μετέδωσε σήμερα το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.
Το πρακτορείο, επικαλούμενο έγκυρες πηγές ανέφερε ότι το πλήρωμα συνελήφθη χθες το απόγευμα, ενώ από το πλοίο αποβιβάζονταν στην Τρίπολη λίβυοι εργάτες.
Ένας εκ των ενόπλων δήλωσε ότι είναι ο διοικητής του λιμανιού.
Το ιταλικό ρυμουλκό «Augusta Offshore», το οποίο κατασχέθηκε, χθες βράδυ, από στρατιώτες του Μουαμάρ Καντάφι στο λιμάνι της Τρίπολης, κατευθύνεται, τώρα, προς πετρελαϊκή πλατφόρμα.
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, επιβιβάσθηκαν στο «Augusta», έντεκα άνδρες του λιβυκού στρατού, που υποχρέωσαν τον καπετάνιο να σαλπάρει, με προορισμό, πιθανότατα, μια πετρελαϊκή πλατφόρμα, βορειοανατολικά της Τρίπολης.
Όπως έκανε γνωστό ο ιταλός πλοιοκτήτης, τα μέλη του πληρώματος ( οκτώ ιταλοί, δυο ινδοί και ένας ουκρανός), είναι καλά στην υγεία τους, αλλά δεν είναι σε θέση, πλέον, να επικοινωνήσουν, μαζί του.
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», είναι πολύ πιθανό, οι άνδρες του Καντάφι, να προσπαθήσουν να καταλάβουν την συγκεκριμένη πλατφόρμα πετρελαίου, που φέρεται να ανήκει στην ιταλική εταιρία Eni. Θα πρέπει όμως να διαπιστωθεί ποια ακριβώς στάση προτίθενται να κρατήσουν προς τα μέλη του πληρώματος. Αν, δηλαδή- όπως φοβούνται κάποιοι αναλυτές- θα προσπαθήσουν να τα χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες, ή θα αφήσουν, τελικά, τους ναυτικούς, να επιστρέψουν στην Ιταλία.
Ο υπουργός άμυνας της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, Ινιάτσιο Λα Ρούσσα, μιλώντας σε εκπομπή της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης RAI, τόνισε ότι «οκτώ ιταλικά καταδιωκτικά, είναι έτοιμα να πάρουν μέρος στις επιχειρήσεις μαζί με τις υπόλοιπες συμμαχικές δυνάμεις».
Οι ΗΠΑ μπάινουν στο “παιχνίδι”
Όπως μεταδίδει το CNN οι ΗΠΑ συμμετέχουν σήμερα με 19 αεροσκάφη στη στρατιωτική επέμβαση κατά της Λιβύης.
Επίσης, αεροσκάφη από το Κατάρ κατευθύνονται σε θέσεις κοντά στη Λιβύη για να συμμετάσχουν στη δυτική στρατιωτική επιχείρηση, η οποία έχει επιτυχώς επιβάλει απαγόρευση ζώνης των πτήσεων.
Οι ΗΠΑ “επιτηρούν από πολύ κοντά” τα αποθέματα αερίου μουστάρδας που κατέχει ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι,στο πλαίσο της επιχείρησης της συμμαχίας κατά της Λιβύης, ανέφερε σήμερα ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μάικ Μάλεν.
“Υπάρχει μια αρκετή ποσότητα αποθηκευμένη και η χρήση του εξαιρετικά επικίνδυνου αυτού αερίου μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα, όπως χημικά εγκαύματα στα μάτια, στο δέρμα και στα πνευμόνια” ανέφερε ο στρατηγός στην εκπομπή του CBS “Face the nation”.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό απαγόρευσης των χημικών όπλων , στον οποίο μετέχει και η Λιβύη από το 2004, το καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι διαθέτει σήμερα τουλάχιστον 10 τόννους τέτοιου αερίου αλλά, όπως έχει αναφέρει ο ίδιος, έχουν καταστραφεί τα εφόδια που επιτρέπουν τη χρήση του άκρως επικίνδυνου αυτού αερίου.
Διαβάστε επίσης: Λιβύη ώρα «μηδέν» – 110 τόμαχοκ έπληξαν στόχους
Πρώτη καταχώρηση: 20 Μαρτίου 2011, 10:17