Εντείνεται η κριτική και από στελέχη του κυβερνητικού στρατοπέδου της καγκελαρίου Μέρκελ για τη στάση αποχής που τήρησε η Γερμανία στο ΣΑ του ΟΗΕ κατά την ψηφοφορία για την απόφαση επέμβασης στη Λιβύη. Αποστάσεις από τη στάση αυτή πήρε ο πρόεδρος της Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ (CDU).
Είναι «δικαιολογημένη η ερώτηση, εάν θα μπορούσε η Γερμανία να ψηφίσει στο ΣΑ, όπως οι σύμμαχοί της», είπε ο κ. Λάμερτ, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει άμεσος συσχετισμός ανάμεσα στην έγκριση της απόφασης του ΣΑ και τη συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Κριτική άσκησε και ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής Ρούπρεχτ Πόλενς (CDU). «Μπορεί κάποιος να δείχνει αλληλεγγύη στη συμμαχία, χωρίς να είναι πρώτος στο μέτωπο σε κάθε επιχείρηση», είπε στο φαδιόφωνο Deutschlandfunk. O χριστιανοδημοκράτης πολιτικός απηύθυνε στη Γερμανία την προειδοποίηση να αποφύγει αυτονόμηση στην εξωτερική πολιτική και ζήτησε από την κυβέρνηση Μέρκελ να επιδιώξει στενή συνεργασία με τους εταίρους και κυρίως με τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία. «Δεν διακρίνω προς το παρόν να συμμερίζονται τη στάση μας άλλες χώρες της Ένωσης», είπε ο κ. Πόλενς.
Η πλειοψηφία των Γερμανών είναι υπέρ των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του Λίβυου δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι. Ποσοστό 62% θεωρούν σωστό το στρατιωτικό πλήγμα, ενώ 31% είναι κατά της στρατιωτικής επέμβασης, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Emnid για λογαριασμό της κυριακάτικης εφημερίδας «Bild am Sonntag».
Ταυτόχρονα, μία αντίστοιχη πλειοψηφία δεν θέλει τη συμμετοχή της Γερμανίας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ποσοστό 65% των ερωτηθέντων είναι κατά της συμμετοχής των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων στις επιχειρήσεις και 29% είναι υπέρ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Emnid που διενεργήθηκε στις 18.03.11, μία ημέρα μετά την απόφαση για τη Λιβύη που πήρε το ΣΑ.