Άντεξε στις πιέσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το σύστημα της κοινωνικής πρόνοιας στην Βουλγαρία, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, με τίτλο “Η κρίση στην εργασία: Η ανταπόκριση των κυβερνήσεων και των νοικοκυριών στη μεγαλύτερη ύφεση στην ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία”, που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Όπως αναφέρεται στην μελέτη, η βουλγαρική “απάντηση” στην οικονομική κρίση ήταν καλύτερη, έναντι αυτής των περισσοτέρων χωρών της ανατολικής Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας.
Πολλοί Βούλγαροι πολίτες “αισθάνθηκαν τις επιπτώσεις της ύφεσης, αλλά το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας κατάφερε να αντέξει τις πιέσεις, σε σχέση με τα αντίστοιχα συστήματα άλλων χωρών”, προστίθεται στην ίδια μελέτη.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, “ο συνδυασμός των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας και των προγραμμάτων για την εύρεση εργασίας, κατάφερε να μετριάσει τις αρνητικές συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης”.
Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η ανεργία αυξήθηκε, το 2009 ήταν μικρότερη από το μέσο όρο στις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο διευθυντής του τμήματος της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Βουλγαρία, Μάρκους Ρέπνικ δήλωσε ότι “η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης αποδείχθηκε πως ήταν δύσκολη δουλειά για όλες τις χώρες της Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας”.
Στη Βουλγαρία, η παγκόσμια οικονομική κρίση έγινε περισσότερο αισθητή το 2009, καθώς από μελέτη που εκπονήθηκε εκείνη την περίοδο, προέκυψε ότι, το 28% των νοικοκυριών δεν ήταν σε θέση να την αντιμετωπίσουν.
Ωστόσο, από δύο μεταγενέστερες μελέτες προέκυψε ότι τα βουλγαρικά νοικοκυριά κατάφεραν να μετριάσουν τις πιέσεις της οικονομικής κρίσης. Όπως είπε ο κ. Ρέπνικ, “η συνετή δημοσιονομική πολιτική της Βουλγαρίας δημιούργησε καλύτερες συνθήκες για την ανάκαμψη της οικονομίας και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου”.
Η μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας εξετάζει την περίοδο 2009 – Φεβρουάριος 2010.