Ένα ηγετικό στέλεχος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) – του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ στη Βαυαρία – επέκρινε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δώσει άλλα δύο χρόνια στη Γαλλία για να επιτύχει τη μείωση του ελλείμματός της.
Την περασμένη Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι δίνει προθεσμία στη Γαλλία ως το 2017 για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ της, χωρίς να υπαγάγει το Παρίσι στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματός και προσφέροντας στη γαλλική κυβέρνηση μια νέα περίοδο χάριτος, παρότι αθέτησε και τη δεύτερη προθεσμία για να βάλει τα δημοσιονομικά της σε τάξη.
Η απόφαση αυτή επικρίθηκε έντονα από ορισμένους διαμορφωτές πολιτικής στην ευρωζώνη, οι οποίοι κρίνουν πως υπονομεύει την αξιοπιστία των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, οι οποίοι κατέστησαν αυστηρότεροι τα τελευταία χρόνια για να αποτρέπονται οι υπερβολικές δημόσιες δαπάνες και άρα ενδεχόμενες μελλοντικές κρίσεις κρατικού χρέους.
Η Γκέρντα Χάσελφελτ, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της CSU, ανέφερε σε μια επιστολή της προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με ημερομηνία 27η Φεβρουαρίου, ότι η χρονική στιγμή η οποία επελέγη για την απόφαση αυτή των Βρυξελλών αφήνει μια «άσχημη επίγευση».
Η Χάσελφελτ έγραψε: «Τώρα, σε μια στιγμή που αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις σε ό,τι αφορά την ευθύνη μας για την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ενώ εργαζόμαστε για την εμπέδωση της αρχής της αλληλεγγύης με αντάλλαγμα τη σταθερότητα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην επιτρέπουμε καμιά εξαίρεση».
Η ίδια υπενθύμισε ότι η ευρωζώνη ασκεί έντονες πιέσεις στην Ελλάδα να τηρήσει τους κανόνες που έχει θέσει το Eurogroup και, παρότι δεν θέλει να συγκρίνει την Ελλάδα με τη Γαλλία, η «άκαμπτη δράση» είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί ότι η Ευρώπη και η ευρωζώνη να διατηρήσουν την αξιοπιστία τους.
«Δεν πρέπει να δημιουργήσουμε την επικίνδυνη εντύπωση ότι θέλουμε να εφαρμόζουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά», σημείωσε η Χάσελφελτ, προσθέτοντας πως πρέπει να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες, ανεξαρτήτως του μεγέθους τους.