Συγκρούσεις προέκυψαν σήμερα μεταξύ των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνω στα προτεινόμενα “τεστ αντοχής” για την ασφάλεια των πυρηνικών αντιδραστήρων.
Οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιούν έκτακτη σύνοδο σήμερα στις Βρυξέλλες για την πυρηνική ενέργεια.
Τα τεστ αντοχής είχαν ανακοινωθεί από τον ευρωπαίο Επίτροπο για την ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ για να εξακριβωθεί εάν και κατά πόσον οι 143 πυρηνικοί αντιδραστήρες της Ένωσης θα μπορούσαν να αντέξουν μια κρίση.
Ωστόσο, διπλωμάτες δήλωσαν ότι αρκετά κράτη μέλη ήταν αναστατωμένα γιατί κανείς δεν ήξερε πώς θα γίνουν και πώς θα λειτουργήσουν αυτές οι δοκιμές, που έχουν προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2011.
“Επιμέρους χώρες έχουν εκφράσει σκεπτικισμό, αλλά νομίζω ότι η λογική πρέπει να επικρατήσει”, δήλωσε ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών Ράινερ Μπρίντερλε.
Ο Φιλανδός Υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων Μάουρι Πεκάρινεν δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για κοινούς κανονισμούς της ΕΕ, προσθέτοντας ότι “κάθε χώρα πρέπει να είναι υπεύθυνη για τη δική της δραστηριότητα”.
Τα πρότυπα πυρηνικής ασφάλειας εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των επιμέρους κρατών, όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία των παλαιότερων αντιδραστήρων της και να κάνει δοκιμές για να αξιολογήσει εκ νέου το πυρηνικό της πρόγραμμα φέρεται να προκάλεσε έκπληξη στο 27μελές μπλοκ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Αουντρόνιους Αζουμπάλις εξέφρασε την ανησυχία του για τους αντιδραστήρες που κατασκευάζονται σε κοντινή απόσταση προς τη χώρα του-ένας στη Λευκορωσία και ένας άλλος στη ρωσική πόλη του Καλίνινγκραντ.
“Η μεγαλύτερη απειλή είναι ότι αυτά τα σχέδια αναπτύσσονται σε παραβίαση όλων των διεθνών προτύπων”, δήλωσε ο Αζουμπάλις, προσθέτοντας ότι θα συζητήσουμε “πώς πρέπει να βελτιωθεί η πυρηνική ασφάλεια όχι μόνο στο εσωτερικό της Ευρώπης, αλλά και γύρω από τα ευρωπαϊκά σύνορα”.
Η Λιθουανία εξακολουθεί να έχει μνήμες της καταστροφής του αντιδραστήρα του Τσερνομπίλ το 1986 στην τότε Σοβιετική Ένωση.
Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Ερίκ Μπεσόν επρόκειτο να υποβάλει προτάσεις με βάση την τεχνογνωσία της χώρας του ως “ηγέτιδας στο θέμα της πυρηνικής παραγωγής”.
Η Γαλλία αντλεί περίπου το 80% της ενέργειάς της από πυρηνικές μονάδες–το υψηλότερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι υπουργοί αναμένεται επίσης να συζητήσουν εναλλακτικές μορφές ενέργειας για να μειωθεί η εξάρτηση από τα πυρηνικά καύσιμα.
“Προτεραιότητα για μένα θα είναι να αναπτύξουμε ενεργειακά δίκτυα, όχι μόνο στη Γερμανία αλλά σε όλη την Ευρώπη”, δήλωσε ο Μπρίντερλε, προσθέτοντας ότι αυτό είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ο Υπουργός Βιομηχανίας της Ισπανίας Μιγκέλ Σεμπαστιάν είπε ότι θα παρουσιάσει στους υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένα “συγκεκριμένο σχέδιο για την Ευρώπη για να ανταποκριθεί στην (πυρηνική) κρίση”.
Οι προτάσεις του περιλαμβάνουν μια έμφαση στην ανάπτυξη της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την αναθεώρηση των πολιτικών του άνθρακα, και ένα μεγαλύτερο βαθμό διασύνδεσης μεταξύ των ευρωπαϊκών ενεργειακών δικτύων και την υποστήριξη για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Ο υπουργός Ενέργειας της Ουγγαρίας Τάμας Φελέγκι–η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ–δήλωσε ότι η συνεδρίαση θα ασχοληθεί και με τις συνέπειες της Λιβυκής σύγκρουσης, “για την αγορά ενέργειας, την ενεργειακή ασφάλειας και της ασφάλειας του εφοδιασμού.
Ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιταλίας Πάολο Ρόμα μιλώντας στις Βρυξέλλες, μετά την διάσκεψη με τους ομολόγους του της ΕΕ για την πυρηνική ασφάλεια, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Ιταλίας θα πραγματοποιήσει “μια υπεύθυνη παύση για προβληματισμό, όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει.”
Η Ιταλία ήταν ελεύθερη από πυρηνικά μετά το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της καταστροφής του Τσερνομπίλ το 1986. Ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι σχεδιάζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος εφέτος για να επιτραπεί η κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Στο μεταξύ η οργάνωση Greenpeace δήλωσε σήμερα ότι σχεδόν οι μισοί πυρηνικοί αντιδραστήρες της Ευρώπης προκαλούν ανησυχίες για την ασφάλειά τους.
“Η Ευρώπη πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν χρειάζεται ένας μεγάλος σεισμός για να προκαλέσει μια πυρηνική κρίση… Σχεδόν οι μισοί αντιδραστήρες στην Ευρώπη είναι αντικείμενο ιδιαίτερης ανησυχίας”, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο σύμβουλος πυρηνικής πολιτικής της Greenpeace Γιαν Χάβερκαμπ.
Αυτοί περιλαμβάνουν ρωσικού σχεδιασμού εγκαταστάσεις χωρίς εφεδρική μονάδα τοποθέτησης χρησιμοποιημένων καυσίμων, γερασμένους αντιδραστήρες που λειτουργούν σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία, καθώς και μερικές μονάδες που είναι χτισμένες σε σεισμικές ζώνες.
Η οργάνωση εξέφρασε επίσης τον σκεπτικισμό της, σημειώνοντας πως τα προταθέντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση “τεστ αντοχής” για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες δεν θα ήταν “τίποτα περισσότερο από ένα φύλλο συκής, για να γίνεται η δουλειά ως συνήθως”.
Διαβάστε επίσης: Κοινή προσέγγιση στην πυρηνική ασφάλεια ζητά η Τ.Μπιρμπίλη