Δυσοίωνα τα σημάδια
Αρνητικά είναι τα πρώτα μηνύματα που εκπέμπονται από τον γερμανικό εξαγωγικό κλάδο για το 2015.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία οι γερμανικές εξαγωγές σημείωσαν από την αρχή του νέου έτους τη μεγαλύτερη μείωση από το καλοκαίρι του 2014. Μάλιστα, από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι σήμερα οι εξαγωγές εμφανίζονται μειωμένες κατά 2,1%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το Δεκέμβριο ο ρυθμός ανάπτυξης είχε αγγίξει το υψηλό ποστοστό του 2,8%.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το ισχνό ξεκίνημα της νέας χρονιάς οφείλεται κυρίως στη μείωση της ζήτησης στις υπόλοιπες αγορές της ευρωζώνης, οι οποίες υφίστανται τις συνέπειες της ευρωκρίσης και οι οποίες απορροφούν ως επί το πλείστον τα γερμανικά εξαγώγιμα αγαθά. Οι εξαγωγές προς τις χώρες της ευρωζώνης τον Ιανουάριο εμφανίζονται χαμηλότερες από τα αντίστοιχα ποσοστά του Ιανουαρίου 2014 κατά 2,8%.
Αντίθετα, αύξηση που αγγίζει το 3% σημειώνουν οι εξαγωγές προς ευρωπαϊκές χώρες που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης, όπως η Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Από την πλευρά τους, οι εξαγωγές προς χώρες εκτός ΕΕ – κυρίως στις ΗΠΑ και την Κίνα– σημείωσαν μείωση της τάξης του 0,5%. Επιπλέον η αξία των γερμανικών εξαγωγών τον Ιανουάριο του 2015 ανήλθε στα 89,9 δις ευρώ, εκ των οποίων μόλις τα 34,2 δις ευρώ αφορούν εξαγωγές προϊόντων στη ζώνη του ευρώ.
Ωστόσο, παρά την κακή έναρξη οι γερμανοί εξαγωγείς αναμένουν αύξηση των εξαγωγικών μεγεθών για το σύνολο της χρονιάς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Γερμανών Εξαγωγέων (BGA) αναμένεται αύξηση των γερμανικών εξαγωγών έως και 4% στο τέλος του έτους, κάτι που σημαίνει στην πράξη ότι τα έσοδα του κλάδου θα αυξηθούν κατά 1,172 δις ευρώ, ποσό που εάν επαληθευτεί θα αποτελεί ρεκόρ. Μάλιστα η εξασθένηση του ευρώ αναμένεται να καταστήσει πιο ελκυστικά τα γερμανικά αγαθά σε χώρες με άλλα νομίσματα.
Παρά το κακό φετινό ξεκίνημα για τις γερμανικές εξαγωγές οι οικονομικοί αναλυτές παραμένουν πάντως αισιόδοξοι, ενώ δεν θεωρούν ότι το αποθαρρυντικό ξεκίνημα είναι ενδεικτικό μιας ευρύτερης οικονομικής επιβράδυνσης μέσα στη χρονιά. Σύμφωνα με αναλυτές η αρχική κακή εικόνα λόγω της κρίσης του ευρώ δεν αναμένεται να δράσει καταλυτικά δεδομένου ότι η Γερμανία θεωρείται ικανή να επανακάμψει.
Τέλος ας σημειωθεί ότι και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0,3% τον Ιανουάριο, ενώ το εμπορικό πλεόνασμα – η διαφορά μεταξύ εξαγωγών και εισαγωγών- ανήλθε στα 19,7 δις ευρώ, με άλλα λόγια περίπου ένα δις ευρώ λιγότερο σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες.