Συνομιλίες στην Τεχεράνη ξεκίνησε σήμερα η αντιπροσωπεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), στο πλαίσιο της έρευνάς της για πιθανή στρατιωτική διάσταση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, εν όψει της προθεσμίας της 31ης Μαρτίου για ένα πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και της ομάδας 5+1, με ζητούμενο την επισφράγιση τελικής συμφωνίας τον Ιούνιο, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ISNA.
Η ΙΑΕΑ ζητεί από την Τεχεράνη να απαντήσει σε ακριβείς ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν το 2011, σύμφωνα με τους οποίους το Ιράν φέρεται να πραγματοποίησε έρευνες και συγκεκριμένες εργασίες κατά το παρελθόν για να αποκτήσει πυρηνική βόμβα.
Το Ιράν πρέπει κυρίως να παράσχει πληροφορίες για την ανάπτυξη πυροκροτητών για βόμβα. Το 2011, η ΙΑΕΑ είχε δηλώσει ανήσυχη από τους «πυροκροτητές αυτούς έτοιμους να εκραγούν λόγω της πιθανής τους εφαρμογής σε έναν εκρηκτικό πυρηνικό μηχανισμό».
Άλλο θέμα αφορά μελέτες «υπολογισμού και μοντελοποίησης» που διεξήχθησαν στο Ιράν για τη μεταφορά νετρονίων.
Τα θέματα αυτά αποτελούν μέρος της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Νοέμβριο του 2013 μεταξύ του Ιράν και της ΙΑΕΑ, βάσει της οποίας η Τεχεράνη δέχτηκε μέτρα διαφάνειας για το επίμαχο πυρηνικό της πρόγραμμα.
Στην τελευταία της έκθεση της 19ης Φεβρουαρίου, η ΙΑΕΑ δήλωσε ότι το Ιράν δεν είχε παράσχει «καμία εξήγηση που να επιτρέπει στην ΙΑΕΑ να αποσαφηνίσει τα δύο θέματα», τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Στις 2 Μαρτίου, ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Γιουκίγια Αμάνο ζήτησε από το Ιράν να δώσει γρήγορα απαντήσεις.
Το Ιράν έπρεπε να δώσει τις διευκρινίσεις αυτές πριν από τις 25 του περασμένου Αυγούστου. Η Τεχεράνη απορρίπτει τους ισχυρισμούς για τη διεξαγωγή κατά το παρελθόν πυρηνικών δραστηριοτήτων στρατιωτικού χαρακτήρα, τονίζοντας ότι αυτές στηρίζονται σε ψευδή έγγραφα, ωστόσο συμφώνησε να απαντήσει στις ερωτήσεις της ΙΑΕΑ.
Παράλληλα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο ιρανός ομόλογός του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ θα συναντηθούν στις 15 Μαρτόιυ στην Ελβετία, πιθανόν στη Λωζάνη, σύμφωνα με ιρανό αξιωματούχο.
«Τότε θα υπάρξουν διμερείς και τριμερείς συναντήσεις με άλλα μέλη της ομάδας 5+1 [ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανί]) και στη συνέχεια θα υπάρξουν συναντήσεις μεταξύ των επτά χωρών» ανέφερε ο ίδιος.