Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες και των δύο φύλων στις ΗΠΑ αυτοκτονούν σχεδόν δύο φορές πιο συχνά στην επαρχία σε σχέση με τις μεγαλουπόλεις, όπως αποκαλύπτει σχετική έρευνα.
Τα αποτελέσματα αυτά, που προήλθαν από την ανάλυση των στοιχείων για σχεδόν 67.000 αυτοκτονίες από το 1996 ως το 2010 στην ηλικιακή ομάδα 10 – 24 ετών, υπογραμμίζουν την ανάγκη να βελτιωθεί η πρόσβαση σε ψυχιατρική φροντίδα στην αμερικανική επαρχία, σύμφωνα με τους ερευνητές η έρευνα των οποίων δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA Pediatrics.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, μια από τις λύσεις θα ήταν να προσφέρονται τέτοιου είδους υπηρεσίες στα ιατρεία γενικής ιατρικής ή μέσω τηλεϊατρικής καθώς και στα σχολεία.
«Αυτού του είδους η έκθεση μπορεί να μας βοηθήσει πραγματικά να εντοπίσουμε τα μέρη που πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας για την πρόληψη των αυτοκτονιών και είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στις επαρχιακές περιοχές», επισημαίνει η δρ. Σίνθια Φοντανέλα, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Οχάιο, μια από τους συντάκτες της έρευνας.
Η Φοντανέλα επικαλείται τη δυσκολία στην πρόσβαση σε ψυχιατρική βοήθεια, τη γεωγραφική απομόνωση και τον μεγαλύτερο στιγματισμό των
ψυχικά ασθενών στην αμερικανική ύπαιθρο ως πιθανούς λόγους για τα αυξημένα ποσοστά αυτοκτονιών.
«Αν ένας έφηβος που ζει σε επαρχιακό περιβάλλον υποφέρει από κατάθλιψη είναι πολύ πιο δύσκολο να έχει την καλύτερη φροντίδα και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να έχει πρόσβαση σε ψυχοθεραπεία», διευκρίνισε ο δρ. Τζον Κάμπο διευθυντής του τμήματος ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο του Οχάιο και βασικός συντάκτης της έκθεσης.
Σε σύνολο 1.669 περιοχών στις ΗΠΑ που οι ομοσπονδιακές υγειονομικές αρχές εκτιμούν ότι υπάρχει έλλειψη ψυχιατρικών υπηρεσιών το 85% βρίσκονται στην επαρχία.
Περισσότερες από τις μισές κομητείες της χώρας, όλες τους στην επαρχία, δεν διαθέτουν ούτε έναν ψυχίατρο, ψυχολόγο ή κοινωνικό λειτουργό.
Περίπου το 90% των ανθρώπων που αυτοκτονούν πάσχουν από σοβαρή ψυχιατρική ασθένεια, εξηγούν οι ψυχίατροι. Αναφέρονται συγκεκριμένα στην κατάθλιψη, τη διπολική διαταραχή καθώς και την κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών.
Μεταξύ των αγοριών και των νεαρών ανδρών το ποσοστό αυτοκτονίας στις επαρχιακές περιοχές την περίοδο που εξετάστηκε ήταν 19,3 για κάθε 100.000, έναντι 10,3 για κάθε 100.000 στις αστικές περιοχές.
Για τις έφηβες και τις νεαρές γυναίκες τα ποσοστά ήταν 4,4 ανά 100.000 στην επαρχία και 2,39 στις πόλεις.
Η ανάλυση των στατιστικών στοιχείων δείχνει επίσης ότι τα ποσοστά αυτοκτονίας στους νεαρούς άνδρες είναι τέσσερις φορές πιο αυξημένα σε σχέση με τις κοπέλες.
Εξάλλου περισσότεροι από τους μισούς που αυτοκτόνησαν (51,1%) επέλεξαν να το κάνουν με όπλο και το 33,9% κρεμάστηκε, το 7,9% δηλητηριάστηκε και το 7,1% έπεσε από ένα ψηλό σημείο ή στις γραμμές του τρένου.