Δημιουργία προληπτικής γραμμής πίστωσης στις αρχές του 2016
Ακριβώς δυο χρόνια μετά το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο και τη δραματική της διάσωση από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη, η Μεγαλόνησος βαίνει προς έξοδο από το Μνημόνιο.
Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, σημαντικό μέρος από τα χρήματα του δανείου ύψους 10 δισ. ευρώ, που έλαβε το 2013 και δεν έχει χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα, θα μεταφερθεί για τη δημιουργία προληπτικής γραμμής πίστωσης, μετά τη λήξη του μνημονίου, στις αρχές του 2016, χάρη στην ταχύτερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη της οικονομίας της.
Αυτό δήλωσε χθες ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Η οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση, αλλά δεν εννοώ ότι είναι σε καλή κατάσταση», είπε ο κ. Γεωργιάδης, σχεδόν δύο χρόνια μετά την καταστροφική διάσωση της κυπριακής οικονομίας από τους εταίρους της Ευρωζώνης.
«Η οικονομία ανακάμπτει»
«Ο ρυθμός ανάπτυξης εξακολουθεί να είναι αρνητικός, αλλά βλέπουμε βελτίωση κάθε τρίμηνο», είπε ο κ. Γεωργιάδης, προβλέποντας μικρή ανάπτυξη της οικονομίας για το 2015.
«Η ανεργία έχει αρχίσει να μειώνεται, τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται υπό έλεγχο, δεν έχουμε έλλειμμα… και το κρισιμότερο είναι ότι έχει σταθεροποιηθεί ο χρηματοπιστωτικός μας τομέας», εξηγεί ο κ. Γεωργιάδης. Χάρη σε αυτές τις θετικές εξελίξεις η Κυπριακή Δημοκρατία δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει και τα 10 δισ. ευρώ που πήρε ως δάνειο. «Περιμένουμε ότι οι τράπεζές μας δεν θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια μέσω κρατικής χρηματοδότησης», εκτίμησε ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο AFP. «Ορισμένα εκ των 10 δισ. ευρώ που έχουμε φυλάξει για αυτό τον σκοπό, για να χρησιμοποιηθούν ως ανάχωμα, δεν θα τα χρειαστούμε», εξηγεί ο κ. Γεωργιάδης. Μέχρι σήμερα η Κύπρος έχει λάβει «λίγο περισσότερο από έξι δισ. ευρώ», προσθέτει.
Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ελπίδα ότι «στις επόμενες εβδομάδες» το κυπριακό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα, ώστε η κυβέρνηση να λάβει την καθυστερημένη δόση χρημάτων.