Οι φόβοι της ραδιενεργού μόλυνσης ενισχύθηκαν σήμερα στην Ιαπωνία, καθώς οι αρχές δεν μπορούν ακόμα να αποτρέψουν τον κίνδυνο στην κατεστραμμένη σε μεγάλο βαθμό μονάδα της Φουκουσίμα, της οποίας τα “απόβλητα” απειλούν πλέον τα προϊόντα της θάλασσας.
Διάφοροι δημόσιοι οργανισμοί συνέχισαν σήμερα να επαναλαμβάνουν ότι το επίπεδο της ραδιενέργειας που ανιχνεύθηκε στη βροχή, το νερό της βρύσης, ή σε ορισμένα τρόφιμα γύρω από τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες, δεν ήταν απειλητικό για την υγεία.
Το υπουργείο Υγείας έχει, ωστόσο, ζητήσει από τους νομούς Τσίμπα και Ιμπαράκι, ανατολικά του Τόκιο, να ενισχύσουν τους ελέγχους τους για τα ψάρια και τα οστρακοειδή που αλιεύονται κατά μήκος της ακτής.
Ποσοστά ιωδίου 131 και καισίου 134, αντίστοιχα 126,7 φορές και 24,8 φορές υψηλότερα από τις νόρμες που έθεσε η κυβέρνηση, μετρήθηκαν σήμερα στο θαλασσινό νερό κοντά στη Φουκουσίμα, 250 μίλια βόρεια της μητρόπολης του Τόκιο και τα 35 εκατομμύρια νοικοκυριά της.
Το ποσοστό του καισίου 137 ήταν επίσης 16,5 φορές υψηλότερο από το φυσιολογικό, δήλωσε η ηλεκτρική εταιρεία Tokyo Electric Power (TEPCO), διαβεβαιώνοντας ότι αυτά τα επίπεδα ραδιενέργειας δεν αποτελούν απειλή για την ανθρώπινη υγεία.
Η Υπηρεσία Αλιείας αποκάλυψε από την πλευρά της ότι οι ψαράδες δεν είναι ακόμη σε θέση να ξαναρχίσουν την εργασία τους, ένδεκα ημέρες αφότου τα πλοία και τα λιμάνια καταστράφηκαν από το τεράστιο τσουνάμι που προκλήθηκε από τον σεισμό μεγέθους 9 βαθμών Ρίχτερ.
Αυτή η διπλή καταστροφή, η χειρότερη δοκιμασία της Ιαπωνίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, προκάλεσε σχεδόν 23.000 νεκρούς ή αγνοούμενους –ανάμεσα τους και 9.199 επιβεβαιωμένοι θάνατοι–σύμφωνα με ένα νέο προσωρινό ακόμη απολογισμό που έκανε σήμερα η εθνική Αστυνομία.
Επιπλέον, προκειμένου να προληφθεί η περαιτέρω έκλυση ραδιενέργειας, οι εργασίες συνεχίζονταν σήμερα σε μια προσπάθεια να επανενεργοποιηθούν τα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων.
Οι προσπάθειες που παρατείνονται από τα πρώτα επεισόδια που σημειώθηκαν στις 12 Μαρτίου, με κίνδυνο της υγείας των πυροσβεστών και των τεχνικών που εκτίθενται σε υψηλές ακτινοβολίες, παρεμποδίστηκαν το απόγευμα της Δευτέρας από τις ανησυχητικές αναθυμιάσεις που προέρχονταν από τον αντιδραστήρα 3.
Εν τω μεταξύ, οι τεχνικοί έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν ένα γερμανικό φορτηγό εξοπλισμένο με μια πολύ ισχυρή αρθρωτή αντλία για να ρίχνουν νερό πάνω από την κατεστραμμένη οροφή του αντιδραστήρα 4.
Μια άλλη συσκευή, με έναν τεράστιο αρθρωτό βραχίονα, μεταφέρεται σήμερα από την Κίνα στην Ιαπωνία, όπου θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί στη Φουκουσίμα για να “καταβρέξει” με πολύ νερό τις εγκαταστάσεις.
Αυτό το όχημα χρησιμοποιείται συνήθως για την έκχυση σκυροδέματος σε εργοτάξια σε πολύ ψηλά κτίρια. Μπορεί να φθάσει σε ύψος τα 62 μέτρα, σύμφωνα με τον κατασκευαστή του, τον κινεζικό όμιλο Sany, που ειδικεύεται στην κατασκευή βαρέως εξοπλισμού για μεγάλες οικοδομές.
Ο αντιδραστήρας 3, ο οποίος έχει υποστεί τη βαρύτερη ζημία, είναι από τους έξι εκείνος που προκαλεί τις περισσότερες ανησυχίες των αρχών.
Ωστόσο, στο τέλος της ημέρας, η ηλεκτρική ενέργεια είχε εν μέρει αποκατασταθεί στην αίθουσα ελέγχου της μονάδας, γεγονός που θα επιτρέψει να ξαναρχίσουν σταδιακά ορισμένες λειτουργίες, που η πιο σημαντική είναι η τροφοδοσία με νερό της δεξαμενής και του “ντεπόζιτου” όπου βρίσκεται το πυρηνικό καύσιμο.
Οι ίδιοι οι αντιδραστήρες δεν θα τεθούν ποτέ ξανά σε λειτουργία, αλλά το καύσιμό τους πρέπει πάντα να ψύχεται και να απενεργοποιηθεί.
Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας TEPCO εξέφρασε σήμερα τη συγγνώμη του προς τον πληθυσμό που αναγκάστηκε να απομακρυνθεί από την περιοχή της μονάδας.
“Η εταιρεία μας προκάλεσε ανησυχία και ενόχληση στους κατοίκους των γύρω περιοχών, εκείνους του νομού της Φουκουσίμα, και της χώρας ως σύνολο”, δήλωσε ο Νόριο Τσουζούμι, κάνοντας μια βαθιά υπόκλιση όπως απαιτείται από την παράδοση στην Ιαπωνία.
Παρά τις συνεχιζόμενες αβεβαιότητες που επικρέμανται πάνω από τη μονάδα της Φουκουσίμα, τα μικρά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση που έγιναν τις τελευταίες ώρες χαιρετίστηκαν από το Χρηματιστήριο του Τόκιο, όπου ο δείκτης Nikkei των 225 blue chips σημείωσε αύξηση 4,36% στο κλείσιμο, και οι επενδυτές σπεύδουν στις καλές ευκαιρίες μετά τη βουτιά της περασμένης εβδομάδας.
Όμως, η βιομηχανική μηχανή παρέμεινε εκτός λειτουργίας, λόγω της αποδιοργάνωσης που προκαλείται από άμεσες ζημίες στις μονάδες παραγωγής, τη διάρρηξη της αλυσίδας ανεφοδιασμού, τη διανομή με δελτίο της βενζίνης και την ανάγκη να ελαχιστοποιηθεί η κατανάλωση ρεύματος.
Οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες Toyota και Honda ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα καθυστερήσουν την επανέναρξη των αλυσίδων συναρμολόγησης τους στην Ιαπωνία, λόγω της έλλειψης ανταλλακτικών, ενώ ο γίγαντας των ηλεκτρονικών Sony έχει ανασταλεί την εργασία σε πολλά εργοστάσια του αρχιπελάγους για παρόμοιους λόγους.