Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στην πορεία που έγινε χθες, Σάββατο, στο κέντρο της Ρώμης εναντίον της μεταρρύθμισης στις εργασιακές σχέσεις που προωθεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, με επικεφαλής έναν γνωστό συνδικαλιστή που ορισμένοι θεωρούν δυνητικό μελλοντικό ηγέτη της ιταλικής αριστεράς.
Στην διαδήλωσε κάλεσε το κυριότερο συνδικάτο του τομέα των κατασκευών, το FIOM, ο επικεφαλής του οποίου Μαουρίτσιο Λαντίνι ηγείται μιας προσπάθειας να ενωθεί η κατακερματισμένη ιταλική αριστερά και να σχηματιστεί μια κοινωνική συμμαχία, όπως την αποκαλεί, εναντίον της πολιτικής του Ρέντσι.
Ο Λαντίνι κατηγορεί τον 40χρονο πρωθυπουργό ότι έχει μετακινήσει το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) στον χώρο του κέντρου, εγκαταλείποντας τις πολιτικές του ρίζες.
«Μια καινούργια άνοιξη ξεκινάει σήμερα για την Ιταλία» είπε ο Λαντίνι, περιστοιχισμένος από υποστηρικτές του που ανέμιζαν τις κόκκινες σημαίες του FIOM. «Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μάχη γνωρίζοντας ότι έχουμε περισσότερη υποστήριξη από αυτή που διαθέτει η κυβέρνηση».
Επί των ημερών του Ρέντσι το PD έχει γίνει το μεγαλύτερο κόμμα της Ιταλίας, χάρη και στις διενέξεις στην δεξιά, που έχει αποδυναμωθεί από τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο ηγέτης της Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τον νόμο.
Στη χθεσινή κινητοποίηση συμμετείχαν ο Νίκι Βέντολα, ο ηγέτης του μικρού κόμματος Αριστερά – Οικολογία – Ελευθερία (Sinistra Ecologia Libertà, SEL) και αρκετοί κοινοβουλευτικοί των Δημοκρατικών του Ρέντσι.
Το λεγόμενο Jobs Act, το πακέτο μέτρων για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων ένα μεγάλο μέρος του οποίου έγινε νόμος του κράτους τον περασμένο μήνα, καθιστά πιο εύκολες τις απολύσεις για τις εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, χωρίς την υποχρέωση να τους προσλαμβάνουν ξανά σε περίπτωση που οι απολύσεις κριθούν παράνομες και καταχρηστικές από εργατοδικεία.
Μια επιχείρηση που απολύει άδικα εργαζόμενους απλά θα καλείται να τους καταβάλει αποζημιώσεις, αλλά όχι να τους αποκαθιστά στις θέσεις τους, όπως συνέβαινε σε πολλές περιπτώσεις μέχρι σήμερα.
Ο Ρέντσι υποστηρίζει ότι η μεταρρύθμιση θα μειώσει την ανεργία στην Ιταλία, που βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό επίπεδο και για τους νέους κάτω των 25 ετών ανέρχεται στο 42%.
Η κυβέρνηση προσφέρει επίσης φορολογικά κίνητρα για τις εταιρείες που κάνουν προσλήψεις υπαλλήλων με συμβάσεις αορίστου χρόνου, σε μια προσπάθεια να μειώσει τη γενικευμένη πρακτική της πρόσληψης προσωρινών εργαζομένων, που έχουν χαμηλές απολαβές κι ελάχιστα δικαιώματα.
Στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Εργασίας της Ιταλίας αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι οι νέες συμβάσεις αορίστου χρόνου αυξήθηκαν κατά 79.000 (+35%) τους πρώτους δύο μήνες της χρονιάς σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, καθώς πολλές ιταλικές επιχειρήσεις έσπευσαν να εκμεταλλευθούν τα φορολογικά κίνητρα.
Ο Ρέντσι προσπάθησε να υποβαθμίσει τη βαρύτητα της χθεσινής διαδήλωσης στην πρωτεύουσα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους: «Αύριο γίνεται άλλη μια πορεία εναντίον της κυβέρνησης -καμία είδηση».