Πολύ πιο αυστηρή πρόκειται να γίνει η Μ. Βρετανία, όσον αφορά τις φοιτητικές βίζες, καθώς μέχρι τώρα ο τρόπος αυτός εισαγωγής ξένων στη χώρα χρησιμοποιούταν ανέντιμα.
Η Υπουργός Εσωτερικών Tερέζα Μέϊ, δήλωσε πως μέχρι πρόσφατα γινόταν κατάχρηση των ελαστικών όρων εισαγωγής φοιτητών και πως, “πάρα πολλοί ήταν εδώ για εργασία και όχι για σπουδές”.
Η Τερέζα Μέϊ ανακοίνωσε μέτρα για μείωση του αριθμού στις βίζες και έκανε λόγο για έναν αριθμό που φτάνει τις 80 χιλιάδες, δηλαδή, ένας αριθμός που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο του σημερινού.
Η κατάχρηση της βίζας «αποτελεί σύμβολο ενός προβληματικού και υπό κατάχρηση συστήματος μεταναστών», είπε.
Μέτρα
Πρώτον, η καλή χρήση της αγγλικής γλώσσας πρέπει να είναι ένα βασικό κριτήριο για την αποδοχή ξένων σπουδαστών.
Δεύτερο, θα πρέπει να υπάρχει λιγότερη ελαστικότητα όσον αφορά τη διάρκεια σπουδών.
Τρίτο, οι ώρες εργασίας των φοιτητών, σε περίπτωση που επιθυμούν να δουλέψουν, θα πρέπει να είναι περιορισμένες, έτσι ώστε η βίζα να μην είναι μέσον εκμετάλλευσης από τους οικονομικούς μετανάστες.
Ανησυχίες ιδρυμάτων
Σχετικά με την ανησυχία πολλών πανεπιστημίων για τη μείωση ξένων φοιτητών στα ιδρύματά τους, η υπουργός διευκρινίζει πως τα μέτρα αφορούν κυρίως τα ιδιωτικά κολλέγια.
Επιπλέον, κολλέγια εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας υπογραμμίζουν τον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης ζημιάς στις επιχειρήσεις τους, σε περίπτωση που μειωθεί ο αριθμός ξένων φοιτητών στη χώρα.
Η κ. Μέϊ εμφανίζεται και πάλι καθησυχαστική, λέγοντας πως τα ιδρύματα αυτά μπορούν να προστατευθούν αν τα πανεπιστήμια εμφανιστούν ως χορηγοί των σπουδαστών τους.
Μέχρι τώρα, 64 κολέγια τα οποία είχαν το δικαίωμα να χρηματοδοτούν ξένους φοιτητές, έχουν ανακληθεί, δεδομένου ότι οι ισχύοντες κανονισμοί θεσπίστηκαν.