Συνάντηση στο Βελιγράδι είχαν οι αντιπρόεδροι Σερβίας και Κροατίας Ίβιτσα Ντάτσιτς και Σλόμπονταν Ούζελατς για την αναβάθμιση της συνεργασίας των δυο χωρών σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.
Οι κ.κ. Ντάτσιτς και Ούζελατς υπογράμμισαν ότι στη Σερβία και στην Κροατία υπάρχουν ακόμη μεγάλες εκτάσεις με νάρκες και βόμβες που δεν έχουν εκραγεί από τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, τις συγκρούσεις τη δεκαετία του 1990 τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ το 1990 στη Σερβία.
Ο αντιπρόεδρος της κροατικής κυβέρνησης εξήγησε ότι στην Κροατία οι περιοχές με νάρκες και άλλους είδους πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί καλύπτουν έκταση 800 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ότι πρόκειται κυρίως για τμήματα της χώρας, στα οποία επιστρέφουν πρόσφυγες.
Ο κ. Ούζελατς απηύθυνε έκκληση σε όσους έχουν πληροφορίες για τα ναρκοπέδια ή τοποθεσίες στις οποίες βρίσκονται εκρηκτικά κατάλοιπα πολέμου που δεν έχουν εκραγεί να ενημερώνουν τα Κέντρα Αποναρκοθέτησης των δύο χωρών.
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποτραπεί η απώλεια ανθρώπινων ζωών, να μην υπάρξουν θύματα πολέμου, μετά τον πόλεμο», τόνισε.
Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες έχουν όμοια προβλήματα στο συγκεκριμένο πεδίο και ότι είναι αναγκαίο να συνεργαστούν στενότερα με την υλοποίηση κοινών προγραμμάτων ανθρωπιστικής αποναρκοθέτησης.
Σύμφωνα με τον κ. Ντάτσιτς τα Κέντρα Αποναρκοθέτησης των δύο χωρών μπορούν από κοινού να απευθύνονται στους δωρητές- διεθνείς οργανώσεις και Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή το κόστος των προγραμμάτων είναι πολύ υψηλό.
Ο κ. Ντάτσιτς υπενθύμισε ότι στη Σερβία έχουν καταγραφεί 290 περιοχές κινδύνου με νάρκες, αεροπορικές βόμβες και περίπου 110 περιοχές ύποπτες όσον αφορά την ύπαρξη πολεμικών κατάλοιπων.
Στον πυθμένα των ποταμών Σάβα και Δούναβη και στο έδαφος εντοπίστηκαν 64 αεροπορικές βόμβες και πύραυλοι και υπάρχουν υποψίες για ύπαρξη άλλων 50 αεροπορικών βομβών σε διάφορες περιοχές.